NFL play-off picture: wie zijn nog in de race?


Nog maar twee weken en dan zit het reguliere seizoen erop. Voor menig team is het doek al gevallen, maar in de top zijn de verschillen uiterst klein. Tijd om bloot te leggen welke verschuivingen er in de laatste weken plaats kunnen vinden. Beide conferences hebben een aantal sterke teams in de top die dicht bij elkaar staan. De race om de wild card posities is dit jaar iets minder spannend: vele gegadigden zijn inmiddels afgehaakt.


AFC


De huidige stand van zaken in de AFC:

 1. Baltimore Ravens (12-2) – bye en thuisvoordeel
 2. New England Patrios (11-3) – bye
 3. Kansas City Chiefs (10-4) – wild card ronde tegen #6
 4. Houston Texans (9-5) – wild card ronde tegen #5
 5. Buffalo Bills (10-4) – wild card ronde tegen #4
 6. Pittsburgh Steelers (8-6) – wild card ronde tegen #3

In the hunt: Titans (8-6), Browns (6-8) en Raiders (6-8).
De Browns en Raiders zijn officieel nog niet uitgeschakeld maar beide hebben een wonder nodig om de playoffs te halen. Voor de Titans is het een stuk spannender. Zij schoten zich behoorlijk in de voet met de thuisnederlaag tegen de Texans. Toch heeft Tennessee een behoorlijke kans om het te halen. Stel: de Titans verliezen van de Saints, maar winnen van de Texans en de Steelers winnen van de Jets, maar verliezen van de Ravens. Beiden eindigen dan met 9-7. Omdat ze dan in vrijwel alles gelijk staan, gaat het dan om het zogenoemde strength of victory. Het team dat van de sterkste teams gemiddeld gezien wist te winnen, gaat dan door. Dit is momenteel in het voordeel van de Titans. Met deze handige tool van de New York Times kun je exact berekenen wat de kansen van de Titans zijn.

LASTIGE POSITIE BILLS

De Ravens zijn zo goed als zeker van thuisvoordeel in de playoffs. In New England moet vooral gekeken worden naar de Chiefs. Mochten die namelijk gelijk weten te komen, dan hebben ze een tie-breaker voordeel ten opzichte van de Patriots. Dus is de wedstrijd van de Patriots komend weekend tegen de Bills vooral belangrijk om de Chiefs niet langszij te laten komen. De Bills hebben een geweldig seizoen, maar zitten in een lastige positie. Ze moeten twee keer winnen en de Patriots twee keer verliezen om de divisie nog te kunnen winnen. Met een beetje pech moeten de Bills uitwedstrijden winnen van de Texans, Ravens en Patriots om de Superbowl te halen. Ga er maar aan staan.


NFC


De huidige stand van zaken in de NFC:

 1. Seattle Seahawks (11-3) – bye en thuisvoordeel
 2. Green Bay Packers (11-3) – bye
 3. New Orleans Saints (11-3) – wild card ronde tegen #6
 4. Dallas Cowboys (7-7) – wild card ronde tegen #5
 5. San Francisco 49ers (11-3) – wild card ronde tegen #4
 6. Minnesota Vikings (10-4) – wild card ronde tegen #3

In the hunt: LA Rams (8-6), Philadelphia Eagles (7-7)
In de NFC is het al behoorlijk duidelijk wie er in de playoffs gaan spelen. Veel spannender is het welke posities de teams in zullen nemen. De Rams zijn niet helemaal kansloos, maar de kans dat ze de Vikings achterhalen, is bijzonder klein. Alleen de Eagles zijn met de Cowboys in een felle strijd verwikkeld om de NFC East.

KOPGROEP VAN VIER

Bovenin is het razend spannend. De Seahawks, Packers, Saints en 49ers hebben allemaal een 11-3 record. Daarnaast spelen de Seahawks en 49ers in dezelfde divisie. Een paar duels zullen daarom de komende weken cruciaal zijn. Met stip bovenaan staat het duel tussen de 49ers en Seahawks in de laatste week. Zij zullen in die wedstrijd uit gaan maken wie de divisie wint en mogelijk ook wie de first seed binnen sleept. Het duel tussen de Vikings en Packers komende maandag lijkt op papier ook een duel om de winst in de divisie. Omdat de Packers echter de tie-breaker hebben en nog tegen de Lions spelen, is dat al aardig beslist. Voor de Packers is het belangrijker om de Saints en Seahawks/49ers achter zich te houden. De ploeg uit New Orleans ligt op de loer en kan opschuiven naar een bye zodra de andere teams een misstap begaan.
Kortom, de komende twee weken zullen er flink wat beslissingen vallen. Voor het komende weekend zijn daarbij een aantal duels cruciaal. Voor zowel de Titans als de Saints is winst zondag een must. Het duel tussen de Bills en Patriots is vooral spannend voor de Chiefs. En misschien wel het belangrijkste duel is die tussen de Eagles en Cowboys in Philadelphia. Daar zal waarschijnlijk de beslissing vallen in de (zwakke) NFC East.

Coverfoto: Richard Rodriguez/Getty Images

Ton de Vries
NFL fanaat mede door een periode van 5 jaar in Amerika. Charlotte (NC) voelt als mijn tweede thuis en de Carolina Panthers zijn uiteraard mijn favoriete team.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen