Colin Kaepernick en de aankomende QB-carrousel


Het grote nieuws van deze week, ondanks de waanzinnige Monday Night Football wedstrijd, was de mogelijke terugkeer van Colin Kaepernick. De manier waarop is op zijn zachtst gezegd controversieel. Een work-out op een zaterdag, de dag vóór game day, zorgt ervoor dat weinig GM’s zullen afreizen. Daarnaast geeft het feit dat de NFL dit centraal wilde regelen, en geïnteresseerde clubs Kaepernick niet direct uit hebben genodigd, blijk van een politiek spelletje. De work-out van Kaepernick roept direct de vraag op waar hij mogelijk naar toe zou kunnen gaan. Wat opvalt is dat er nogal wat mogelijke veranderingen aan zitten te komen in het QB-landschap komend jaar. Daarom hoog tijd om eens te kijken welke plekjes vrij gaan komen en welke QBs mogelijk volgend seizoen ergens anders aan de slag gaan. 

DE OUDJES:


BREES, BRADY

Een aantal interessante namen, inmiddels flink op leeftijd, zitten in hun laatste contractjaar. Van sommigen is het bijna niet voor te stellen dat ze ooit voor een ander team zullen spelen. Dat geldt met name voor Tom Brady. Spannender is de situatie omtrent Drew Brees en Philip Rivers. Vooral Brees is een speler die een team direct tot titelkandidaat zou kunnen promoveren. Toch lijkt het meest realistische scenario dat hij nog minimaal een jaartje bij zal tekenen in New Orleans, helemaal als Teddy Bridgewater zijn geluk elders gaat beproeven.

RIVERS, MANNING

Philip Rivers, 38 jaar oud na dit seizoen, is niet meer onomstreden in LA. Het is niet ondenkbaar dat de Chargers na dit seizoen op zoek gaan naar een jonger alternatief. Eli Manning is zijn plekje al een tijdje kwijt. Mogelijk gaat hij volgend seizoen bij een ander team als back-up verder. Zijn tijd bij de Giants lijkt voorbij. Overigens zouden al deze namen ook zomaar ineens met pensioen kunnen gaan, maar de ervaring leert dat de tijd nauwelijks vat krijgt op dit rijtje QBs.

DE UNDERPERFORMERS:


WINSTON, MARIOTA, KEENUM

Interessant wordt de beslissing voor de Bucs. Ze zullen een beslissing moeten nemen of Jameis Winston hun franchise QB is. Zijn wisselvalligheid speelt hem ook dit jaar weer parten. Mochten de Bucs achter een andere QB aan gaan, zullen een aantal teams ongetwijfeld interesse hebben in de voormalige winnaar van de Heisman Trophy. Marcus Mariota is zijn plek al kwijt bij de Titans aan Ryan Tannehill (ook einde contract na dit seizoen). Vertrekken is de meest logische optie. Of er een ploeg is die hem zal starten, is zeer de vraag, maar mogelijk kan hij ergens als back-up aan de bak. Case Keenum is zijn plek ook kwijt bij de Redskins. In Washington wacht een volledige restart en Keenum zal daar geen onderdeel van maken. Voorlopig is rookie Dwayne Haskins de startende QB. Ook Keenum zal daarom ergens een back-up rol moeten weten te vinden.

TRUBISKY, DALTON, FLACCO

Behave de Bucs moeten ook de Bears een belangrijke keuze maken. Mitch Trubisky is allesbehalve onomstreden. Al sinds hij gedraft werd in 2017 als 2nd overall pick zijn er vraagtekens bij zijn presteren. De Bears lijken in de markt om één van de beschikbare QBs in free agency of via een trade aan te trekken. Mogelijke opties zijn Cam Newton, Jameis Winston en Teddy Bridgewater. Bengals quarterback Andy Dalton is zijn plekje kwijt in Cincinnati. De rest van het seizoen zullen de Bengals rookie Ryan Finley gaan testen. Bevalt dat niet, dan zullen ze een QB draften met hun hoge draft pick of een free agent oppikken. Mogelijk blijft Dalton als back-up of gaat hij die rol vervullen bij een ander team. We zullen hem niet meer terug zien als starter. Tot slot is ook Joe Flacco zijn plek bij de Broncos bepaald niet zeker.

DE SPECIALE GEVALLEN:


NEWTON, BRIDGEWATER

De grootste naam die rondzingt als quarterback die op de wip zit, is die van voormalig MVP Cam Newton. Door blessures in de laatste jaren is hij zijn plek niet meer zeker in Carolina. Als Kyle Allen blijft presteren kunnen de Panters enorm veel cap space besparen door afscheid te nemen van Newton. Er zullen genoeg teams zijn die de MVP van 2015 nog een kans willen geven. Het zou wat zijn als hij bij de Broncos terecht komt, het team dat hem van de Superbowl af wist te houden. Teddy Bridgewater heeft zichzelf dit seizoen een uitstekende dienst bewezen. Hij won dit seizoen al zijn wedstrijden als starter voor de Saints. Hij oogde zeer steady en wist het publiek voor zich te winnen. Er zullen aardig wat teams voor hem in de rij staan. Denk aan de Bears, Titans, Bengals of zelfs de Dolphins. Bijna alle teams die een lange termijn oplossing zoeken, kunnen in hem een optie zien.

KAEPERNICK

En dan is er natuurlijk nog Colin Kaepernick. Het is lastig in te schatten wat er met hem gaat gebeuren. Gaat hij echt de work-out doen? Wat is zijn niveau en durven teams het aan met hem? Ervan uitgaande dat hij nog steeds een hoog niveau kan halen, zouden teams in de play-off race interesse kunnen hebben. Denk bijvoorbeeld aan de Steelers die momenteel een matige optie hebben met Mason Rudolph. Hetzelfde kan gezegd worden voor de Titans. Als concurrent voor Rivers bij de Chargers zou Kaepernick ook niet misstaan. Inmiddels weten we dat 24 teams zich zullen melden, waarvan er 11 bevestigd zijn: Cardinals, Falcons, Browns, Broncos, Lions, Dolphins, Patriots, Giants, Jets, Buccaneers en Redskins. Wat er ook gaat gebeuren, één ding is zeker, de carrousel gaat draaien.

Coverfoto: Thearon W. Henderson/Getty Images

Ton de Vries
Ton de Vries
NFL fanaat mede door een periode van 5 jaar in Amerika. Charlotte (NC) voelt als mijn tweede thuis en de Carolina Panthers zijn uiteraard mijn favoriete team.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen