NFL Draft 2018 – Background Stories

Elk jaar zijn ze er weer. Bijzondere verhalen van football players die hun geluk gaan beproeven in de NFL Draft. Dit jaar voert Shaquem Griffin, de linebacker met één hand, de boventoon als het gaat om speciale spelers. Hij is echter niet de enige. Zo hebben we defensive end Marcus Davenport van het relatief onbekende UTSA, linebacker Jason Cabinda wiens ouders Kameroen ontvluchtten, tight end Troy Fumagalli die een vinger mist en tenslotte kicker Eddy Pineiro die met zijn fabelachtige techniek moeiteloos de 70 yards bereikt. Om verder warm te draaien voor de draft van 2018 lees je hier hun verhalen.

Shaquem Griffin (Photo credit: Denver South Gargoyle)

SHAQUEM GRIFFIN

Dit is ongetwijfeld één van de meest inspirerende verhalen in football. Shaquem Griffin had niet eens zijn uitstekende Combine optreden nodig om de harten van football liefhebbers voor zich te winnen. Zijn doorzettingsvermogen, geduld en acceptatie deden dit al voor hem. Hij werd een minuut na zijn tweelingbroer geboren. Direct werd een aandoening (amniotic band syndrome) geconstateerd. Dit houdt in dat lichaamsdelen, in Shaquem’s geval zijn hand, zich niet volledig ontwikkelen.
Op zijn vierde werd zijn hand geamputeerd en begon de lange weg naar de NFL. De linebacker is snel, sterk, kan prima een bal vangen en wordt waarschijnlijk in de vroege rondes gedraft. Daarmee maakt hij een lange neus naar iedereen die hem vertelde dat het hem niet zou lukken.

MARCUS DAVENPORT

Marcus Davenport is ruim 2 meter, weegt 116 kilo en wordt door enkelen getipt als een top-10 pick. Gek genoeg komt hij niet van een college waarbij men direct denkt aan grote draft namen. UTSA (University of Texas at San Antonio) is een state school met een enorm jong (2012) football programma. Ze hebben welgeteld in één bowl gespeeld en verloren die. In de NFL gaan alle alarmbellen rinkelen als een speler van een dergelijke universiteit zulke goede prestaties laat zien. Wat is er mis met hem? Waarom hebben grotere scholen zich niet aan hem gewaagd?
Het punt is dat hij “te chill” is. In workouts laat hij zich in de luren leggen door top prospects van grote scholen, maar in de Senior Bowl laat hij de Davenport zien van de UTSA tape. Hij sackt Baker Mayfield vroeg in de game en regelt eigenhandig een touchdown vanuit een fumble. Davenport is een denker, een rustige jongen die voor zijn hometown college koos en waarschijnlijk een hoge pick in de 2018 draft wordt.

JASON CABINDA

Het verhaal van Jason Cabinda kan niet verteld worden zonder het over zijn ouders te hebben. Zijn moeder, Natalie Cabinda, werd door haar ouders naar een suburb van de hoofdstad van Kameroen gesmokkeld om een leven te leiden dat maar weinig meisjes gegeven is; een leven zonder huwelijk op jonge leeftijd, maar in plaats daarvan een degelijke opleiding. Door politieke omstandigheden ontvluchtten Natalie en haar toenmalige man Kameroen op 28-jarige leeftijd. In Amerika werd ze invaldocent. Daar werd ze continu belachelijk gemaakt om haar accent, maar dat weerhield haar er niet van om met meerdere banen een gouden toekomst voor haar kinderen te garanderen.
Jason Cabinda, haar zoon, aanvoerder en linebacker van Penn State wordt deze week gekozen in de 2018 NFL draft. Hij is dit jaar één van de weinige prospects met eerste generatie roots in Afrika. In tijden van hevige en lelijke debatten over immigratie geven zij de ultieme invulling aan the American dream voor immigranten: opoffering en hard werken, respect en compassie. Jason is zich zeer bewust van alle bloed, zweet en tranen die hem voor zijn gegaan “I feel like I have more to lose, there’s so much more invested in me.”

TROY FUMAGALLI

Voor een tight end is het vrij cruciaal om te kunnen vangen. Wisconsin TE Troy Fumagalli laat zien dat het voor hem geen probleem is om dit met een vinger minder te doen. Hij werd geboren met dezelfde aandoening als Shaquem Griffin, maar hij rent beter dan elke andere TE, hij blockt beter en doet al het andere waar scouts van houden. En het meest saillante detail is de volgende: niemand, echt niemand, in de draft vangt beter dan hij. Zet de tape aan, duik in de statistieken. Er is geen reden om niet te zeggen dat deze jongen uitzonderlijk getalenteerd is en geldt als één van de meest veelbelovende prospects in de 2018 draft.

EDDY PINEIRO

“Kickers zijn geen football players” wordt wel eens gezegd. Het team dat Eddy Pineiro straks kiest, zal daar in 2018 heel anders over denken. Deze jongen gaat namelijk wedstrijden voor je winnen. Voetbal was eigenlijk zijn eerste keuze, maar zijn talent om de bal tussen die twee andere palen te krijgen, zorgde ervoor dat hij bij de Florida Gators terecht kwam als kicker. Van zijn laatste 30 field goals raakte hij er 29 en zijn beste resultaat was een field goal van 81 yards, weliswaar in practice, maar toch.
Zijn waanzinnige FG percentage van 88% heeft hem zeer waarschijnlijk doen besluiten om zich beschikbaar te stellen voor de draft. Hij laat zijn senior college year aan zich voorbij gaan om een jaar eerder in de NFL te kunnen starten. Fun fact: hij werd pas een kicker in zijn laatste jaar in high school.

SPORTAMERIKA NFL DRAFT 2018

Beluister ook de NFL Mock Draft Podcast en vul de SportAmerika NFL Draft Pool 2018 in!

Cover Photo: Soobum Im, USA Today Sports

Luuk Dokter
Luuk Dokter
Studeerde in Upstate New York, dus: "Go Bills!".

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen