32-in-32: Jacksonville Jaguars


Elk jaar bouwt de hype zich weer op, en zoals elk jaar stelde de Jaguars ook in 2016 weer zwaar teleur. In de laatste zes jaar heeft Jacksonville elk seizoen minstens 11 keer verloren, en nu is Doug Marrone aangewezen om de hype eindelijk een keer om te zetten in daadwerkelijk resultaat. Rest alleen de vraag of dit mogelijk is met Blake Bortles als quarterback…

Offseason

Net als vorig seizoen het geval was, toen onder andere Malik Jackson, Chris Ivory en Kelvin Beachum (inmiddels uitkomend voor de Jets) voor veel geld richting Florida kwamen, is er ook dit offseason goed met geld gestrooid om talent naar het Everbank Field te halen.
Met name defensive end Calais Campbell (Cardinals) en cornerback A.J. Bouye (Texans) zijn daarbij de grote namen, terwijl in mindere mate ook safety Barry Church (Cowboys) werd gehaald voor een basisplaats om het vertrek van Jonathan Cyprien (Titans) op te vangen.
Verder bleek uit alles dat het nog steeds Blake Bortles is die het als quarterback moet gaan doen. In de NFL Draft werd geïnvesteerd in een getalenteerd wapen in runningback Leonard Fournette en in bescherming in de persoon van offensive lineman Cam Robinson, die zal proberen om het op z’n minst beter te doen dan Luke Joeckel. De tweede keuze uit de 2013 NFL Draft kon nooit aan de verwachtingen voldoen en zal komend seizoen in Seattle zijn tweede kans moeten grijpen.

Offense


De grote vraag binnen dit plaatje blijft vooral of Blake Bortles datgene kan brengen wat nodig is. De 25-jarige quarterback gaat zijn vierde seizoen in, en na een terugval in het desastreuze seizoen van vorig jaar zijn de twijfels zonder meer groot. Dit jaar lijkt voor hem dan min of meer ook de laatste kans voor hem om te bewijzen dat hij dé franchise-quarterback is.
Wanneer Bortles rendeert, is er ieder geval talent genoeg om hem heen om te utiliseren. De receivers zijn van goed niveau, en met Leonard Fournette, Chris Ivory en T.J. Yeldon moet er wel iets van productie tot stand kunnen komen vanuit de runningback-positie.
Op de tight end-positie krijgt de 33-jarige Marcedes Lewis in zijn twaalfde jaar binnen de organisatie weer zijn basisplaats terug nadat Julius Thomas, van wie de verwachtingen hoog waren, na twee seizoen richting Miami is getrokken. Overigens kwam daar Branden Albert voor terug, maar blijkbaar zag hij het spelen in Jacksonville niet zo zitten, daar hij na enkele weken besloot om met pensioen te gaan.

Defense


De hype rond de Jaguars is grotendeels gebaseerd op de staat van de defensie. Deze kan namelijk zonder meer worden gezien als een indrukwekkende mix van talent en ervaring.
Met het aantrekken van de eerder genoemde Calais Campbell, en de aanwezigheid van Malik Jackson, is de defensive line in potentie een zwaartepunt waarbij er gehoopt wordt dat Dante Fowler Jr.die dit offseason om de verkeerde redenen in het nieuws kwam – eindelijk zijn belofte kan inlossen. Zo niet, dan zal de ploeg terug moeten vallen op de 22-jarige Yannick Ngakoue, die vorig seizoen als rookie de meeste sacks noteerde binnen de ploeg met acht stuks.
Achterin moet A.J. Bouye samen met de getalenteerde Jalen Ramsey een gevreesd duo vormen, terwijl er ook veel ogen gericht zullen zijn op Myles Jack. Het 21-jarige ‘wonderkind’ werd vorig seizoen rustig gebracht (allicht het gevolg van zijn zware blessure waar hij van terugkwam) maar zal in 2017 naar alle verwachting de leider van de linebacker-groep moeten gaan worden.

Conclusie

Je ontkomt er bijna niet aan, maar je zou bijna weer enthousiast worden van dit Jaguars-team. De defensie heeft de potentie om tot de top vijf in de NFL te behoren, en daarmee hebben ze al een facet van een potentieel play-off-team binnen hun organisatie.
Maar een quarterback en goede coaching is daarbij ook essentieel, en daar heeft het de afgelopen jaren constant aan geschort. En feit blijft dat op moment van schrijven niets indiceert dat Blake Bortles goed genoeg is om de klus te klaren.
De Jaguars zitten echter wel in een divisie die de afgelopen jaren uiterst zwak bleek, en met duels tegen de Jets, Browns, 49ers en Rams zitten er genoeg potentiële overwinningen tussen. Maar met de Blake Bortles van nu aan het roer lijkt de kans klein dat de play-offs daarbij in beeld gaan komen.
Voorspelling: 6-10

Justin Kevenaar
Justin Kevenaar
Keek in 2006 voor het eerst naar de Super Bowl en was op slag verliefd op de NFL (en de Seattle Seahawks). Door de jaren heen hebben ook de andere Amerikaanse sporten - zoals NBA, MLB en college sports - zijn hart veroverd. In het dagelijks leven freelance videograaf, editor, tekschrijver en sportjournalist.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen