NFL Draft 2016 Preview – Offensive Tackles

Louisiana-Lafayette Ragin' Cajuns v Ole Miss Rebels
Op 29 april zal in Chicago de NFL Draft worden gehouden, en in aanloop naar de draft van 2016 zetten wij de komende tijd de grootste talenten per positie op een rijtje.
In dit artikel kijken we naar een positie die al tijden gezien wordt als de hoeksteen van een stabiele franchise. Een positiegroep die wordt aangemerkt als zeer sterk en diep dit jaar: de offensive tackles.
1. Laremy Tunsil – Ole Miss

Buiten het veld heeft Tunsil een bewogen carrière achter de rug bij Ole Miss. In juni 2015 werd hij door zijn stiefvader aangeklaagd voor mishandeling. De aanklacht werd uiteindelijk geseponeerd (naar verluid omdat Tunsil zijn moeder verdedigde), maar kort daarna kwam hij opnieuw in de nesten. De NCAA ontdekte dat Tunsil niet-toegestane voordelen had aangenomen. Namelijk het kosteloos leasen van een auto, gratis vliegtickets en een gratis huurauto. Dit soort zaken worden op het college niveau zwaar aangerekend en dus werd Tunsil de eerste zeven wedstrijden van het seizoen geschorst.
Op het veld heeft het talent van Tunsil altijd buiten kijf gestaan. Als vijf sterren rekruut speelde hij negen wedstrijden in zijn eerste jaar. Daarmee werd de toon gezet voor een zeer succesvolle college carrière.
Tunsil valt op door zijn uitstekende techniek. Zijn voeten- en handenwerk is absoluut van elite niveau. Daarnaast is Tunsil een slimme speler, hij herkent blitzes pre-snap en handelt adequaat. Qua absolute kracht is er voor Tunsil nog een stap te maken, maar zijn uitmuntende techniek en atletisch vermogen maken hem de favoriet om als eerste tackle gekozen te worden in de aankomende draft.
2. Ronnie Stanley – Notre Dame
Stanley had vorig jaar al de kans om mee te doen aan de NFL Draft, maar koos er zeer bewust voor om nog een jaar bij Notre Dame te blijven. Hoewel Notre Dame niet een dergelijk goed seizoen draaide als Stanley had gehoopt, heeft het laatste jaar zijn draft status zeker niet negatief beïnvloed.
Stanley heeft bij Notre Dame zowel left- als right tackle gespeeld. Hij heeft lange armen en snelle handen. Stanley wint veel duels door zijn voeten actief te houden en zichzelf altijd in goede positie te begeven ten opzichte van zijn tegenstander. Verder is Stanley zeer betrouwbaar, in zijn periode bij Notre Dame is hij nimmer ernstig geblesseerd geweest.
Net als Tunsil, is Stanley meer een technicus dan een krachtpatser. Qua kracht valt er ook voor hem dus nog veel te winnen. Wanneer tegenstanders hem bullrushen wordt hij niet per definitie verslagen, maar raakt hij wel de controle over de tegenstander kwijt. Toch is Stanley een betrouwbare speler, die zeker in de top 15 gekozen zal worden.
3. Jack Conklin – Michigan State

Het spreekt voor Conklin zijn goede mentaliteit dat hij bij Michigan State is begonnen als walk-on. Nadat hij in het voorjaar van 2012 verschillende vier- en vijfster rekruten domineerde op de trainingen, werd hij snel bij de wedstrijdselectie van de Spartans gehaald en kwam zijn carrière in een stroomversnelling.
Wanneer Conklin iemand blockt laat hij hem niet meer gaan. Hij is enorm krachtig in zijn armen. Bovendien is hij een vechter, wanneer hij verslagen dreigt te worden is Conklin als geen ander in staat zichzelf te herstellen. Ook spreekt het voor hem dat hij in september DeForest Buckner van de Oregon Ducks alle hoeken van het veld liet zien.
Conklin is echter niet beste atleet in deze draft class. Op NFL-niveau kan hij in de problemen komen tegen snelle passrushers. Zijn werklust en mentaliteit zullen er voor zorgen dat Conklin toch een mooie carrière in de NFL tegemoet gaat.
4. Taylor Decker – Ohio State
Taylor Decker is de afgelopen jaren de absolute leider van de Ohio State o-line geweest. Hij had vorig jaar al kunnen deelnemen aan de draft, maar hij heeft ervoor gekozen om te proberen nog een keer kampioen te worden en zijn draft positie te verbeteren. Allebei deze doelen zijn niet behaald. Ohio State werd geen kampioen. Vorig jaar werd Decker gezien als een late first round pick en dit jaar is dat niet anders. Dat wil niet zeggen dat hij een slecht jaar gekend heeft, maar Decker heeft niet een dusdanige stap gemaakt dat zijn draft positie echt verbeterd is.
Het team dat Decker binnenhaalt krijgt te maken met een lange, sterke atleet met leiderschapskwaliteiten. Een stoere kerel die niet alleen wil winnen, maar ook zijn tegenstanders wil domineren. Decker heeft laten zien dat hij goede passrushers heel lang kan blocken, om zodoende de quarterback veel tijd te geven.
Een nadeel van Decker is dat hij relatief korte armen heeft voor zijn lengte. Daarnaast loopt hij behoorlijk rechtop waardoor verdedigers onder hem kunnen komen en duels kunnen winnen. Verder oogt Decker ietwat lomp in het open veld, bijvoorbeeld op screen- en pull plays. Een team dat veel diepe passes gooit kan Decker echter prima gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan de Panthers of de Packers.
5. Jason Sprigss – Indiana

Sprigss excelleerde in zijn laatste jaar bij Indiana, wat hem verschillende Big-Ten awards opleverde en bovendien de aandacht van veel NFL-scouts.
Spriggs is met name sterk in pass protectie. Hij heeft lange armen en is bijzonder vlug. Wel komt hij kracht te kort om tegenstanders naar achteren te krijgen. Naar verwachting zal Sprigss halverwege de tweede ronde gedraft worden.
 
 
 
Foto: Getty Images (Archief)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen