NFL Draft '12 Review – Cincinnati Bengals

cin-2012-draft-picture
In de voorgaande editie keken we naar de Baltimore Ravens, die in 2012 de Super Bowl wonnen. Ditmaal verschuift de focus naar een divisie rivaal die zowel in 2011 als 2012 de play-offs haalde, iets wat mede kwam door het feit dat in 2011 zowel Andy Dalton als A.J. Green werden gekozen.
Bekijk HIER de vorige review van de Baltimore Ravens!
Het seizoen in 2012 zou echter vrijwel hetzelfde verlopen als in 2011, want Cincinnati zou met een wild-card de play-offs in geraken, waarna voor het tweede jaar op rij de Houston Texans te sterk bleken te zijn. Toch zorgde de draft van 2012 er wel voor dat de Bengals de jaren hierna hun niveau in de divisie vast konden houden.
Uitleg over deze reeks vindt je HIER!
cin-draft
Wat allereerst opvalt is dat de Bengals het goed hebben gedaan wanneer wordt bekeken hoeveel spelers er in 2015 nog actief waren namens Cincinnati. Hoewel dit geen objectieve maatstaaf voor succes is, ligt het percentage van 70% wel een stuk hoger dan het gemiddelde van NFL-teams (49%).
Dan de keuzes zelf, we zien dat vier spelers (Dre Kirkpatrick, Kevin Zeitler, George Iloka & Vontaze Burfict) anno 2016 nog steeds basisspelers zijn in het team van Marvin Lewis. Vooral bij Burfict – die vanwege de nodige problemen rond zijn imago undrafted ging – en de in de vijfde ronde gekozen George Iloka kan gesproken van spelers waar meer dan de maximale waarde eruit is gehaald. Verder is Zeitler al enige jaren een betrouwbare spil in de Bengals-offensive line, en is Dre Kirkpatrick, die soms wel wat bekritiseerd wordt omdat hij ondanks zijn basisplaats nog geen échte shutdown corner is, ook nog steeds de #1 cornerback op het depth chart van de Bengals.
Maar kijken we terug naar afgelopen seizoen, dan zien we zelfs zeven basisspelers! Want de welbekende Marvin Jones en Mohamed Sanu bleken beide excellente keuzes te zijn, daar zij Andy Dalton naast de aanwezigheid van A.J. Green twee goede wapens er bij gaven. Beide heren zijn dan ook beloond voor hun goede prestaties, want Sanu en Jones worden nu in respectievelijk Atlanta en Detroit goed betaald, en dit seizoen laat zien dat beide heren zeker gemist worden. De zevende basisspeler is de undrafted Emmanuel Lamur, die als strongside linebacker veel speeltijd kreeg.
Aan de andere kant is het enkel spijtig te noemen dat Devon Still, die vanwege treurige omstandigheden de afgelopen jaren veel tijd kwijt was aan zijn zieke dochtertje, nooit een impact heeft kunnen maken. In een verder hele sterke draft, is hij één van de weinige spelers die helaas niet het succes heeft gekend in Cincinnati wat vele andere spelers uit zijn draft class wel hebben gekend.
Conclusie
De Cincinnati Bengals hebben de afgelopen jaren het nodige succes gekend (met uitzondering van de play-offs), en dit kan tot op zeker hoogte worden herleidt tot deze draft class. Met Kirkpatrick, Zeitler, Sanu, Jones, Burfict, Lamur en Iloka heeft het team maar liefst zeven spelers gekozen die een basisplaats hebben verdiend, en vier hiervan hebben diezelfde basisplaats nog steeds in Cincinnati.
Maar daarnaast zijn er ook de waardevolle reserves zoals Brandon Thompson die hun waarde hebben bewezen, en is er met uitzondering van Devon Still over de breedte heel veel positieve waarde gehaald uit de keuzes in de draft. Dat maakt de draft van Cincinnati een hele succesvolle, en eentje waarvan veel teams alleen maar kunnen dromen. Want vier tot zeven basisspelers, die vindt je niet zomaar in elke draft class terug!
Voorlopige Ranglijst
1. Cincinnati Bengals – B
2. Baltimore Ravens – C-

Justin Kevenaar
Justin Kevenaar
Keek in 2006 voor het eerst naar de Super Bowl en was op slag verliefd op de NFL (en de Seattle Seahawks). Door de jaren heen hebben ook de andere Amerikaanse sporten - zoals NBA, MLB en college sports - zijn hart veroverd. In het dagelijks leven freelance videograaf, editor, tekschrijver en sportjournalist.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen