Jordan Love: de ideale opvolger van Aaron Rodgers?


De Packers stolen de afgelopen drie dagen de show door, ondanks de grote need, geen enkele receiver te kiezen. Dat terwijl divisiegenoten als de Vikings zich wel op die positie versterkten. Toch had iedereen het vooral over Jordan Love. De QB van Utah State werd met de 26ste pick in 2020 draft gekozen door de ploeg uit Green Bay. Hij moet de komende jaren de opvolger gaan worden van Aaron Rodgers. “Yeah, I was able to talk with him earlier. You know, really good guy. He was just congratulating me, and I was just letting him know that I was excited to be able to work with him.”, zei Love na gekozen te zijn door de Packers. Maar kan Love ook echt de opvolger worden van AR12?


THE UNTEACHABLE: ARM TALENT


Als er een QB in de draft worden aangewezen als het grootste ruwe talent van de draft, dan komen daar natuurlijk ook vergelijkingen bij kijken. Qua lichaamsbouw werd Love vergeleken met Patrick Mahomes, maar op basis van zijn speelstijl lijkt hij vooral op… Aaron Rodgers. Dat de Packers interesse hadden in Love, was voor de draft al duidelijk. De Patriots en Saints, ook kanshebbers, besloten tijdens de draft terug te traden of een andere positie te draften. De Packers besloten vervolgens met de Dolphins te traden om met pick 26 de junior te draften.
Zoals gezegd: qua speelstijl lijkt hij enorm veel op Rodgers. Zijn grootste voordeel is dat hij dat heeft wat volgens veel mensen genoemd mag worden als ’the unteachable’: arm talent. Als het aankomt op zijn arm is er niemand in deze draft class die bij Love in de buurt komt.

Het gemak waarmee hij ballen van 30 yards of meer kan gooien is ronduit indrukwekkend te noemen. En de accuracy van deze ballen is meestal meer dan prima. De vergelijking met bijvoorbeeld Drew Lock kan hier dan ook wel gemaakt worden.

Maar dit zijn niet de enige momenten waarom Love laat zien dat zijn arm talent elite is. Wie goed let op de ballen van hierboven, ziet ook dat hij niet extreem veel gebruikt maakt van de kracht in zijn benen. Dit laat zien dat er dus zelfs nog ruimte is voor veel meer kracht en (vooral belangrijk) nog betere accuracy. Daarnaast laat hij ook vaak zien in de pocket te willen blijven staan en niet bang te zijn geraakt te worden. Als dit resulteert in een gemakkelijke completion, kan hij daar mee leven. Op dit gebied is hij al veel verder dan Drew Lock.

 

KORTE/MIDRANGE PASSES

Met lange passes alleen kom je er echter niet. Love laat, ook bij de korte en midrange throws, zien met weinig moeite ballen accuraat te kunnen gooien. Zowel in de pocket als daarbuiten kan hij, a la Mahomes, met speels gemak zijn receivers bereiken. Zijn touch en accuracy (vooral hieronder tijdens het tweede moment goed zichtbaar) zijn wat dat betreft van een ongekend hoog niveau. En zoals hij, zoals tijdens de drie plays achter elkaar van hieronder vs LSU, in ritme komt, is hij moeilijk tegen te houden.

 

Buiten de pocket is er wel degelijk ruimte voor verbetering, maar die heeft niet met zijn arm talent te maken. Want Love heeft alles om ook on the move een fantastische passer te zijn. Hij is geen elite atleet, maar hij is snel en wendbaar genoeg om zelf buiten de pocket plays te maken en zijn receivers de kans te geven open te geraken. Zijn arm talent doet dan de rest.

 


STATISTIEKEN 2019 BEDRIEGEN


Een grote reden voor de twijfel rondom Love zijn de statistieken die hij in 2019 noteerde. Vergeleken met 2018 waren die namelijk een stuk minder, wat op het eerste oog zorgelijk is.

Wie echter naar de beelden en de situatie van afgelopen seizoen kijkt, ziet dat daar logische verklaringen voor zijn. Love raakte tijdens de overgang van 2018 naar 2019 namelijk het merendeel van zijn vijf startende OL kwijt, zag zijn drie beste receivers vertrekken, zag ook zijn startende TE niet meer terugkeren en zelfs zijn startende RB vertrok. Alsof dat nog niet genoeg was, besloten ook de head coach en zijn offensive coördinator hun biezen te pakken. Met andere woorden: Love moest met een kwalitatief mindere offense en coaching staff helemaal opnieuw beginnen. Alles wat hij opgebouwd had, was weg. Bij bijvoorbeeld Ohio State of Alabama is dit een stuk gemakkelijker, maar bij Utah State is dat een heel stuk lastiger.
Zijn pogingen gingen vervolgens omhoog (473 vs 417 in 2018) en logischerwijze ging zijn accuracy (64% naar 61%) en yards per attempt (8.6 naar 7.2) naar beneden. Toch ging het vooral om het verminderde aantal touchdowns (van 32 naar 20 in 2019) en het flink toegenomen aantal interceptions (van 6 naar 17 in 2019). Terecht natuurlijk, want op het eerste oog is dit zorgwekkend en valt dit meteen op.

VERKLARING

Toch is de verklaring hierboven eigenlijk al gegeven. Zijn OL was bijvoorbeeld zwakker, waardoor hij sneller onder druk stond en gehaast moest passen. Soms maakte de OL zo’n matige indruk dat hij amper de kans kreeg de bal te vangen…

Zijn receivers dropten daarnaast meer ballen omdat ze niet op hetzelfde niveau zaten als de receivers van het jaar daarvoor. Love moest ook meer passen gooien omdat een betrouwbare RB niet meer aanwezig was. Zelfs als de completion voor een first down daar waren, wisten de WR het soms toch weer te verpesten. Ook al was het vangen van de bal soms al lastig genoeg. Ondanks dat zeker niet alles hierop gegooid kan worden, is het wel een grote reden voor de mindere cijfers van afgelopen seizoen.

 

 


HET MAKEN VAN BESLISSINGEN


Want aan de speler Jordan Love valt wel degelijk wat op te merken. Het arm talent is zoals aangetoond daar en kan in potentie zeker het niveau van Aaron Rodgers aan. Toch gaat het vooral om zijn decision making. Dit is waar Love echt grote stappen in zal moeten gaan maken om op het niveau van Rodgers te komen. Dit ging afgelopen seizoenen namelijk nog te vaak fout.

 

Zoals hierboven te zien is ziet hij soms verdedigers gewoon over het hoofd. Waar Love namelijk behoorlijk veel moeite mee heeft, is het herkennen van coverages na de snap. Hij gaat er nog te vaak vanuit dat teams hun coverage vlak na de snap niet veranderen of safety’s en cornerbacks niet ineens op een andere posities kunnen staan. En dit resulteert dan weer in turnovers, incompletions of sacks. Tegen teams als LSU (zie momenten hieronder) wordt dat al keihard afgestraft.

 

Zeker in de NFL, waar het niveau van coaching nog een stuk hoger zal liggen, kan dit dan vervolgens ook een groot probleem zijn. Love heeft dan helaas ook alles in zich om wat dat betreft de opvolger van Jameis Winston te worden. Fantastisch arm talent, veel goede aanvallende statistieken tijdens het seizoen, onderdeel van een explosieve offense met veel deep threats, maar ook veel turnovers en foute beslissingen. Als Jordan Love (samen met de Packers) dit de komende twee a drie jaar achter Aaron Rodgers uit zijn spel kan krijgen, heeft Love de potentie om een van de beste NFL QB’s te worden. En van wie kun je dan beter leren dan een van de beste QB’s aller tijden: Aaron Rodgers.


CONCLUSIE


De carrière van Jordan Love kan twee kanten op. Het zou op basis van zijn aanwezig arm talent zeker zo kunnen zijn dat hij de opvolger van Aaron Rodgers wordt. De potentie en het ruwe talent is absoluut daar. Maar als Love zijn decision making en het lezen van coverages niet gaat verbeteren, is een Jameis Winston scenario zeker niet ondenkbaar. Het voordeel dat Lobr heeft ten opzichte van Winston, is dat hij kan leren achter een van de beste QB’s die de NFL ooit heeft gekend. Nadeel is dat het verwachtingspatroon wanneer hij hem moet opvolger hoger zal liggen.

Op het oog lijkt Love qua speelstijl en tijdlijn de ideale fit te zijn in Green Bay. De komende jaren zal hij zich echter moeten gaan ontwikkelen, waarna hij het vervolgens moet gaan laten zien. Tot die tijd kunnen we alleen maar blijven speculeren of wat er kan gaan gebeuren en zal Aaron Rodgers er alles aan doen om nog een ring te winnen.

(Top/Cover Photo: Jeffrey D. Allred, Deseret News)

Lars Leeftink
Lars Leeftink
Adjunct-hoofdredacteur, eindredacteur voor de NBA en college football/basketbal en terug te vinden in 3000 SportAmerika podcasts. Heeft de Amerikaanse sporten leren kennen via videogames. Volgt sindsdien bijna alle Amerikaanse sporten. De NFL en NBA Draft zijn mijn jaarlijkse guilty pleasure.

2 REACTIES

  1. Als Packers-fan en vooral AROD12-fan vind ik dit zeer interessant. Vooral het feit dat de Packers voor hem omhoog getrade hebben.
    Mahomes evenaren zal moeilijk zijn… maar dan toch… leren van één van de beste in de business… wie wil dat niet.
    Zie er naar uit Mr Love eens live te zien spelen, maar dan eerst Arod12 maar nog een paar keer live at Lambeau !

    • Volgens mij vindt Rodgers het niet zo’n goed idee. Heeft zich afgelopen jaar een nieuw systeem voor de kiezen gekregen en heeft dat erg goed opgepakt, gezien het te weinige aanvallende talent in Greenbay. En dan zonder enige vorm van kennisgeving draften ze een QB. Eigenlijk een schande dat hij zo is behandeld. Ik denk, hoop het niet, dat dit zijn laatste jaar is in Green Bay.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen