32-in-32: Denver Broncos


De Superbowl winnaar van 2015, de Denver Broncos, miste vorig seizoen voor het eerst in 6 jaar de play-offs met een 9-7 record. Kan rookie headcoach Vance Joseph het tij keren en de Broncos weer mee laten doen om de prijzen?

Offseason

Vance Joseph is de nieuwe head coach van de Denver Broncos. De voormalig defensive coördinator van de Miami Dolphins volgt Gary Kubiak op, die met pensioen ging vanwege gezondheidsproblemen. Als defensief ingestelde coach zal hij het verlies moeten opvangen van defensive coördinator Wade Phillips, die naar de Los Angeles Rams vertrok. Mike McCoy keert terug als offensive coördinator na een onsuccesvolle periode als headcoach van de (toen nog) San Diego Chargers.
Het grootste euvel in 2016 waren de offensive en defensive line. Zelf niet over de grond het spel kunnen maken terwijl de runningbacks van de tegenstander vrij spel hebben is opperhoofd John Elway in het verkeerde keelgat geschoten. Hij besteedde daar dan ook de nodige aandacht aan dit offseason. Defensive linemen Domata Peko (Cincinatti Bengals) en Zach Kerr (Indianapolis Colts) werden, samen met de in de tweede ronde gedrafte Demarcus Walker, gehaald om de rush defense te versterken.
Ook de offensive line kreeg een reboot. De vaak geblesseerde tackle Russell Okung mocht vertrekken. Versterking op de tackle positie is er in de vorm van voormalig Raider Menelik Watson, Ronald Leary van de Cowboys en 1e ronde pick Garett Bolles. Aan hun de taak om quarterback Trevor Siemian wat tijd te geven en gaten te creeren voor runningbacks C.J. Anderson, Devontae Booker en de nieuw aangetrokken Jamaal Charles, of wat daarvan over is na 34 knie operaties.

Offense


De offense is het zorgenkindje van de Broncos. Quarterbacks Trevor Siemian en Paxton Lynch hebben nog niet laten zien de toekomst van de franchise te zijn. Siemian heeft inmiddels wel de ‘preseason qb battle’ gewonnen waardoor hij ook komend seizoen de starter is. Van de nieuwe offensive line wordt verwacht dat het de jonge quarterback dit seizoen meer tijd geeft om rustig te kunnen wennen aan het leven in de NFL. Het wide receiver duo Demaryius Thomas en Emmanuel Sanders is nog steeds een van de beste combinaties in de NFL waardoor het aan de receivers niet zal liggen.
De runningbacks zullen het meest gebaat zijn bij de verbeterde o-line. Vorig jaar werden er nauwelijk gaten gecreerd waardoor de offense zeer voorspelbaar werd. Dit jaar moet dat meer in balans zijn. C.J. Anderson is een uitstekende runningback na contact, hij zal echter hopen dat het contact nu eens niet achter de line of scrimmage komt en daarnaast eens een seizoen blessurevrij door te komen. Devontae Booker had een teleurstellend rookie season maar talent genoeg. Voor Jamaal Charles, nog steeds de leider in average yards per attempt aller tijden van de NFL, is dit waarschijnlijk zijn laatste kans om zijn carrière een waardig einde te geven.

Defense


Offense wins games, defense wins Championships. Zo was het ook voor de Broncos in 2015. Vorig jaar was Defensive End Von Miller nog steeds een gevaar voor iedere quarterback. In de defensive player of the year verkiezing kwam hij 1 stem tekort ten opzichte van Khalil Mack. De “no fly zone” pass verdediging van de Broncos met cornerbacks Aqib Talib, nog steeds een bijzonder naar persoon, en Chris Harris kunnen dit seizoen historie schrijven door 3 seizoenen achter elkaar de beste pass defense van de NFL te hebben.
Toch kwam er een kink in de kabel bij de Broncos in 2016. Het verlies van een aantal sterkhouders brak ze op waardoor de runningbacks van de tegenstander vrij spel hadden. Dit seizoen moet de versterkte defensive line de Broncos weer onverslaanbaar maken. Ze zullen dit echter moeten doen zonder de architect van de Superbowl winnende verdediging, Wade Phillips. Aan Vance Joseph, die nog onder Phillips gecoacht heeft bij de Texans, de taak om de overgang geruisloos te laten verlopen.

Conclusie

Als de Broncos verdediging de runningbacks van de tegenstander kunnen afstoppen is de sky the limit. Want hoewel ze in Siemian een matige quarterback hebben en het nog maar moet blijken hoeveel beter de running game is met de nieuwe offensive line, heeft de Broncos verdediging niet zo lang geleden de zombie van Peyton Manning naar een Superbowl overwinning gesleurd. Dat huzarenstukje herhalen is misschien teveel gevraagd, helemaal in een van de zwaarste divisies van de NFL, maar dit is een team waar niemand het makkelijk tegen krijgt.
Voorspelling: 10-6
Foto: Getty Images (archief)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen