NFL Draft 2017 Preview – Tight Ends

Op 27 april zal in Philadelphia de NFL Draft worden gehouden, en in aanloop naar de draft van 2017 zetten wij de komende tijd de grootste talenten per positie op een rijtje. Deze keer de veelzijdige atleten van de aanval: de tight ends.
O.J. Howard, tight end voor Alabama
1. O.J. HOWARD – ALABAMA

De tight end class van dit jaar staat bol van het talent, dus veel teams zullen dit jaar hun slag proberen te slaan om toch een speler voor deze belangrijke, maar ondergewaardeerde positie te draften. Voor teams die verlegen zitten om een tight end is O.J. Howard van de University of Alabama de absolute hoofdprijs.
Howard is vooral een receiver, met een goede versnelling, lange armen en grote handen. De reikwijdte van Howard is dus bijzonder groot en dat maakt het bijzonder lastig voor de verdediger om hem af te stoppen of van de bal af te houden. Als een blocker heeft Howard nog een lange weg te gaan, want daar schiet hij vaak nog tekort. Howard beschikt over de fysiek en ruwe skills om een topper te worden op de tight end positie, maar heeft nog de nodige bijscholing en massa nodig om dat potentieel waar te maken.
2. DAVID NJOKU – MIAMI

David Njoku startte slechts negen wedstrijden voor de Miami Hurricanes, maar kwam ondanks dat al snel op de radar van de diverse NFL-scouts te staan. Omgevormd van wide receiver naar tight end is hij een gevaar in de red zone. In zijn laatste seizoen voor de Canes noteerde hij acht touchdowns.
Net als O.J. Howard is Njoku bijzonder atletisch. Als receiver heeft hij de snelheid om langs zijn verdedigers te komen of ze op het verkeerde been te zetten. Dankzij zijn achtergrond als hoogspringer tijdens high school en veel balgevoel kan Njoku het luchtgevecht van iedereen winnen. Wat tegen Njoku pleit, is dat hij slechts negen wedstrijden startte en dus weinig ervaring heeft met de positie. Daarnaast is zijn run blocking niet op het niveau wat een team graag ziet van een tight end.
3. EVAN ENGRAM – MISSISSIPPI

Evan Engram mist de lengte en de massa van een echte tight end, maar maakt dat meer dan goed met zijn snelheid. Dat liet de Engram al zien op de NFL Combine. Hij noteerde 4.42 op de 40-yard dash, de snelste tijd van alle tight ends en redelijk hoog als je het naast de tijden van de wide receivers legt.
Engram werd veel gebruikt als optie bij Ole Miss, waardoor hij vooral in zijn laatste seizoen erg productief was. Hij is op het hele veld inzetbaar, of het nou gaat om korte patronen of lange routes. Engram heeft soms moeite met catches in coverage en liet de afgelopen seizoenen bij Mississippi vaak een balletje vallen. Ook als blocker is hij niet echt betrouwbaar. Hij zal dan ook voornamelijk voor teams interessant zijn vanwege zijn snelheid.
4. GERALD EVERETT – SOUTH ALABAMA

Gerald Everett is het bewijs dat ook kleine universiteiten goede spelers kunnen afleveren. Everett speelde slechts één jaar football in high school, terwijl hij wel een starter was bij het basketbalteam. Hij werkte bij het Hutchinson Community College aan zijn footballs kills en werd opgepikt door Alabama-Birmingham. Hij speelde daar maar één seizoen, omdat de football afdeling werd opgeheven en stroomde door naar South Alabama.
Everett beschikt over de nodige acceleratie, zowel bij het starten als na het maken van breaks. Maakt ideaal gebruik van zijn armlengte, heeft een grote reikwijdte en laat zich niet makkelijk door verdedigers naar de grond brengen. Everett wordt beschouwd als een goede, agressieve blocker. Zijn routes zijn echter slordig en hij weet ze niet goed te verkopen aan zijn tegenstanders, wat het voor de verdediger makkelijker maakt om tussen Everett en de bal te komen. Maar Everett heeft een hoog plafond, zeker ook omdat hij een beter blocker is dan de drie eerder benoemde tight ends. Zo kan Everett nog wel eens een leuke verrassing gaan worden in de NFL.
5. BUCKY HODGES – VIRGINIA TECH

Temuchin ‘Bucky’ Hodges werd omgeschoold van quarterback naar tight end en speelde drie seizoenen voor de Virginia Tech Hokies. Op de NFL Combine behaalde hij een uitstekende overall score, ook door zijn prestaties op het ver- en hoogspringen. Dat geeft al weg dat Hodges een echte atleet is, die over veel snelheid beschikt, met een perfect frame voor de positie. Met zijn verleden als quarterback heeft Hodges ook een goede kennis van de coverage van de tegenstander en weet daar prima op in te spelen.
Het vraagteken bij Hodges is echter de ervaring op de positie. Hoewel hij in bijna alle wedstrijden speelde voor de Hokies, heeft hij ‘slechts’ drie jaar ervaring, wat ervoor zorgt dat Hodges het nodige nog moet leren over de positie. Daarnaast zijn route running en blocken niet de sterkste punten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen