NFL 32-in-32 | Indianapolis Colts: is er leven na Andrew Luck?

Indianapolis Colts: Jacoby Brissett
Het NFL-seizoen is aanstaande en om jou als volger van SportAmerika optimaal voor te bereiden op het nieuwe seizoen, nemen we in de 32-in-32 reeks elk team onder de loep! Van de nieuwkomers, tot de jonge ‘draftees’ en de nieuwe stand van zaken op het depth chart: alles komt aan bod. In deel 26 het team dat onverwachts door moet zonder franchise-quarterback: de Indianapolis Colts


FREE AGENCY


24 augustus 2019. De dag waarop alles veranderde voor de Indianapolis Colts. Franchise quarterback Andrew Luck kondigde zijn plotse en onverwachte pensioen aan. Hiermee liet hij de Colts achter met niets meer dan herinneringen, tranen en twijfels. De fysieke en mentale tank van Luck was leeg en we moeten allemaal een diepe buiging maken voor deze moedige beslissing. Desalniettemin betekende het einde van Lucks carrière en enorme streep door de rekening voor de Colts. General manager Chris Ballard had er alles aan gedaan om het team klaar te stomen voor een gooi naar de Super Bowl.

De twee grote aanwinsten van het tussenseizoen waren pass rusher Justin Houston, van de hand gedaan door de Chiefs, en wide receiver Devin Funchess. Zowel defensief als offensief kwalitatieve toevoegingen die de Colts in staat moesten stellen om het nog beter te doen dan de 10-6 van vorig seizoen. Grote verliezen vielen er niet op te tekenen en enkele sleutelspelers van vorig seizoen werden verlengd. Daaronder vallen cornerback Pierre Desir, safety Clayton Geathers, DT Margus Hunt en guard Mark Glowinski. Ook ouwe getrouwe kicker Adam Vinatieri doet er nog een jaartje bij.
Deze transacties zijn natuurlijk niet voor niets geweest en de Colts zijn nog steeds een degelijk team. Maar de man waarom het allemaal draaide, de man voor wie dit team werd opgebouwd, die zien ze bij de Colts nooit meer terug (althans niet under center).


NFL DRAFT


GM Chris Ballard en de Colts hebben het draft-spelletje goed begrepen. Het is in essentie een loterij. De Indianapolis Colts hebben de afgelopen Draft verschillende malen het wapen van de trade ingezet om picks te verzamelen. Uiteindelijk kwamen er tien nieuwe spelers bij. De eerste toevoeging kwam er in de tweede ronde, in de vorm van cornerback Rock Ya-Sin uit Temple. Ya-Sin is een playmaker die goed is als mandekker. Vorig seizoen bij Temple registreerde hij 44 tackles en twee intercepties. Bij de Colts zal hij zo goed als zeker meteen op significante playtime kunnen rekenen. De tweede pick van de tweede ronde ging ook naar een defensieve speler. Ben Banogu (TCU) is een snelle defensive end die de Colts pass rush meteen moet versterken. Het voordeel van Banogu is dat hij met zijn atletische vermogen ook als linebacker uit de voeten kan en dus de Colts op meerdere posities kan helpen. Hij voegt zonder twijfel diepte toe aan de Colts-defensie.

Met een derde 2e ronde pick kozen de Colts voor wide receiver Parris Campbell (Ohio State). De aalvlugge Campbell liep met 4.31 seconden de snelste 40-yard dash tijdens de combine. Hij is een welgekomen extra wapen in een receiver-korps dat vorig jaar al te vaak enkel op T.Y. Hilton kon rekenen. In de derde ronde viel het oog van de Colts op linebacker Bobby Okereke uit Stanford. Hij zal Anthony Walker aflossen als vinnige middle linebacker in de snelle Colts-defensie.
De overige zeven picks van de Colts: Khari Willis (S, Michigan State), Marvel Tell (S, USC), E.J. Speed (LB, Tarleton State), Gerri Green (DE, Mississippi State), Jackson Barton (T, Utah) en Javon Patterson (G, Ole Miss).


OFFENSE


Wat doe je wanneer je je belangrijkste speler verliest twee weken voor de start van het seizoen? Het enige wat je als team kan doen, is de back-up een kans geven en hopen dat de schade meevalt. Zo valt dit seizoen onverwacht alle offensieve druk op de schouders van Jacoby Brissett. Volgens head coach Frank Reich is Brissett een top-twintig quarterback in de NFL. De geschiedenis spreekt hem alvast tegen. In 2017, toen Luck het volledige seizoen miste en Brissett de fakkel over nam, eindigden de Indianapolis Colts 4-12 en kon Brissett geen geweldige statistieken voorleggen.
De omstandigheden voor de voormalige New England Patriot zijn dit seizoen weliswaar beter dan toen. De o-line is drastisch verbeterd en het arsenaal aan offensieve wapens is in het tussenseizoen nog wat uitgebreid. De quarterback hoeft dit seizoen niet enkel naar T.Y. Hilton te kijken bij de wide receivers. Met Devin Funchess is een bekwame WR2 aangetrokken. Parris Campbell is een veelbelovende rookie. Hilton van zijn kant wil verder bouwen op zijn goede 2018, waarin hij zes touchdowns scoorde en 1270 receiving yards liet optekenen.

Bij de Colts zijn niet alleen de wide receivers goed in het vangen van de bal. Er lopen ook twee uitstekende tight ends rond. Eric Ebron haalde vorig seizoen de Pro Bowl in wat voor hem een topseizoen was. Hij liet 750 receiving yards optekenen en was goed voor maar liefst dertien touchdowns. Dat zijn er even veel als receiver Davante Adams van Green Bay en slechts twee minder dan Antonio Brown. Naast Ebron is er ook nog Jack Doyle die terugkeert van een blessure.
Ten slotte is er nog running back Marlon Mack. Mack start aan zijn derde seizoen in Indy en zal een steeds belangrijkere rol toebedeeld krijgen. Vorig jaar rondde hij net niet de kaap van de duizend rushing yards en liep hij negen touchdowns binnen (naast ook 1 receiving touchdown). Mogelijks kan Mack de tekortkomingen van Brissett opvangen door meer de bal toegespeeld te krijgen.


DEFENSE


De defensie was een van de krachten van Indianapolis vorig seizoen en daar wil men dit seizoen op voortbouwen. Zeker met het wegvallen van Andrew Luck lijken de successen van de Colts te zullen staan of vallen met de prestaties van de defense. Justin Houston is de nieuwe sterkhouder in de D-line. Aan zijn overkant speelt Jabaal Sheard. Op nose tackle strijden jong talent Tyquan Lewis en veteraan Margus Hunt om de startpositie. Darius Leonard keert terug op weakside linebacker na een schitterend rookie-seizoen in 2018. Leonard haalde het First Team All-pro en werd verkozen tot Defensive rookie of the year. Zeer terechte accolades voor een knaap die in zijn eerste seizoen meteen het meest aantal tackles (163) liet optekenen. Op de middle linebacker-positie hoopt rookie Bobby Okereke op zoveel mogelijk snaps in de schaduw van starter Anthony Walker.

De secondary van de Colts oogt jong, fris en atletisch. Pierre Desir en Clayton Geathers tekende nieuwe deals in de zomer en met Rock Ya-Sin en Khari Willis werden er nieuwe talenten gedrafted. De andere cornerback Kenny Moore II plukte drie intercepties vorig seizoen en heeft zijn beste jaren wellicht nog voor zich. De jonge Malik Hooker, tenslotte, heeft eveneens laten zien een pak potentie te hebben op free safety.


CONCLUSIE


De supporting cast van de Indianapolis Colts oogt indrukwekkend. Zowel offensief als defensief is het team in de zomer van 2019 versterkt. Alleen heeft de hoofdrolspeler in augustus de bühne verlaten. Met Andrew Luck is Indy’s belangrijkste speler verdwenen en is de ambitie om een Super Bowl-titel binnen te halen zo goed als onthoofd. De vraag is nu of Jacoby Brissett de schade voldoende kan beperken om toch nog een play-offs-plekje te versieren. Hij mag ons steeds verbazen, maar de recente geschiedenis spreekt alvast niet in zijn voordeel. De Colts zullen er alles aan doen om Captain Andrew Luck te eren met een goed seizoen. Goeie intenties volstaan echter niet en de Colts zullen de AFC South niet winnen.


VOORSPELLING: 5-11
Lees alle 32-in-32 artikelen hier!

Cover photo: Robert Hanashiro/USA Today Sports

Toon Aerts
Toon Aerts
Houdt de Belgische NFL-eer hoog.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen