NFL Power Rankings: Een nieuwe nummer 1

De NFL verkeert nog steeds in shock na de dramatische hartstilstand van Bills safety Damar Hamlin tijdens Monday Night Football. Week 17 is daarom nog niet helemaal afgerond en het is maar de vraag of de partij tussen Buffalo en Cincinnati überhaupt nog hernomen zal worden. 30 van de 32 teams werkten hun wedstrijd echter af en dus zijn er weer heel wat bewegingen in onze wekelijkse NFL Power Rankings. Er is zelfs een nieuwe nummer 1!

SportAmerika NFL Power Rankings Kansas City Chiefs
1. (3) Kansas City Chiefs (13-3)

De nieuwe nummer 1 in onze Power Rankings is de huidige #1 seed in de AFC. Na een eerder moeizame zege tegen de Broncos en -hoe cynisch het ook klinkt- “geholpen” door de gebeurtenissen in Cincinnati, lijken de Chiefs hun lot nu in eigen handen te hebben om zich komend weekend te verzekeren van een bye week in de play-offs. Tegen de Las Vegas Raiders moet dat altijd lukken.

SportAmerika NFL Power Rankings Philadelphia Eagles
2. (1) Philadelphia Eagles (13-3)

Na twee opeenvolgende nederlagen mag het duidelijk zijn dat de Eagles hun quarterback Jalen Hurts niet kunnen missen. Tegen de Saints leverden Gardner Minshew en co een offensieve non prestatie af. De Eagles hebben nu nog één kans om alsnog de #1 seed in de NFC binnen te harken. Daarvoor zal er zondag gewonnen moeten worden van de New York Giants.

SportAmerika NFL Power Rankings Buffalo Bills
3. (2) Buffalo Bills (12-3)

Wat boeien de SportAmerika NFL Power Rankings voor een team waarvan een speler nog steeds in kritieke toestand in het ziekenhuis ligt? In Buffalo zijn de gedachten nu maar op één plek: bij Damar Hamlin.

SportAmerika NFL Power Rankings Cincinnati Bengals
4. (4) Cincinnati Bengals (11-4)

De Cincinnati Bengals stonden op voorsprong tegen de Bills toen het drama met Hamlin zich voltrok. De spelers zullen ongetwijfeld aangeslagen zijn na wat er allemaal gebeurd is op maandag. Het wordt afwachten hoe zij zich mentaal zullen herstellen voor de wedstrijd tegen de Ravens komende zondag.

SportAmerika NFL Power Rankings San Francisco 49ers
5. (5) San Francisco 49ers (12-4)

Er was overtime nodig voor de 49ers om af te rekenen met de Las Vegas Raiders, waar Jarrett Stidham zijn kans kreeg. Brock Purdy is echter nog steeds ongeslagen als rookie en het vertrouwen in San Francisco groeit week na week dat ook met Purdy als signal caller de Super Bowl een realistsich doel is.

SportAmerika NFL Power Rankings Dallas Cowboys
6. (6) Dallas Cowboys (12-4)

De Cowboys hadden weinig problemen met de Tennessee Titans. Toch blijft het aantal turnovers, vooral van quarterback Dak Prescott, een reden tot bezorgdheid. Blijven de Cowboys overeind in de play-offs?

SportAmerika NFL Power Rankings Los Angeles Chargers
7. (8) Los Angeles Chargers (10-6)

Het blessurespook lijkt steeds verder weg gejaagd te worden uit het team van Brandon Staley. Justin Herbert kan tegenwoordig rekenen op Keenan Allen, Austin Ekeler en Mike Williams als offensieve wapens. Vooral die laatste speelde fantastisch tegen de LA Rams. De Chargers staan momenteel op de 5e seed in de AFC en zijn net op tijd in vorm voor de play-offs.

SportAmerika NFL Power Rankings Jacksonville Jaguars
8. (10) Jacksonville Jaguars (8-8)

De Jacksonville Jaguars hebben hun play-off-lot helemaal in eigen handen. Doug Pederson en zijn kornuiten zijn 5-1 sinds hun bye week en staan op één overwinning van de winst in de AFC South. Zaterdagavond, in prime time, mag Trevor Lawrence gaan bewijzen dat hij echt gearriveerd is.

SportAmerika NFL Power Rankings Minnesota Vikings
9. (7) Minnesota Vikings (12-4)

Je moet het de Vikings nageven. Ze hebben niet tot de play-offs gewacht om onze twijfels weg te nemen. We zijn er nu zeker van dat ze geen Super Bowl contenders zijn. Na een absolute wanprestatie tegen de Green Bay Packers geloven zelfs de meest die-hard fans niet meer in een play-off-run.

SportAmerika NFL Power Rankings Detroit Lions
10. (11) Detroit Lions (8-8)

Dan Campbell en zijn jongens hebben niet meer alle kaarten in handen. Daar heeft de pijnlijke nederlaag tegen de Panthers van twee weken terug voor gezorgd. Toch kunnen de Lions nog steeds de play-offs in, als ze zondagavond, tijdens Sunday Night Football, winnen van de Green Bay Packers. Én als de Seahawks hun wedstrijd een paar uurtjes ervoor verliezen. Hoe dan ook is een potentieel winnend seizoen een groot succes in Detroit.

SportAmerika NFL Power Rankings Green Bay Packers
11. (12) Green Bay Packers (8-8)

De verrijzenis van Aaron Rodgers de Verlosser is bijna compleet. Nog één overwinning heeft de huidige back-to-back MVP nodig om zijn team vanuit een schier geslagen positie toch nog in de play-offs te krijgen. Het zou een klein mirakel zijn, maar als iemand het kan, is het Aaron Rodgers wel.

SportAmerika NFL Power Rankings Baltimore Ravens
12. (9) Baltimore Ravens (10-6)

Zonder Lamar Jackson zijn de Baltimore Ravens een heel matig team. Defensief zit er stijgende lijn in de prestaties. Maar offensief lukt er niets meer. Tyler Huntley is een prima back-up quarterback, maar geen play-off-waardige starter. Hopelijk voor Baltimore is Lamar op tijd fit voor de start van het naseizoen. Zoniet, dan dreigt een heel snelle exit.

SportAmerika NFL Power Rankings New York Giants
13. (14) New York Giants (9-6-1)

Brian Daboll verdient een dikke pluim voor wat hij met deze Giants heeft gedaan dit seizoen. De rookie head coach heeft uit een matig zootje ongeregeld een play-off-team geboetseerd. Daniel Jones en Saquon Barkley zijn (opnieuw) echte difference makers geworden. Ongeacht waar het schip nu nog strandt, is dit een hoogst succesvol jaar geweest in het MetLife Stadium.

SportAmerika NFL Power Rankings Tampa Bay Buccaneers
14. (16) Tampa Bay Buccaneers (8-8)

Wanneer het er écht om gaat, staan de grootsten meestal op. Zo ook Tom Brady, de grootste allertijden. Hij herstelde de connectie met Mike Evans en speelde een zo goed als foutloze wedstrijd. De Bucs wonnen het duel met rechtstreekse concurrent Carolina en verzekerden zich zo van de NFC South-titel en de play-offs. En Tom Brady in de play-offs, daar ben je zelden zomaar mee klaar.

SportAmerika NFL Power Rankings Seattle Seahawks
15. (20) Seattle Seahawks (8-8)

De Seahawks leken tot vorige week eerder op dode vogeltjes. Maar tegen de Jets rechtten ze de rug hielden ze hun seizoen in leven. Ze hebben zondag wat hulp nodig van de Lions, maar mits een overwinning tegen de Rams -en dus een zege van de Lions- spelen de Seahawks ook in midden-januari nog football van betekenis.

SportAmerika NFL Power Rankings Miami Dolphins
16. (13) Miami Dolphins (8-8)

Tua Tagovailoa zal wellicht niet meer spelen in het reguliere seizoen. Dat betekent dat de Dolphins nog maar een waterkans op de play-offs behouden. Na vijf opeenvolgende nederlagen dreigt dit seizoen dus op een serieuze teleurstelling uit te draaien. Dit hadden ze zich in Miami toch even anders voorgesteld.

SportAmerika NFL Power Rankings Pittsburgh Steelers
17. (19) Pittsburgh Steelers (8-8)

Mike Tomlin staat opnieuw op .500. Ongelooflijk maar waar. Een gelijkspel zondag is genoeg om zijn tijd als niet-verliezende coach met nog een seizoen te verlengen! Bij winst en nederlagen van de Patriots en de Dolphins sluipen de Steelers zelfs nog de play-offs in. Ze hebben weer goed gewerkt in Pittsburgh.

SportAmerika NFL Power Rankings New England Patriots
18. (22) New England Patriots (8-8)

De defensie van de Patriots is play-off-waardig. De offense is dat allerminst. Een overwinning op de Bills deze zondag volstaat voor de Patriots om een wild card te bemachtigen. Gezien de kwaliteit van de tegenstander en de gebeurtenissen van afgelopen maandag, lijkt dat echter een zo goed als onmogelijke klus te worden.

SportAmerika NFL Power Rankings Carolina Panthers
19. (17) Carolina Panthers (6-10)

De Panthers verkwanselden hun laatste kans om de NFC South te winnen. Gezien hun dramatische start van het seizoen, zullen ze daar echter niet al te lang van wakker liggen. De ommekeer sinds interim Head Coach Steve Wilks overnam van Matt Rhule is namelijk zonneklaar. De Panthers hebben al bij al een solide basis neergezet om de komende jaren op voort te bouwen.

SportAmerika NFL Power Rankings New Orleans Saints
20. (18) New Orleans Saints (7-9)

Een onverwachte, maar knappe zege tegen de Philadelphia Eagles gaf het verloren seizoen in New Orleans toch nog wat kleur. Desondanks zal de teneur over 2022 eerder negatief zijn. De Saints hebben behoorlijk wat werk dit tussenseizoen als ze volgend jaar weer willen meedoen om de knikkers.

SportAmerika NFL Power Rankings Washington Commanders
21. (15) Washington Commanders (7-8-1)

Je oogst wat je zaait. Riverboat Ron Rivera stelde Carson Wentz op voor het cruciale duel tegen de Cleveland Browns en die gok pakte helemaal verkeerd uit. Wentz speelde zowat zijn slechtste wedstrijd sinds 2017. De Commanders verloren de game en werden uitgeschakeld voor de play-offs. Zelfs de nieuwe mascotte Major Tuddy (zeker opzoeken!) kon daar niets meer aan veranderen.

SportAmerika NFL Power Rankings New York Jets
22. (21) New York Jets (7-9)

Ook Mike White blijkt niet de oplossing voor de Jets op quarterback. Het mag duidelijk zijn dat de quarterbackpositie de absolute topprioteit moet krijgen bij de Jets dit offseason. Ondanks de tekenen van beterschap tegenover vorig seizoen, moet het toch vooral erg teleurstellend zijn dat het huidige seizoen, dat zo veelbelovend leek, uiteindelijk als een nachtkaars is uitgegaan.

SportAmerika NFL Power Rankings Las Vegas Raiders
23. (24) Las Vegas Raiders (6-10)

Het was een grote verrassing toen Josh McDaniels aankondigde dat Derek Carr niet langer de startende quarterback zou zijn van de Las Vegas Raiders, maar wel Jarrett Stidham. De verwachtingen waren plots laaggespannen, maar Stidham verbaasde vriend en vijand met een hele puike prestatie tegen de San Francisco 49ers. Toch is het seizoen een grote teleurstelling geweest in Las Vegas. Met sterren als Davante Adams, Josh Jacobs en Maxx Crosby is het simpelweg onvoldoende geweest.

SportAmerika NFL Power Rankings Cleveland Browns
24. (27) Cleveland Browns (7-9)

De Browns vervullen hun rol als “ontregelaar” van andermans plannen voortreffelijk. Vorige week schakelden ze de Commanders uit, doen ze komend weekend hetzelfde met de Pittsburgh Steelers?

SportAmerika NFL Power Rankings Los Angeles Rams
25. (23) Los Angeles Rams (5-11)

Cam Akers ziet er opnieuw uit als een goede running back. Dat was zowat het enige hoopgevende nieuws dat de Rams konden onttrekken aan de nederlaag tegen de Chargers. Kunnen de mannen van Sean McVay zich nog één keer opladen deze zondag om divisierivaal Seattle een pad in de korf te zetten?

SportAmerika NFL Power Rankings Tennessee Titans
26. (26) Tennessee Titans (7-9)

Er lijkt maar één man in Nashville die het troosteloze seizoen van de Titans nog kan redden: running back Derrick Henry. Het zal tegen de Jaguars van hem moeten komen, want de quarterback zal opnieuw journeyman Joshua Dobbs zijn.

SportAmerika NFL Power Rankings Atlanta Falcons
27. (28) Atlanta Falcons (6-10)

De Falcons zitten al een tijdje met hun gedachten bij volgend seizoen. Desmond Ridder laat kleine tekenen van beterschap zien, terwijl ze met Tyler Allgeier hun running back voor de toekomst lijken gevonden te hebben. Voeg daar ook nog Drake London, A.J. Terrell en (de nu geblesseerde) Kyle Pitts aan toe en de Falcons hebben een veelbelovende nucleus om een mooie ploeg rond op te bouwen.

SportAmerika NFL Power Rankings Denver Broncos
28. (32) Denver Broncos (4-12)

Tegen de Chiefs lieten de Broncos zien dat ze nog steeds talent hebben in de ploeg. Zelfs Russell Wilson leek een klein beetje op de oude Dangeruss. Ultiem kostte zijn fout echter zijn team de zege. De Broncos hebben heel veel oplapwerk dit tussenseizoen. Wie durft die taak op zich te nemen?

SportAmerika NFL Power Rankings Arizona Cardinals
29. (29) Arizona Cardinals (4-12)

J.J. Watt hangt na zondag zijn cleats aan de wilgen. Kan hij tegen de 49ers nog een laatste keer schitteren?

SportAmerika NFL Power Rankings Chicago Bears
30. (30) Chicago Bears (3-13)

Drie zeges is volstrekt te weinig voor een team dat Justin Fields in de rangen heeft. Het seizoen van de jonge quarterback zit er overigens op. Voor iedereen in Chicago kan het laatste fluitsignaal er niet snel genoeg komen.

SportAmerika NFL Power Rankings Houston Texans
31. (25) Houston Texans

Bij nader inzien was een 25ste plek in onze Power Rankings veel te genereus voor de Texans. Ze waren kansloos tegen de Jacksonville Jaguars. Dit team heeft te weinig talent, maar wel een mand vol draft picks om tijdens de 2023 NFL Draft eindelijk de benodigde versterkingen op te pikken.

SportAmerika NFL Power Rankings Indianapolis Colts
32. (31) Indianapolis Colts

De Colts hebben op de valreep de titel van “meest teleurstellende ploeg van 2022” afgesnoept van de Denver Broncos. Knap!


Lees HIER de Power Rankings van vorige week.

Coverfoto: Bo Schalbroeck/BoGraphix

Toon Aerts
Toon Aerts
Houdt de Belgische NFL-eer hoog.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen