Colts nemen leiding in AFCS, Cardinals verslaan Giants

Texans vs. Colts - Jacoby Brissett
In een direct duel om de leiding in de AFC South hebben de Indianapolis Colts afgerekend met de Houston Texans. Grote man aan de kant van de Colts was quarterback Jacoby Brissett. In New York moesten de Giants het onderspit delven tegen de Arizona Cardinals. First overall pick Kyler Murray kwam nauwelijks in het stuk voor, maar op running back Chase Edmonds stond geen maat.


INDIANAPOLIS VERSLAAT HOUSTON IN OFFICIEUS DUEL OM DIVISIETITEL

Houston Texans @ Indianapolis Colts | 23 – 30


In deze ontmoeting tussen de twee topteams uit de AFC South stond de leiding in de divisie op het spel. De Texans hadden een 4-2 record en de Colts stonden op 3-2. Volgens Vegas waren de Colts de zeer lichte favoriete met een verwacht verschil van 1.5 punten. Gedurende de wedstrijd leken de Texans het team dat de leiding moest hebben. Door penalty’s en een uitstekende Jacoby Brissett was Houston hiertoe geen enkele keer in staat.

BLESSURES EN BRISSETT HINDEREN HOUSTON

Het aantal blessures hielp ook niet mee voor Houston. Will Fuller V viel uit met een hamstringblessure en ook safety Tashaun Gipson keerde niet meer terug op het veld. Cornerback Johnathan Joseph deed er nog een schepje bovenop en moest met een schouderblessure zijn deelname aan het duel staken. Gecombineerd met de sloot aan penalty’s, een uitstekende wisselwerking tussen Brissett en tight end Eric Ebron en een solide Colts defense kwamen de Texans er niet aan te pas.
Zoals verwacht probeerden de Colts dezelfde strategie toe te passen als tegen de Chiefs. Focus op de run game en de klok langzaam verder terug laten lopen. Helaas voor Indianapolis kwam de run game met Marlon Mack niet van de grond. Daardoor lag de verantwoordelijkheid voor offensieve plays nog nadrukkelijker bij Jacoby Brissett. De quarterback pakte deze kans met beide handen aan en speelde een ongekend sterk duel: 26/39 voor 325 yards en 4 passing touchdowns zonder interception. Dat zijn uitstekende statistieken, vooral tegen de sterke Texans defense. De pass rush die normaal uitblinkt, was geen enkele keer in staat om Brissett te sacken.


Komend weekend nemen de Colts het op tegen de Broncos. Een tegenstander waartegen ze de leiding in de AFC South kunnen verstevigen. De Houston Texans zetten de achtervolging in tegen de lager aangeschreven Oakland Raiders.


GIANTS WEDEROM ONDERUIT IN METLIFE STADIUM: CARDINALS WINNEN

Arizona Cardinals @ New York Giants | 27 – 21


Met de komst van Daniel Jones under center leken de Giants ietwat op te leven. Helaas werd tijdens de wedstrijd tegen de Cardinals weer duidelijk dat het op dit moment gewoon geen goed team is. Arizona wisselde van tijdzone en had een flinke vlucht achter de rug, maar kwam wel beter uit de startblokken. Het team liep gauw uit naar een 17-0 voorsprong, maar de Giants deden snel wat terug. Na een touchdown pass van Jones en een geblokkeerde punt die een touchdown werd, stond het 17-14. In de tweede helft was het echter gedaan met het offensieve geweld.

ONTKETENDE EDMONDS BRENGT ARIZONA DE OVERWINNING

Sterker nog, uiteindelijk bleek het duel tussen de twee rookie quarterbacks niet de shootout waar men op hoopte. Jones haalde 223 passing yards, maar Kyler Murray kwam niet verder dan een schamele 104. Dat de Cardinals wonnen, komt volledig op het conto van running back Chase Edmonds. Dit seizoen was hij de beoogde back-up achter David Johnson, maar hij ontpopte zich tot de MVP van het duel. Na de eerste offensieve drive keerde Johnson niet meer terug en het is maar de vraag of hij hetzelfde had kunnen doen als Edmonds. Met 27 rushing attempts voor 126 yards, drie rushing touchdowns en 24 receiving yards uit twee catches kende de vierde ronde draft pick een zeer sterk optreden. De offensive line en coaches hadden een groot aandeel in zijn breakout duel. Rushen door het midden was zo goed als onmogelijk, maar men was continue in staat om hem over de zijkanten te laten excelleren.


Aan de kant van de Giants gingen meerdere dingen fout. De coaching hield niet altijd over, Jones was hier en daar ietwat onvoorzichtig, een field goal werd gemist en men kreeg penalty’s op ongelukkige momenten. Jones had drie turnovers waarvan één interception en twee fumbles. Door zijn tweede fumble verloren de Giants het momentum om écht terug te komen in het duel.


OVERIGE DUELS


Los Angeles Rams @ Atlanta Falcons | 37 – 10
De Falcons blijven teleurstellen in 2019 en moeten vrezen voor een blessure van quarterback Matt Ryan. In het eerste kwart ging het gelijk op en maakten beide teams een field goal. Daarna liepen de Rams gestaag uit naar een 30-3 voorsprong. De laatste twee scores deden er niet meer toe.
San Francisco 49ers @ Washington Redskins | 9 – 0
Voor het eerst sinds 1990 beginnen de 49ers een seizoen met 6 overwinningen. In DC werd het waterballet met drie field goals in de tweede helft in het voordeel van San Francisco beslist. In de barre weersomstandigheden werd aan beide kanten ook een field goal gemist.

Coverfoto: Michael Hickey/Getty Images

Luuk Dokter
Luuk Dokter
Adjunct-hoofdredacteur en NFL-eindredacteur. Bij SportAmerika sinds 2017. Studeerde in Upstate New York, dus: "Go Bills!".

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen