Game of the Week: Carolina Panthers @ San Francisco 49ers


Voor de Game of the Week van week 8 gaan we naar de West Coast. Zondagavond treffen de 49ers en Panthers elkaar in het Levi’s Stadium. Samen hebben deze teams al 10 wedstrijden op rij gewonnen. De 49ers zijn ongeslagen. Carolina verloor weliswaar de eerste twee wedstrijden, maar won sindsdien vier keer op rij. Twee teams in vorm. Op papier lijkt San Francisco een streepje voor te hebben, maar de Panthers komen uit een bye week en zullen dus uitgerust naar San Francisco afreizen. Voor beide teams staat er veel op het spel. In de NFC West gaan de 49ers aan de leiding, maar ze hebben concurrentie van de sterke Seahawks en Rams. De Panthers mogen geen enkel steekje laten vallen om in de buurt te blijven van de Saints in de NFC South. 

DEFENSE WINS GAMES

De Patriots geven het voorbeeld dit seizoen. Een ijzersterke defense is de basis om heel ver te komen in het seizoen. De 49ers hebben dat ook begrepen. Onder de enthousiaste leiding van Robert Saleh is de defense dit jaar niet te stoppen. Het team staat momenteel bovenaan in passing yards allowed en zevende in rushing yards allowed. Probeer daar maar eens punten tegen te scoren. Na de Patriots is dit momenteel de sterkste defense in de NFL.


De Panthers zijn op hun beurt ook zeer gevaarlijk met hun defense. Op de eerder genoemde lijstjes staan ze wellicht wat lager maar de defense staat bovenaan in sacks. Dat terwijl ze de bye week al gehad hebben en dus een wedstrijd minder hebben gespeeld. Na de Patriots hebben de Panthers ook de meeste interceptions van alle teams in de NFL. Kortom, deze defense staat wellicht wat meer yards toe maar is levensgevaarlijk in het forceren van turnovers. Met name rookie Brian Burns heeft de Carolina pass-rush nieuw leven ingeblazen dit seizoen.

JIMMY G VS KYLE ALLEN

De QBs krijgen een heet avondje voor de kiezen. Niet alleen de Panthers pass-rush is berucht, de 49ers kunnen er ook wat van. Jimmy Garoppolo en Kyle Allen zullen weinig tijd krijgen om iets te doen met de bal. Kijkend naar de statistieken valt op dat Allen een meer dan redelijke back-up QB blijkt te zijn. De 23-jarige QB uit Scottsdale, Arizona, kan een QB-rate van 106.6 overleggen en hoeft daarmee slechts drie anderen voor zich te dulden: Cousins, Mahomes en Wilson. Sinds Allen het roer over nam van Cam Newton won hij al zijn wedstrijden voor Carolina. Ook opvallend is dat hij geen enkele interception gooide. Die cijfers zijn wel wat misleidend. De bal een keer of 25 per wedstrijd afgeven aan Christian McCaffrey kan iedereen. Daarnaast zijn fumbles een groot probleem. Al zes keer raakte hij de bal kwijt in vier wedstrijden. Tegen de 49ers D-line met Nick Bosa kan dit een serieus probleem vormen.

 
De cijfers van Garoppolo zijn wellicht nog niet indrukwekkend (een QB rating van 90.8). Probleem voor hem is echter dat hij ook weinig goede wide receivers had om naar te gooien dit seizoen. Met de komst van Emmanuel Sanders, door een trade met de Broncos, komt hier mogelijk verandering in. Verder leunt Jimmy G op de sterke running game van San Francisco. Matt Breida is aan een uitstekend seizoen bezig. Ook voor de 49ers QB wordt ball control een belangrijke factor. Met zes interceptions en vijf fumbles is Garoppolo een target voor de Panthers D-line.

RUNNING GAME

Zoals gezegd leunen beide teams sterk op hun running game. Aan de kant van Carolina is McCaffrey aan het uitgroeien tot een MVP-kandidaat. Eigenlijk draait de volledige offense om hem. Alleen de Bucs defense wist hem enigszins in bedwang te houden. De veelzijdige running back scoorde al zeven touchdowns. De 49ers rekenen op hun drie-koppig-monster. Breida, Tevin Coleman en Raheem Mostert delen de RB-rol en doen dat voortreffelijk. San Franscisco haalt gemiddeld 172.7 running yards per wedstrijd. Gezien het feit dat de Panthers defense iets minder sterk is tegen de running game zullen we dit trio veel in actie zien.
Het wordt naar alle verwachting een zeer spannende wedstrijd. Geen touchdownfestival, maar een wedstrijd waarin elk foutje keihard zal worden afgestraft. De 49ers zijn licht favoriet gezien hun ongeslagen status, maar deze wedstrijd kan ook zomaar de andere kant op vallen. Nog één saillant detail: Eric Reid, het maatje van Colin Kaepernick, speelt voor het eerst weer tegen zijn oude team. Voor beide spelers was geen rol meer weg gelegd in San Francisco na alle ophef omtrent het knielen tijdens het volkslied. Volgens het team omdat ze niet goed genoeg waren, maar velen delen een andere mening. Reid zal gebrand zijn om wat extra’s te laten zien.
Voorspelling: 49ers 15 – 12 Panthers

Coverfoto: Ezra Shaw/Getty Images
Ton de Vries
Ton de Vries
NFL fanaat mede door een periode van 5 jaar in Amerika. Charlotte (NC) voelt als mijn tweede thuis en de Carolina Panthers zijn uiteraard mijn favoriete team.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen