2021 NFL Draft WR Prospects: Jaylen Waddle

Nu het reguliere seizoen voorbij is gaat de focus langzamerhand weer op de NFL Draft. En dus zijn er prospects om te bespreken. De komende twee maanden gaat elke positie onder de loep genomen worden. De op papier grootste talenten worden besproken, waarna de rest van de class kort wordt doorgenomen. Week drie ligt de focus volledig op de beste gevulde positie van de 2021 NFL Draft: de receivers. In dit artikel gaan we door met de zoveelste Alabama-receiver die de eerste ronde van de NFL Draft gaat halen: Jaylen Waddle.


JAYLEN WADDLE – ALABAMA

Leeftijd: 22 | Lengte: 1.78 m | Gewicht: 82 kg | Junior


In de schaduw van Ja’Marr Chase en DeVonta Smith is ook Jaylen Waddle een lock voor de eerste ronde. Zelfs met de blessure die zijn afgelopen college football-seizoen verkorte staat hij stevig in de top-20 van deze NFL Draft. Een WR3 is Waddle dan ook sowieso. De vraag is echter: is hij stiekem niet meer dan dat?

THE GOOD: ALLROUND RECEIVER EN WAPEN | CONTESTED CATCH | SNELHEID/EXPLOSIVITEIT | WENBAARHEID | ROUTE RUNNING

Jaylen Waddle is misschien wel de meest complete receiver in deze draft class. Naast zijn prima lengte en gewicht is hij ook nog eens enorm snel en explosief. Deze snelheid en explosiviteit maken van hem een deep threat waar iedere defense rekening mee moet houden. Combineer dit met zijn fantastische route running en je krijgt dit:
Waddle lijkt op NFL-niveau het best te gaan fungeren in de slot, maar bij Alabama deed hij eigenlijk alles. Het merendeel van zijn tijd stond hij in de slot, maar hij was ook de wide receiver, de motion man en stond soms zelfs even in het backfield om vervolgens van daaruit een route te rennen. Een allround wapen dat op zoveel manieren gebruikt kan worden dat de offense waar hij onderdeel van is onvoorspelbaar wordt voor de defensie.ROUTE RUNNING

Is Jaylen Waddle net zo’n verfijnde route runnner als DeVonta Smith en Rashod Bateman? Waarschijnlijk niet. Toch heeft Waddle misschien wel het meest veelzijdige arsenaal aan routes tot zijn beschikking. Van korte out routes tot slant routes en routes die alleen door de beste route runners gerend kunnen worden.

BALL SKILLS

Waddle dropt, net zoals de meest top receivers, amper passes. Zijn ball skills zijn echter alleen maar gematched door voormalig teamgenoot DeVonta Smith. De manier waarop hij ballen soms uit de lucht haalt doet denken aan Odell Beckham Jr en andere spelers die dit soort ballen zonder probleem uit de lucht kunnen halen.Tot slot ook nog een waarschuwing voor elke NFL-verdediger die hem moet tackelen na de catch: wen er maar vast aan dat dit negen van de 10 keer niet zal lukken. Dankzij zijn ervaring als punt/kick returner heeft hij naast zijn al aanwezige wendbaarheid ook nog eens elite inzicht gekregen voor ruimtes. Een dodelijke combinatie.

THE BAD: BLESSUREGESCHIEDENIS | CONSISTENTIE

Qua fundamentele dingen kunnen we hier eigenlijk weinig tot niks noemen. De grootste vraagtekens hebben niet per se met zijn spel maar meer met andere dingen te maken. Zo heeft hij natuurlijk afgelopen seizoen een pittige blessure opgelopen die ervoor zorgt dat zijn status als WR3 eigenlijk wel vast stond. De vraag is: gaat hij hier in de NFL last van hebben of kan Waddle zonder effecten gewoon de speler zijn die hem voor zijn blessure een lock maakte voor de top-15 in deze draft? In het kampioensduel vs Ohio State zag het er allemaal nog niet zo heel vlekkeloos en soepel uit, maar zijn return was ook een beetje gehaast. De vraag zal dus zijn hoe zijn terugkeer zal verlopen wanneer hij eenmaal fit is.

Daarnaast liet zijn consistentie in college ook nog wel te wensen over. Daar waar hij in de vier duels die hij afgelopen seizoen speelde die consistentie eindelijk wel liet zien (vier keer meer dan 100 yards na 6 of meer catches), was deze consistentie tijdens 2018 en 2019 ver te zoeken. Dan had hij weer 100+ yards en een week later zag je hem niet. Deels ligt dit aan het enorme aantal wapens dat Alabama tot zijn beschikking heeft, maar deels ligt dit ook aan de speelstijl van Waddle. En de vraag is: gaat hij hier in de NFL de volgende stap in kunnen zetten. Een stap die Chase en vooral Smith allang gezet hebben.

Al met al is Waddle misschien wel de meest complete receiver van deze draft class en zou hij eigenlijk een kanshebber voor WR1 moeten zijn. Zijn blessure + problemen qua consistentie (zeker vergeleken met Chase en Smith) zorgen er echter voor dat hij de status van WR3 heeft. Maar als Waddle fit en al de NFL bereikt heeft hij WR1-potentie.

Photo: Cosby Jr/The Tuscaloosa News via USA TODAY Sports

Lars Leeftink
Lars Leeftink
Adjunct-hoofdredacteur, eindredacteur voor de NBA en college football/basketbal en terug te vinden in 3000 SportAmerika podcasts. Heeft de Amerikaanse sporten leren kennen via videogames. Volgt sindsdien bijna alle Amerikaanse sporten. De NFL en NBA Draft zijn mijn jaarlijkse guilty pleasure.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen