NFL Draft 2016 Preview – Wide Receivers

Memphis v Mississippi
Op 28 tot en met 30 april zal in Chicago de NFL Draft worden gehouden. In aanloop naar de draft van 2016 zetten wij wekelijks de grootste talenten per positie op een rijtje. We behandelen vandaag een positie waar veel om te doen is geweest de afgelopen weken. Een groep die aangemerkt wordt als één van de langzaamste en tevens één van de zwakste in vele jaren: de wide receivers.

  1. Laquon Treadwell – Ole Miss

Treadwell bestormt de draft als de favoriet om als eerste receiver gekozen te worden. Na drie jaar geleden als vijf sterren rekruut naar Ole Miss gehaald te zijn, heeft hij genoeg laten zien om de stap naar de NFL te wagen.
Hoewel Treadwell ervoor gekozen heeft om geen 40-yard dash te lopen in de aanloop naar de draft, is algemeen bekend dat hij niet razendsnel is. Daarmee is zijn grootste zwakte eigenlijk meteen al genoemd. Hij is tamelijk lang (6’2’’), slim en competitief. Daarnaast beschikt hij over grote, sterke handen. Zijn gebrek aan snelheid wordt gecompenseerd door een uitstekend gevoel voor route running. Tegen zone defences weet hij goed de windows te vinden. Verder heeft hij een ijzeren stiffarm in huis waarmee hij menig yard after catch binnen sprokkelt.

  1. Will Fuller – Notre Dame

Speed kills. De wide receiver draft class staat dit jaar absoluut niet bekend om zijn snelheid. Fuller is hierop een positieve uitzondering. Tijdens de combine in Indianapolis liep hij de 40-yard dash in 4.32 seconden.
Tijdens zijn carrière bij Notre Dame heeft Fuller laten zien een absolute deep threat te zijn. Maar liefst 27% van zijn catches waren minimaal 25 yards diep. Het spreekt voor Fuller dat hij geen one-year wonder is. Tegenstanders waren op de hoogte van zijn snelheid, maar toch heeft hij maar liefst drie zeer productieve jaren neer kunnen zetten. Behalve zijn snelheid heeft Fuller nog een aantal wapens. Hij heeft snelle handen waarmee hij press coverage goed van zich af slaat. Daarnaast kan Fuller goed uit de voeten met de bal in zijn handen en is hij in staat spectaculaire catches langs de zijlijn te maken.
Een minpuntje zijn de ietwat onbetrouwbare handen. Zie wat dit betreft de wedstrijd Boston vs. Notre Dame, waarin Fuller maar liefst drie eenvoudige ballen laat vallen.

  1. Corey Coleman – Baylor

Coleman groeide op in een onrustige buurt in Dallas, als zoon van een coke-dealer heeft hij het in zijn jeugd niet makkelijk gehad. Aan de hand van zijn peetvader Ray Crockett (ex-Denver Bronco’s) heeft hij via football een uitweg gevonden.
Bij Baylor heeft Coleman laten zien een zeer interessante prospect te zijn. Hij is niet bepaald lang (5’11”), maar wel watervlug. Op de Baylor pro-day liep hij zijn 40-yard dash in 4.37 seconden. Daarnaast loopt Coleman zeer vloeiende routes en is hij explosief na de catch. Wat verder voor hem spreekt is dat hij altijd opstaat in belangrijke wedstrijden.
Minpunt zijn de handen. Hij vangt veel ballen met hulp van zijn lichaam en laat zodoende ook veel vallen. Doordat Baylor met een relatief simpel playbook speelt heeft Coleman niet veel ingewikkelde routes hoeven lopen, voordat hij effectief kan zijn in de NFL moet hij wellicht nog het nodige leren dus.

  1. Josh Doctson – TCU

Het afgelopen seizoen heeft Doctson veel aan de kant gestaan met een polsblessure. Desalniettemin verlaat hij TCU als receiver met de meeste touchdowns ooit voor die school. Waarbij vermeld moet worden dat hij als freshman voor Wyoming speelde.
Daarmee is meteen ongeveer duidelijk waar Doctson toe in staat is. Hij is het gevaarlijkst op verticale routes en jump balls. Hij heeft zeer sterke handen waardoor hij zelden de bal loslaat wanneer hij gehit wordt. Verder heeft Doctson de mentaliteit van een primary-receiver. Wanneer hij afgelopen jaar op het veld stond, ging maar liefst 36% van alle passes zijn kant op.
Hoewel Doctson redelijk lang is (6’2″), moet hij leren om fysiek te spelen. Wanneer hij press coverage tegenover zich krijgt, dan komt hij moeilijk weg. Daarnaast heeft Doctson laten zien gevaarlijk te zijn in de diepte, maar mist hij enige subtiliteit op korte- en medium routes.

  1. Tyler Boyd – Pittsburgh

Hoewel Boyd nooit een stabiele quarterback situatie heeft gehad gedurende zijn tijd bij de Pittsburgh Panthers, verlaat hij de school toch met records in alle belangrijke categorieën. Boyd is lang noch snel, maar hij stelt daar een leeuwenhart en een ontembare winnaarsmentaliteit tegenover.
Boyd valt op door zijn sterke handen en uitstekende lichaamscontrole. Hij is zelden uit balans en zakt goed laag door zijn heupen op zijn cuts. Boyd begrijpt de nuances van vrij lopen tegen verschillende coverages. De receiver valt op door zijn zelfvertrouwen en is niet bang een team op sleeptouw te nemen.
Een minpunt aan Boyd is zijn gebrek aan snelheid. Tijdens de combine liep hij de 40-yard dash in 4.58 seconden. Verder verliest hij het overzicht na de catch, waardoor het aantal extra yards dat hij na een catch pakt relatief laag ligt.
 
 
Foto: Getty Images (archief)

 

    • Goede speler, maar wel een beetje een product van de Rutgers (play-action) offence. Hij is niet bijzonder snel en niet echt lang. Toch was hij productief dus moet hij ”iets” heel goed doen. Heb eerlijk gezegd te weinig van hem te zien om hem echt te beoordelen, maar denk dat oa Sterling Shepard en Michael Thomas beter zijn dan Carroo. Ook Braxton Miller gaat denk ik nog voor Carroo gedraft worden. Carroo is een leuke speler om in de gaten te houden, mogelijke sleeper.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen