Black Monday: Kingsbury en Smith ontslagen

Het is Black Monday geweest. Dat is de traditionele bijltjesdag na afloop van het seizoen. Coaches en GM’s van ploegen die teleur hebben gesteld worden dan ontslagen. Dit jaar waren Kliff Kingsbury en Lovie Smith de voornaamste slachtoffers. Volg hieronder het belangrijkste nieuws rond de vacante coachingposities in de NFL.

KINGSBURY ONTSLAGEN DOOR DE CARDINALS

Kliff Kingsbury is het voornaamste slachtoffer op Black Monday. Nog geen jaar nadat hij een contractverlenging had getekend tot 2027 is hij op straat gezet door de Arizona Cardinals. De ploeg won afgelopen seizoen maar vier wedstrijden en was kansloos voor de play-offs.

Kingsbury was vier jaar lang de coach van de Cardinals. In die periode won hij 28 keer, verloor er 37 en speelde een wedstrijd gelijk. Vorig jaar haalde Kingsbury met zijn team nog wel voor het eerst sinds 2015 de play-offs, maar was daarin kansloos tegen de LA Rams, de latere Super Bowl-winnaar. Kort na het ontslag maakte de ploeg bekend dat ook GM Steve Keim niet terugkeert. Wel krijgt hij mogelijk een andere functie binnen de club.

LOVIE SMITH EERSTE SLACHTOFFER BLACK MONDAY

De Houston Texans hebben voor het derde jaar op rij hun hoofdcoach ontslagen. Een dag nadat de Texans de eerste keuze in de draft verspeelden door een overwinning op de Colts werd bekend dat Lovie Smith niet terugkeert in Houston. Net als David Culley vorig seizoen, kreeg Smith maar één jaar de kans om zich te bewijzen.

De Texans wonnen onder Culley vier wedstrijden, dit jaar was het onder Smith nog beroerder met slechts drie zeges en een tie. Wel leken de Texans op de goede weg, want in de laatste weken van het seizoen werden de Chiefs tot een verlenging gedwongen en werden de Titans en Colts verslagen. Genoeg voor een langer verblijf in Houston was het niet, want Smith werd al snel het eerste slachtoffer van Black Monday.

ONTSLAGEN ASSISTENTEN

Niet alle clubs hebben Black Monday aangegrepen om hun hoofdcoach eruit te gooien. Soms waren het assistentcoaches die ontslagen werden. Zo kwam er een einde aan het verblijf van Joe Woods als defensive coordinator van de Cleveland Browns. Woods was sinds 2020 in dienst in Cleveland.

In Nashville gingen de Titans nog wat verder. Daar werden vier assistenten ontslagen, waarbij Todd Downing de meest aansprekende was. Downing werd twee jaar geleden gepromoveerd van tight ends coach tot offensive coordinator. Zonder A.J. Brown kreeg hij de aanval niet aan de praat, waardoor de Titans besloten afscheid van hem te nemen. Naast Downing werden nog drie andere assistenten door de Titans op Black Monday ontslagen, namelijk de offensive line coach, de secondary’s coach en de offensive skill assistent. De ontslagen coaches komen nadat eind vorig seizoen GM Jon Robinson al de laan uit werd gestuurd.

EERDER ONTSLAGEN COACHES

Niet iedere club heeft tot Black Monday gewacht met het ontslag van hun hoofdcoach. Zo werd Matt Rhule al begin oktober ontslagen door de Carolina Panthers nadat hij maar één van zijn eerste vijf wedstrijden had gewonnen. Onder leiding van interim-coach Steve Wilks eindigden de Panthers uiteindelijk, zonder de weggetrade Christian McCaffrey en Robbie Anderson, met zeven overwinningen en maakte het tot aan de voorlaatste speeldag kans op de winst in de NFC South.

Begin november was Frank Reich de tweede coach die de zak kreeg tijdens het seizoen. Reich wist slechts drie van de eerste negen wedstrijden te winnen. Jeff Saturday, die nooit op NFL- of collegeniveau had gecoacht nam het van hem over. Het verliep zoals je in zo’n geval verwacht. Saturday won zijn eerste wedstrijd nog wel, maar de daaropvolgende zeven gingen allemaal verloren.

Nathaniel Hackett is de laatste coach die tijdens het seizoen al zijn baan verloor. In zijn eerste jaar als hoofdcoach was zijn verblijf in Denver een grandioos fiasco. Na de trade voor Russell Wilson waren de verwachtingen hooggespannen in Colorado. Het bleek een grote tegenvaller. Zeker omdat het juist de aanval was die onder het verwachte niveau presteerde. De Broncos wachtten na een 4-11 start niet tot Black Monday, maar stuurden Hackett een dag na kerst (en een beschamende nederlaag tegen de al uitgespeelde Rams) de deur uit.


Lees hier de NFL Power Rankings van afgelopen week.

Coverfoto: AP Photo/Rick Scuteri

Chris Van Dijk
Chris Van Dijk
Sportliefhebber van alles wat een bal heeft. Door Stockton en Malone fan de Utah Jazz, en sindsdien verkocht aan Amerikaanse sporten. En na een bezoekje aan Phillie ook fan van de Eagles. Op twitter te volgen op @vandijkch

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen