NFL Draft 2016 Preview – Running backs

Indiana v Ohio State
Op 29 april zal in Chicago de NFL Draft worden gehouden, en in aanloop naar de draft van 2016 zetten wij de komende tijd de grootste talenten per positie op een rijtje.
We kijken in dit artikel naar een groep met talent, maar waar één speler er met kop en schouders bovenuit steekt: de running backs
1. Ezekiel Elliott – Ohio State

Durft iemand nog te twijfelen aan het feit dat Ezekiel Elliott als eerste running back van het bord gaat? De ster van de Ohio State Buckeyes geldt als het beste talent in deze groep en zorgde er persoonlijk voor dat OSU de eerste winnaar van de College Play-offs werd.
Elliott is de meest complete running back dit jaar. Waar hij tijdens de Combine geen topresultaten kon weerleggen, liet hij op de Pro Day van Ohio State zien dat hij een prima starter kan zijn op het hogere niveau. Elliott heeft, net als andere running backs, een atletiek-achtergrond en kan zijn snelheid als wapen gebruiken. Bovendien schuwt hij andere running back-taken zoals blocken of de quarterback beschermen op passing plays ook niet.
Een combinatie van kracht, snelheid en inzicht, die bovendien ook nog gebruikt kan worden als catcher en prima pass protection kan geven; dat is Ezekiel Elliott in een notendop. Een zeker first round pick die komend seizoen al direct een gooi zou kunnen doen naar Offensive Rookie of the Year.
2. Derrick Henry – Alabama

Derrick Henry bewees zijn waarde voor Alabama, waar hij een tandem vormde met zijn maatje en mede-rookie Kenyan Drake, en werd terecht verkozen tot winnaar van de Heisman-trofee. Net als voorgaande running backs van de Crimson Tide, is Henry een fysiek monster, een echte power back. Met zijn lengte, omgerekend zo’n 1.90m, is hij de grootste beschikbare running back.
Henry ploegde op college-niveau vrijwel moeiteloos door verdedigingen heen en kan in de NFL ook flinke klappen uit gaan delen. Groot en sterk als hij is, zal hij lastig te stoppen zijn. Mits er genoeg ruimte voor hem wordt gemaakt, want zijn startsnelheid ligt van nature lager dan kleinere rushers. Desalniettemin blijft Henry een sloper op zijn positie, met genoeg kracht om door de lijn heen te breken en yards te pakken.
3. Jordan Howard – Indiana

Een verrassende naam op nummer drie, maar Jordan Howard is een speler met een leuk verhaal. Speelde twee jaar voor de University of Alabama-Birmingham, totdat die school besloot om het footballteam stop te zetten. Howard, geboren en getogen in Alabama, verliet zijn thuis en vond in de University of Indiana een nieuw team.
Howard wordt omschreven als een pure runner, zelfs beter dan Ezekiel Elliott, maar niet zo gepolijst als de speler van Ohio State. Zo heeft hij bijvoorbeeld niet nog meerdere versnellingen in zich en heeft hij moiete om uit zijn cuts te komen. Wat nog meer tegen hem spreekt, is zijn blessuregevoeligheid. Knie-, enkel- en een bekkenblessure plaagden Howard in het verleden en zorgen er ook voor dat hij pas later in de Draft gekozen zal worden.
4. Devontae Booker – Utah

Devontae Booker maakte furore in de PAC-12, bij de verrassend sterke Utah Utes. Beschikt over een klein frame en heeft minder kracht en snelheid dan de bovengenoemde drie prospects. Wat Booker zo interessant maakt, is zijn voetenwerk en het vermogen om tussen tackles te ontwijken en snel van richting te veranderen. Bewees op college niveau ook nog een aardige bal te kunnen vangen, met tachtig catches in twee seizoenen in Utah.
Booker zal in de NFL ervaring moeten opdoen om te wennen aan het niveau en het verder ontwikkelen van zijn speelstijl. Beschikt, ondanks zijn bouw, toch over genoeg upside om een team met backfield needs van dienst te kunnen zijn.
Paul Perkins – UCLA

American football zit in het DNA van Paul Perkins. Zijn vader Bruce speelde twee jaar in de NFL als fullback en zijn oom Don speelde acht jaar voor de Dallas Cowboys.
Net zoals Devontae Booker, is Paul Perkins geen grote jongen. Maar dat houdt niet tegen dat het geen goede running back kan worden in de NFL. Geen topsnelheid of kracht, maar voetenwerk, het maken van cuts en het laten missen van verdedigers zijn de wapens die Perkins te bieden heeft. Spelinzicht is wat deze jongen tot een zeer bruikbare back kan gaan maken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen