NFL Play-offs: #1 seeds maken geen fouten

De eerste teams die de Championship Games halen, zijn bekend. De Baltimore Ravens en San Francisco 49ers speelden als #1 seed beiden hun eerste NFL play-off game van dit jaar. Ze maakten geen fouten tegen respectievelijk de Houston Texans en de Green Bay Packers. Het NFC treffen was een stuk spannender dan het AFC onderonsje.

RAVENS TE STERK VOOR TEXANS

Houston Texans @ Baltimore Ravens | 10-34

Het waren de defenses die uitstekend van start gingen bij het treffen tussen de Texans en de Ravens. De enige scores die in het eerste kwart op het bord kwam waren field goals van Justin Tucker en Ka’imi Fairbairn. Naast de goed spelende Ravens defense hadden Texans het ook lastig met het luide M&T Bank Stadium, wat leidde tot enkele false starts.

De eerste touchdown kwam in het tweede kwart en was voor de Ravens. Het was Nelson Agholor die de bal volledig vrij ving na een drive waarin Lamar Jackson liet zien wat hij met zijn benen kan. Voor rust kwamen de Texans langszij. Het was niet de aanval die dit voor elkaar kreeg, maar de special teams. Een punt van de Ravens werd in de endzone gebracht door Steven Sims. Houston kreeg voor rust nog een kans om op voorsprong te komen. Maar Fairbairn, die eerder vanaf 50 yards raak kickte, miste vanaf 47 yards. Ook de wind speelde een rol in dit duel.

RAVENS NEMEN HEFT IN HANDEN

Na rust kwamen de Ravens snel op voorsprong. Een uitstekende drive werd afgesloten met een run van Jackson, waarmee de Ravens een 10-17 voorsprong pakten. De Texans konden hier aanvallend gezien weinig tegenover stellen. Aan het begin van het vierde kwart was het Isaiah Likely die ook een touchdown ving van Jackson. Likeley vervangt Mark Andrews op tight end, Andrews lijkt volgende week weer te kunnen spelen. Hier voegden de Ravens nog een Jackson touchdown en een field goal aan toe. Lamar was sowieso in vorm met zijn benen, naast zijn twee touchdowns was hij goed voor 100 rushing yards. Hij vestigde daarmee een record van meeste 100-yard rushing games voor een quarterback in de play-offs.

De Texans waren duidelijk niet opgewassen tegen één van de beste defenses in de NFL. Geen schande voor rookie head coach DeMeco Ryans en rookie quarterback C.J. Stroud. Houston heeft een uitstekend jaar gehad en de toekomst ziet er goed uit. De Ravens plaatsen zich voor het eerst sinds 2013 voor de AFC Championship Game. Daar zullen ze hoe dan ook de thuisploeg zijn. Wordt dit dan het jaar voor Lamar en co?

PACKERS EN 49ERS MAKEN HET SPANNEND IN DE REGEN

Green Bay Packers @ San Francisco 49ers | 21-24

Het duurde tot halverwege het tweede kwart voor de eerste touchdown op het bord kwam in het regenachtige San Francisco/Santa Clara. Brock Purdy wist George Kittle te vinden met een uitstekende bal. In het eerste kwart hadden de Packers de score geopend via een field goal van Anders Carlson. De offensieve worsteling ging voor beide teams door tot en met het rustsignaal. De Packers wisten een field goal poging van Jake Moody af te blokken, waarmee de teams met een 6-7 tussenstand de rust ingingen.

Na rust schoten de Packers uit de startblokken. Op een 3&15 kreeg Green Bay een belangrijke pass interference call mee, waarna Jordan Love uiteindelijk Bo Melton vond, die vogelvrij in de endzone stond. Hiermee pakten de Packers een nieuwe voorsprong. Lang duurde dit niet: wie anders dan Christian McCaffrey zorgde met een uitstekende touchdown run voor een nieuwe SF voorsprong.

WEDSTRIJD GAAT OP EN NEER

De kick return van de Packers die erop volgde was pure chaos. Keisean Nixon overbrugde een enorme afstand voordat hij de bal fumblede na een tackle, maar het waren de Packers die er bovenop wisten te springen. Green Bay profiteerde meteen: het was tight end Tucker Kraft die de bal ving van Love. Dankzij een succesvolle two-point try kwamen de Packers op een 21-14 voorsprong.

De eerste interceptie van de avond kwam 2 minuten voor het einde van het derde kwart. Jordan Love gooide een moeizame bal, die in de handen van Dre Greenlaw belandde. Aan het begin van het vierde kwart profiteerden de 49ers hier (enigszins) van via een field goal van Moody. Daar tegenover stond een belangrijke gemiste field goal van Carlson, vanaf 41 yards. Hierdoor bleef het verschil maar vier punten met zo’n zes minuten te gaan. San Francisco had dus een gouden kans om de wedstrijd te gaan winnen.

De 49ers wisten vervolgens met een methodische drive het veld over te gaan. Dit leidde met nog 1 minuut te spelen tot een tweede CMC touchdown. McCaffrey was naast zijn touchdowns ook nog eens goed voor 128 total yards. De Packers konden de stand niet meer gelijk trekken: Love gooide een interceptie naar, wederom, Greenlaw. De Packers bleven met een zuur gevoel achter, aangezien ze niet wisten te profiteren van de wankele prestatie van Brock Purdy. Hoe dan ook mogen Jordan Love en co wel terugkijken op een succesvol en hoopgevend seizoen.

Lees hier de previews van de NFC en AFC!

Coverfoto: Dan Powers/USA TODAY Sports