NFL Draft Update #1 – Mayfield #1, vier QB's in top tien


De eerste ronde van de NFL Draft zit erop. 32 Spelers hebben vannacht hun naam gehoord waarbij er zoals gewoonlijk veel quarterbacks zaten. We werpen een blik op de vijf meest opvallende zaken van de eerste nacht van de NFL Draft.


BROWNS GAAN VOOR MAYFIELD & WARD


Wekenlang was er de vraag wat de Cleveland Browns met hun #1 en #4 pick gingen doen. Lange tijd leek Sam Darnold de favoriet, vervolgens waren er geruchten over Josh Allen, maar uiteindelijk bleek Baker Mayfield, de ‘kleine’ quarterback uit Oklahoma de man waar ze hun pijlen op hadden gericht. Met Mayfield halen ze iemand binnen die, net als elke jonge quarterback, vragen oproept maar tegelijkertijd wel een character is waar de stad Cleveland van kan gaan houden.


Daarna was het de verwachting dat de Browns hun vierde pick gingen gebruiken om omlaag te ruilen: maar niets bleek minder waar. Denzel Ward, cornerback van Ohio State, werd de ietwat verrassende keuze. Er waren immers nog teams die omhoog wilden ruilen voor een quarterback, maar blijkbaar was het aanbod niet goed genoeg voor GM John Dorsey om omlaag te ruilen, waardoor Ward de keuze werd.


5 QUARTERBACKS


Het was al een beetje voorspeld, maar in totaal zagen vijf quarterbacks hun naam genoemd worden in de eerste ronde. Sommigen op plekken waar het te verwachten was, sommigen op iets verrassendere plekken. Zo was Sam Darnold op #3 naar de New York Jets een inkoppertje, met name nadat de New York Giants hadden besloten om voor running back Saquon Barkley te gaan. Zodoende lijken de Jets hun man van de toekomst te hebben gevonden.
Daarna waren het de Buffalo Bills die zoals verwacht omhoog ruilden. De ploeg gaf twee keuzes uit de tweede ronde op om naar #7 te ruilen en daar Josh Allen te kiezen. Misschien wel het grootste project van de top 4 quarterbacks, maar wel iemand met een gigantische arm. Het betekende dat Josh Rosen over bleef, maar niet voor lang, want de Arizona Cardinals besloten naar #10 te ruilen om voor de UCLA-quarterback te ruilen.


Zodoende vier teams met een nieuw speeltje, en op de valreep kwamen daar de Baltimore Ravens bij. De ploeg ruilde in eerste instantie twee keer omlaag en pikten tight end Hayden Hurst op om vervolgens alsnog omhoog te traden om als 32e quarterback Lamar Jackson te kiezen. Een interessante keuze waarbij het te bezien valt in hoeverre Jackson’s spel in de NFL tot uiting komt. Maar Joe Flacco is ieder geval gewaarschuwd…


BRONCOS LATEN QB SCHIETEN


Van de bovenstaande ploegen was eigenlijk alleen verwacht dat de Denver Broncos zich ook zouden gaan mengen in de strijd om een quarterback. Het liep echter anders, want blijkbaar hadden de Broncos geen interesse in Josh Allen noch Josh Rosen, waardoor het besloot om Bradley Chubb te draften, misschien wel de beste edge defender in de hele NFL Draft.


De concurrentie in de AFC West is ieder geval gewaarschuwd, want met Von Miller en Bradley Chubb hebben de Broncos een dynamisch duo in huis…


CENTERS >>> WIDE RECEIVERS


Normaliter zien we centers pas later in de NFL Draft gaan, maar de Detroit Lions en Cincinnati Bengals besloten op #20 en #21 al voor spelers op deze positie te gaan in Frank Ragnow en Billy Price. In beide gevallen ook geen ‘sexy’ picks, maar beide ploegen hadden zonder twijfel behoefte aan hulp op deze positie en wilden niet het risico nemen dat beide spelers niet meer beschikbaar zouden zijn in een later stadium.
Ook de Niners (#9) kozen voor bescherming voor quarterback Jimmy Garoppolo met Mike McGlinchey, de beste offensive tackle uit de draft. Voor hem was zijn oud-teamgenoot Quenton Nelson al gekozen, volgens velen één van de veiligste picks in de draft. Nelson, spelend op de guard-positie, ging op #7 naar de Indianapolis Colts.


Opvallend is echter wel dat de centers dus eerder gekozen werden dan de wide receivers. D.J. Moore was op #24 (Carolina Panthers) de eerste wide receiver die werd gekozen, een plek die logisch is aangezien de Panthers bepaald geen sterke kern hebben op dit front. Verder was Calvin Ridley de enige andere wideout die werd gekozen, de Alabama-receiver mag bij de Atlanta Falcons Alabama-alumnus Julio Jones gaan vergezellen.


DEFENSE IN DE MINDERHEID, SOORT VAN


Voor het eerst in jaren leek het gevoelsmatig alsof het kiezen van defensieve spelers minder hard ging dan vorige jaren, met vijftien defensieve keuzes tegenover zeventien offensieve keuzes. De grootste steal op dit front lijkt op papier safety Derwin James, waarvan werd verwacht dat hij in de top tien zou gaan maar uiteindelijk pas als zeventiende naar de Los Angeles Chargers zou gaan.


Verder waren er op dit front weinig echte grote verrassingen, behalve dat de New Orleans Saints omhoog ruilden naar plek veertien om defensive end Marcus Davenport te kiezen, een prospect waar toch op sommige fronten wat twijfels over bestaan. Aan de andere kant waren er de Pittsburgh Steelers die Lamar Jackson lieten vallen naar de Ravens, om zodoende safety/linebacker Terrell Edmunds te selecteren. Een keuze die op de lange termijn Pittsburgh nog weleens kan gaan tegenvallen, maar uiteindelijk zal de tijd dit moeten uitwijzen.
Bovendien zorgt deze pick ervoor dat er voor het eerst in de historie van de draft twee broers in de eerste ronde werden gekozen. Broer Tremaine Edmunds werd als 16de gekozen door de Buffalo Bills.

Justin Kevenaar
Justin Kevenaar
Keek in 2006 voor het eerst naar de Super Bowl en was op slag verliefd op de NFL (en de Seattle Seahawks). Door de jaren heen hebben ook de andere Amerikaanse sporten - zoals NBA, MLB en college sports - zijn hart veroverd. In het dagelijks leven freelance videograaf, editor, tekschrijver en sportjournalist.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen