De Vierde van Peyton Manning

San Diego Chargers v Denver Broncos
Peyton Williams Manning. De legende van de Indianapolis Colts. De quarterback die tijdens zijn tweede jeugd bij de Denver Broncos het legendarische record van Brett Favre verbeterde. De man die in de herfst van zijn carrière nog één keer mag strijden om de Super Bowl. Zijn vierde finale. De kans om zijn tweede Super Bowl-ring te veroveren. Tijd voor een terugblik naar zijn drie eerdere Super Bowl-finales en een vooruitblik naar ‘zijn’ finale van zondag: Denver Broncos – Carolina Panthers.
De eerste, de mooiste: Super Bowl XLI
36 Jaar moesten de fans van de Colts-franchise wachten op nieuw succes. In 1970 wonnen de Colts (destijds nog in Baltimore) met hall of famer Johnny Unitas voor het laatst de Super Bowl. Vanaf het moment dat Peyton Manning als eerste werd gedraft in 1998, was het niet meer de vraag of de Colts nog een keer de Super Bowl zouden halen maar wanneer.
In 2006 was het zover. Na zeges op de Chiefs, de Ravens en de Patriots nam Manning het met zijn Colts op tegen de Chicago Bears. Een overwinning en een heldenrol voor Manning waren geen vanzelfsprekendheid. De quarterback had in zijn eerste drie play-off wedstrijden zes interceptions gegooid, buitenproportioneel veel voor een speler van zijn klasse. Mochten de Colts de Super Bowl winnen, dan zou het bijna ondanks Manning zijn, als hij deze vorm zou voortzetten. De defense hield de ploeg overeind in de eerste rondes.
Tijdens Super Bowl XLI ontvouwde zich een ander scenario. De start was dramatisch met een touchdown vanaf de aftrap voor de Bears en een vroege interceptie op een pass van Manning, maar daarna rechtte ’the Sheriff’ zijn rug. Met een 53-yard touchdown pass naar Reggie Wayne zette hij de Colts op het juiste spoor. De mooiste dag in de carrière van Manning tot zover. Een 29-17 overwinning voor de Colts en de Super Bowl MVP-award voor Peyton Manning.
Indianapolis Colts v New England Patriots
De finale van de interception: Super Bowl XLIV
In 2009 had Manning zichzelf onsterfelijk kunnen maken in Indianapolis door een tweede Super Bowl-ring te veroveren. De voortekenen waren goed. Een 14-2 record in het reguliere seizoen. Ruime overwinningen tegen de Ravens en de Jets voor het behalen van het AFC-kampioenschap. Tegenstander, de New Orleans Saints, een ploeg die voor het eerst in de finale stond. Een 10-0 voorsprong in het eerste kwart.
De Colts leken hun favorietenrol waar te maken. Maar daarna kwamen de Saints terug en hadden in het vierde kwart zelfs een 24-17 voorsprong. Dat was het moment waarop Manning zijn ploeg er doorheen had kunnen slepen met een touchdown drive. In plaats daarvan gebeurde er dit:


Een 74-yard interception return touchdown van Tracy Porter. 31-17 voor de Saints. Manning kreeg in het shirt van de Colts geen tweede kans meer. Na een verlies in de wild-card ronde en een gemist seizoen werd hij aan de kant gezet in Indiana.
De pijnlijkste: Super Bowl XLVIII
De Super Bowl verliezen is op zich al pijnlijk, maar vernederd worden tijdens het grootste sportevenement in Amerika moet verschrikkelijk zijn. Het overkwam Manning en zijn nieuwe werkgever, de Broncos, in 2013 tegen de Seattle Seahawks.
Dat de quarterback na zijn zware nekblessure terug was gekomen op Super Bowl-niveau was erg knap. Hij begon aan een tweede jeugd bij de Denver Broncos en bewees dat de Colts hem te vroeg hadden afgeschreven. Al in zijn tweede seizoen, in 2013, bereikte bij met de Broncos de Super Bowl. En dat was grotendeels aan hemzelf te danken. Hij brak zijn eigen records dat seizoen met 5477! passing yards en 55! touchdown passes. Die NFL-records staan nog steeds. Ook in de play-offs overtuigden de Broncos met zeges op de Chargers en de Patriots.
Maar die vorm kon Denver niet doortrekken in de finale en ook Manning kon het verschil niet maken. Manning werd overspeeld door de Seahawks en hij moest zijn meerdere erkennen in Russell Wilson: 43-8. De op twee na grootste nederlaag in de Super Bowl-historie.
Super Bowl XLVIII - Seattle Seahawks v Denver Broncos
De laatste?: Super Bowl 50
De bijna 40-jarig oude Manning maakt tijdens zijn actieve carrière nog mee dat de Romeinse cijfers uit de aankondiging van de Super Bowl verdwijnen. De vijftigste editie van de NFL-finale is waarschijnlijk zijn laatste wedstrijd. Winst van Super Bowl 50 als afscheid, het zou een sprookje zijn.
Hoe dat afscheid er uit gaat zien heeft hij deels zelf in de hand. Als de Denver-defense erin slaagt om Cam Newton af te stoppen, dan bestaat er een kans dat Peyton Manning tot held kan uitgroeien. Krijgen we de Manning te zien zoals we hem kennen uit zijn hele carrière, dan kan hij zichzelf een groots afscheid bezorgen en gaat zijn naam ook bij de Broncos in de geschiedenisboeken. Lukt het niet dan blijft hij de legende van de Indianapolis Colts.
Twee dingen hebben we in ieder geval kunnen leren uit de eerdere Super Bowl-finales van Peyton Manning:
1 Het verloop van het reguliere seizoen en de voorgaande play-off rondes is niet bepalend voor de prestatie van Manning en zijn team in de Super Bowl.
2 Schrijf Manning nooit te vroeg af.
Foto’s: Getty Images (archief)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen