2019 NFL Draft Prospects: Quarterbacks


Vrijdag 28 april klinkt als een doodnormale dag. Toch is het voor fans, spelers en NFL-teams een dag waarop de toekomst van een NFL-club een wending kan krijgen. Elke week zullen wij bij SportAmerika een positie doornemen richting de NFL Draft van 2019. De vijf best beschikbare spelers worden per positie geanalyseerd. We beginnen de serie met de belangrijkste positie op het veld: De Quarterbacks. 


DWAYNE HASKINS – OHIO STATE

Leeftijd: 21 | Lengte: 1.92 m | Gewicht: 100 kg | Sophomore


De eerste en beste optie voor teams die een QB zoeken is ook meteen de jongste. Dwayne Haskins was in 2017 de back-up van Ohio State-legende J.T. Barrett en speelde acht wedstrijden als invaller. Dit seizoen kreeg hij het vertrouwen van de Buckeyes als QB. Het bleek een goede keuze te zijn. Haskins strooide met de ene naar de andere pass. Helaas wist Haskins de Buckeyes net niet naar de play-offs te leiden. Nadat Justin Herbert had aangegeven niet naar de NFL Draft te gaan, besloot Haskins na twee seizoenen afscheid te nemen van Ohio State.

THE GOOD: ALLROUND PASSER

Er is geen twijfel over mogelijk dat de kracht van Dwayne Haskins zijn arm en veelzijdigheid is. Er waren amper QB’s in het CFB die in de buurt kwamen van zijn completion percentage (70%). Het maakt niet uit wat voor een pass hij gooit, zelden zie je Haskins een grote fout maken of inaccuraat zijn. Hij heeft de armkracht om ballen met precisie meer dan vijftig yards te gooien. Toch heeft hij ook de beheersing om screenpasses, mid range passes en korte passes te kunnen gooien. Ook het lezen van de verdediging is nu al een kracht van Haskins. Dit is, gezien zijn leeftijd, behoorlijk knap en uniek. In de NFL zal hij weliswaar nieuwe dingen zien en tegen betere spelers spelen. Ondanks dat is het niveau wat Haskins nu al laat zien op dit gebied behoorlijk hoog.

THE BAD: MOBILITEIT

Wat Dwayne Haskins zeker niet is, is een atleet. Een goede offensive line is daarom van extreem groot belang voor Haskins. Een vergelijking met Tom Brady of Ben Roethlisberger is niet zo gek als het aankomt op mobiliteit. De vergelijking gaat ook op met betrekking tot zijn lengte. Brady en Roethlisberger zijn op hun best als ze in de pocket kunnen blijven en hun arm het werk kunnen laten doen. Ditzelfde geldt voor Dwayne Haskins. Toch is Haskins op dit moment wel een stuk sneller dan Brady en Roethlisberger toen zij aan hun rookie-seizoen begonnen. Maar dat Haskins zich in de pocket fijner voelt, is een feit.
De grote vraag is ook hoe zijn game management aan het eind van wedstrijden zal zijn. Bij Ohio State heeft hij dat namelijk niet zo vaak kunnen laten zien. Dit komt doordat de wedstrijden van Ohio State meestal aan het begin van het vierde kwart wel beslist waren. Het enige duel waarin hij dit echt kon laten zien, was tijdens de moeizame zege op Maryland (52-51 in OT). De vraag is of hij met zijn onervarenheid er al meteen kan staan wanneer zijn team hem nodig heeft.


KYLER MURRAY – OKLAHOMA

Leeftijd: 21 | Lengte 1.75 m | Gewicht: 88 kg |  Junior


Eerder dit seizoen schreven wij al over de kwaliteiten van Kyler Murray. De Junior werd vorig jaar in de MLB Draft gekozen door de Oakland Athletics. Kyler Murray zei voorafgaand aan het 2018 CFB-seizoen dat hij in 2019 zou gaan honkballen. Na een Heisman-trophy te hebben gewonnen en de Sooners naar de play-offs te hebben geleidt, besloot hij toch voor de NFL Draft te gaan. In theorie kan hij nog steeds besluiten om te gaan honkballen. Wie naar zijn duizelingwekkende statistieken kijkt, kan echter begrijpen waarom iedereen – behalve honkbalfans – hem volgend seizoen in de NFL wil zien.

THE GOOD: MOBILITEIT/ARM COMBINATIE

Kyler Murray heeft een unieke combinatie van snelheid, wendbaarheid en kracht. In de pocket is hij een accurate passer die misschien niet de arm heeft van Dwayne Haskins, maar wel de kwaliteiten heeft om diep te kunnen gooien. Slant-passes, screenpasses en korte passes zijn onderdeel van de offense van Oklahoma. Murray heeft afgelopen seizoen bewezen dit goed te kunnen. Toch komt hij pas echt in zijn element als hij de RPO (Run Pass Option) kan gebruiken. Met zijn mobiliteit is het bijna onmogelijk om dit te verdedigen. Als de run namelijk goed wordt verdedigd en de pass niet beschikbaar is, kan Kyler Murray uit de pocket ontsnappen. Vervolgens kan hij zijn combinatie van zijn arm en wendbaarheid gebruiken om verdedigers in de maling te nemen of gewoon simpelweg te verslaan met zijn snelheid.

THE BAD: LENGTE

Toch wordt er meer gediscussieerd over zijn mindere kwaliteiten. Vooral zijn fysieke gesteldheid zorgt voor veel vraagtekens. Dit is in principe opmerkelijk, aangezien Kyler Murray ongeveer dezelfde achtergrond en lichaamsbouw heeft als bijvoorbeeld Russell Wilson. Die schijnt tot nu toe in de NFL weinig problemen te ondervinden. Als er een team bereid is om zijn offense aan te passen aan Kyler Murray, kan hij nog veel succesvoller zijn dan Russell Wilson. De vraag is alleen of iemand daartoe bereid is. Zijn arm is zeker niet zo krachtig als die van de andere QB’s. Toch is Murray qua accuracy beter dan bijvoorbeeld Lock, Jones en Grier.
Ook bij Kyler Murray is de grote vraag hoe hij omgaat met de druk van een spannende wedstrijd. Hij heeft vaker spannende duels gespeeld dan Dwayne Haskins. Dit waren duels die Oklahoma – op Texas na – allemaal winnend afsloot. Ook heeft hij een jaar meer ervaring dan Dwayne Haskins. Toch zullen de meeste NFL-teams eerder Dwayne Haskins dan Kyler Murray kiezen. Aan Murray de taak om te bewijzen dat deze teams fout zitten.


DREW LOCK – MISSOURI

Leeftijd: 22 | Lengte: 1.95 | Gewicht: 102 kg | Senior


Drew Lock zal waarschijnlijk de derde – en mogelijk laatste – QB zijn die in de eerste ronde gedraft zal worden. De nu 22-jarige senior heeft zijn vier jaar volledig afgerond bij Missouri. Alle vier de seizoenen was hij de startende QB van Missouri. Lock wist elk seizoen geleidelijk beter te worden en uit te groeien tot een uitstekende QB. Toch was zijn 2018 seizoen statistisch gezien minder dan 2017.

THE GOOD: DIEPE BAL/MOBILITEIT

Er was afgelopen seizoen geen enkele QB in CFB die meer lange passes gooide en meer risico nam met zijn passes dan Drew Lock. Ondanks dat deze passes meestal de lastigste zijn om te voltooien, lukt het Lock meestal om de bal met precisie in de loop van de receiver te gooien. Dit is dan ook waar Drew Lock het beste in is. Geef Lock een paar snelle receivers die snel meters kunnen maken en diep kunnen gaan. De QB van Missouri maakt er optimaal gebruik van.
Zijn mobiliteit is ook een kracht gebleken. Ondanks dat hij 1.95 is, weet hij meestal te ontsnappen uit de pocket op het moment dat hij daartoe geforceerd wordt. Ook weet hij goed om te gaan met ballen die hij tijdens het rennen moet gooien. Dit geldt dan vooral voor korte passes. Bij de lange ballen ontbreekt de precisie soms, maar aangezien dit de meest moeilijke pass is om te gooien is dat niet zo heel verontwaardigend. Toch verrast Lock veel mensen met zijn snelheid en mobiliteit buiten de pocket. Helaas hebben we Lock weinig play-action zien gebruiken, aangezien Missouri dit amper in zijn offense heeft zitten. De kans is echter groot dat Lock dit op NFL-niveau prima zal kunnen invullen.

THE BAD: PRECISIE

De precisie van Drew Lock is een veelbesproken onderwerp. Afgelopen seizoen wist hij 62.9% van zijn passes te voltooien. Dit is, vergeleken met bijvoorbeeld Haskins en Murray, een stuk lager. Het probleem is echter dat dit niet alleen zo is bij de lange ballen die hij gooit, maar ook gewoon bij simpele routes. Of het nu een kwestie van te hard of te zacht gooien is of dat hij de loopactie/defense niet goed leest, zijn precisie laat soms te wensen over. De kans dat hij dit met hulp van NFL-coaches onder controle kan krijgen is vrij groot. Toch zou dit er wel voor kunnen zorgen dat Lock niet meteen een starter zal zijn in de NFL.


DANIEL JONES – DUKE

Leeftijd: 21 | Lengte: 1.98 m | Gewicht: 100 kg | Junior


Daniel Jones en Drew Lock zijn nagenoeg hetzelfde, zowel qua carrière als qua speelstijl. Daniel Jones heeft op papier een jaar minder ervaring dan Drew Lock, maar Daniel Jones speelde niet tijdens zijn eerste seizoen. Daardoor heeft hij dus drie speeljaren achter de rug bij Duke, maar is hij vier jaar onderdeel van de universiteit geweest. Daniel Jones wist in 2018 zo’n beetje al zijn statistieken te verbeteren ten opzichte van 2017. Sowieso gaat de ontwikkeling van Daniel Jones gestaag.

THE GOOD: MID-RANGE/DIEPE BALLEN

Net zoals bij Drew Lock ligt de kracht van Daniel Jones bij de lange passes. De QB van Duke liet dit seizoen zien de ballen op lange afstand zo te kunnen plaatsten dat alleen de receiver erbij kan komen. Ondanks zijn fantastische arm is de mid-range pass toch wel de grootste kwaliteit van Daniel Jones. Of het nou links, rechts of door het midden is, de plaatsing van de bal is meestal accuraat.
Daniel Jones heeft ook laten zien dat hij korte passes kan gooien en ook play-action goed kan uitvoeren. Dat laatste hebben we van Drew Lock nog niet zoveel gezien, omdat Missouri dit tijdens het seizoen niet zoveel gebruikt heeft. Duke gebruikt wel veel play-action, waardoor Daniel Jones dit veel vaker kon laten zien. Als hij de bal niet kwijt kan aan een receiver, weet hij meestal zelf de benodigde yards te pakken. Op gebied van mobiliteit verschillen Lock en Jones niet zoveel van elkaar, maar Jones is duidelijk beter – en heeft meer ervaring – buiten de pocket.

THE BAD: PRECISIE

Het grote probleem van Drew Lock is ook het grote probleem van Daniel Jones: precisie. Hij wist in zijn carrière niet verder te komen dan een 62.2% completion percentage, wat niet zo goed is als de andere QB’s in deze draft. Dit seizoen wist hij 60% van zijn passes succesvol af te ronden. Een achteruitgang dus ten opzichte van 2016, maar een verbetering ten opzichte van 2017. De NFL-club die hem draft mag tevens aardig wat interceptions verwachten. Gezien de problemen die hij soms heeft met zijn precisie en het feit dat hij veel mid-range/diepe ballen gooit, is dit een inschatting die zelfs een doorsnee fan zou kunnen maken.


WILL GRIER – WEST VIRGINIA

Leeftijd: 23 jaar | Lengte: 1.92 | Gewicht: 101 kg | Senior


Will Grier zal 24 zijn als in september het 2019 NFL-seizoen begint. De met afstand meest ervaren QB in deze draft is zeker niet beter of slechter dan Drew Lock of Daniel Jones. Zijn speelstijl is echter – mede dankzij de offense van West Virginia – wel anders. Afgelopen seizoen was mede dankzij de fantastische offensieve wapens van West Virginia zijn beste seizoen in CFB. Net zoals de andere QB’s in deze draft is Will Grier met het seizoen beter en effectiever geworden als QB.

THE GOOD: ALLROUND PASSER

Er is geen pass die Will Grier niet kan voltooien. De pass die Grier het minst gegooid heeft is play-action, omdat dit amper gebruikt wordt door West Virginia vanwege het ontbreken van een gevaarlijke running back. Toch lijkt de kans groot dat hij, met een beetje ervaring, ook de play-action pass succesvol zal kunnen voltooien. Will Grier heeft een krachtige arm waarmee hij eenvoudig diepe en mid-range passes kan gooien. Toch ligt zijn kracht bij de snelle, korte passes en screen passes. Will Grier heeft namelijk een snelle release, waardoor hij met dit soort passes het meest succesvol is. Dankzij deze snelle release zullen verdedigers het moeilijk krijgen om op tijd bij Will Grier te komen voor een sack.
Will Grier is qua mobiliteit niet veel beter of slechter dan Lock en Jones. Net zoals Lock heeft ook Grier niet zoveel de kans gehad om play-action passes te gooien, maar we hebben Grier wel veel passes zien gooien terwijl hij buiten de pocket stond. Net zoals Lock heeft hij laten zien dat hij dit beheerst. Ook het rennen met bal hebben we Grier – soms met onnodig veel risico – succesvol zien doen.

THE BAD: PASSEN ONDER DRUK

Will Grier zal wel moeten leren om de bal ook onder druk met precisie te kunnen gooien. Dit is namelijk iets wat de vier andere QB’s beter kunnen dan Will Grier. Zeker in de NFL is dit van groot belang, aangezien de tegenstanders betere atleten zijn en ook nog eens beter gecoacht worden. Te vaak zagen we Grier het afgelopen seizoen ballen zomaar weggooien of te lang aarzelen terwijl de pocket begon in te storten. Ondanks dat hij zeker al verbetering heeft getoond (zijn completion percentage is elk seizoen omhoog gegaan), loopt hij op dit gebied wel achter op de rest van de QB’s in deze draft.


CONCLUSIE


Wat wel zeker is, is dat de NFL-scouts Dwayne Haskins als best beschikbare QB zullen zien. Qua mobiliteit legt hij het af ten opzichte van de vier andere QB’s, maar zijn passes zijn zuiver, veelzijdig en van hoge kwaliteit. Kyler Murray is de grootste atleet, maar de twijfels over zijn lengte zorgen ervoor dat er over hem getwijfeld wordt. Drew Lock en Daniel Jones lijken qua speelstijl verschrikkelijk veel op elkaar, terwijl Will Grier een completere passer is die weer wat minder is onder druk van de verdediging. Al met al zijn er genoeg opties voor de NFL-teams die een QB zoeken. De kans is vrij groot dat er minimaal twee QB’s zullen worden gekozen in de eerste ronde.

(Top & Cover Photo: Jeff Gross/Getty Images)

Lars Leeftink
Lars Leeftink
Adjunct-hoofdredacteur, eindredacteur voor de NBA en college football/basketbal en terug te vinden in 3000 SportAmerika podcasts. Heeft de Amerikaanse sporten leren kennen via videogames. Volgt sindsdien bijna alle Amerikaanse sporten. De NFL en NBA Draft zijn mijn jaarlijkse guilty pleasure.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen