Week 12: Minnesota en Baylor zien ongeslagen status sneuvelen


Week 12 was niet de meest spectaculaire week van het seizoen. Georgia – Auburn, Oklahoma – Baylor en Minnesota – Iowa staken er bovenuit. En twee ongeslagen seizoenen kwamen tijdens deze duels ten einde. De focus ligt in dit verslag dan ook vooral op de BIG 12, BIG TEN en SEC.


AMERICAN ATHLETIC CONFERENCE (AAC)


OVERIGE UITSLAGEN

Tulane – Temple (21-29), Navy – Notre Dame (20-52), Memphis – Houston (45-27), Cincinnati – South Florida (20-17).


ATLANTIC COAST CONFERENCE (ACC)


OVERIGE UITSLAGEN

North Carolina – Pittsburgh (27-34), Alabama State – Florida State (12-49), Wake Forest – Clemson (3-52), Virginia Tech – Georgia Tech (45-0), Syracuse – Duke (49-6), Louisville – NC State (34-20).


BIG 12 CONFERENCE (BIG 12)


OKLAHOMA VOLTOOID TEGEN BAYLOR COMEBACK VAN 25 PUNTEN

Met afstand het meest spectaculaire duel van afgelopen weekend. Zowel voorafgaand als achteraf. En niemand die daar van tevoren over twijfelde. Baylor kon zich eindelijk gaan bewijzen tegen een echt goede tegenstander, terwijl ook het schema van Oklahoma nog niet overhield. Beide hadden dus een kans om zich eindelijk te bewijzen. En dat leverde spektakel op.
Dat Baylor met 11 minuten te gaan in het tweede kwart met 28-3 (ja, echt) voor stond, hadden vervolgens weinig mensen verwacht. Baylor domineerde Oklahoma en profiteerde optimaal van het werk van zijn defensie. Maar, en dit wisten de Bears waarschijnlijk ook wel, dit was normaal gesproken geen hele wedstrijd lang vol te houden. En dat bleek. Maar dat Baylor vanaf dat moment alleen nog maar een field goal zou scoren en Oklahoma uiteindelijk een comeback van 25 punten zou voltooien, dat hadden waarschijnlijk nog meer mensen niet verwacht. Maar zo geschiedde wel. Baylor kreeg in de slotfase nog wel de kans op een drive voor de zege, maar dankzij een interception van Baylor QB Charlie Brewer bleef het bij 34-31 in het voordeel van de Sooners.

JALEN HURTS

Blonk opnieuw uit. Hurts ging 30-42 voor 297 yards en vier touchdowns, en rushde daarnaast ook zelf nog 114 yards. Hurts begon, net zoals heel Oklahoma, behoorlijk matig, maar herstelde zich fantastisch. Beide teams gaan elkaar waarschijnlijk nog treffen in de BIG 12 Championship Game. Daar lijkt bijna niemand meer wat aan te kunnen doen. Tijdens dat duel zal een plek in de playoffs misschien wel op het spel staan en zijn de belangen nog groter. Feit is echter wel: het ongeslagen seizoen van Baylor is ten einde.

IOWA STATE VERSLAAT TEXAS DANKZIJ FIELD GOAL

De twee grootste ‘concurrenten’ van Baylor en Oklahoma kwamen elkaar afgelopen weekend tegen. Texas zal ongelooflijk zijn best moeten gaan doen om in een NY6 Bowl terecht te komen, want de relatief jonge ploeg verloor afgelopen weekend weer. Dankzij een game winning field goal van Iowa State kicker Connor Assalley: 21-23.
Beide teams (Texas was dat al) zijn geplaatst voor een bowl game, maar lijken Oklahoma en Baylor niet meer uit te kunnen gaan dagen in de strijd om de BIG 12 Championship Game. Texas moet nog naar Baylor, terwijl Iowa State al zijn concurrenten nu gehad heeft. Bij Texas blonk WR Devin Duvernay (9 catches, 107 yds) uit tegen Iowa State, terwijl QB Sam Ehlinger (22-40, 273 yds en 3 TD’s) zich ook prima liet zien. Bij Iowa State waren RB Breece Hall (24 carries, 101 yds) en receivers Deshaunte Jones (7 catches, 144 yds en een TD) en La’Michael Pettway (8 catches, 100 yds) de sterspelers. Allemaal aangevoerd door een goed spelende Brock Purdy (30-48, 354 yds en 2 TD’s).

OVERIGE UITSLAGEN

Kansas – Oklahoma State (13-31), TCU – Texas Tech (33-31), West Virginia – Kansas State (24-20)


BIG TEN CONFERENCE (BIG TEN)


MINNESOTA ZIET ONGESLAGEN SEIZOEN BIJ IOWA SNEUVELEN

Naast Baylor is ook Minnesota ongeslagen no more. Deze periode van het seizoen was altijd het moment voor Minnesota om te laten zien dat ze er echt bij horen. Tegen Penn State ging dat tijdens week 11 prima, maar afgelopen weekend ging het een stuk minder. Ondanks een late comeback.
Minnesota verloor namelijk met 19-23 van Iowa. Vooral de start was dramatisch te noemen. Met nog zes minuten te gaan in de eerste helft stonden de Golden Gophers met 20-3 achter, eenzelfde soort situatie als bij Baylor dus. En ook hier werd een epische comeback bijna voltooid. Minnesota kwam, mede dankzij een fantastische Tanner Morgan (25-36, 368 yds en een TD) terug tot 19-23 (3:30 te gaan in de wedstrijd) en de defense van Minnesota gaf alleen nog een field goal weg. Echter had er veel meer in gezeten. Een 4th down-poging werd dankzij een overtreding goed uitgevoerd, maar omdat de trainer van Minnesota vanwege een late hit iets te enthusiast het veld op kwam, werd ook daar een penalty voor gegeven en leverde het niks op (off set).
De laatste drive eindigde met een interceptions, waardoor Iowa de Golden Gophers met 19-23 versloeg en zo een einde maakte aan het ongeslagen seizoen van Minnesota. De playoffs zijn voor Minnesota, net zoals voor Baylor, zeker nog niet uit zicht.

OVERIGE UITSLAGEN

Michigan State – Michigan (10-44), Indiana – Penn State (27-34), Wisconsin – Nebraska (37-21), UMass – Northwestern (6-45), Ohio State – Rutgers (56-21)


PAC-12 CONFERENCE (PAC-12)


OVERIGE UITSLAGEN

Stanford – Washington State (22-49), Arizona State – Oregon State (34-35), UCLA – Utah (3-49), Arizona – Oregon (6-34), USC – California (41-17)


SOUTHEASTERN CONFERENCE (SEC)


GEORGIA BLIJFT MET ZEGE OP PLAYOFF-KOERS

Dit duel stond misschien een beetje in de schaduw van Oklahoma – Baylor, maar het duel tussen Georgia en Auburn was wel degelijk een schitterend affiche. Voor Georgia was dit de laatste grote horde richting de SEC Championship Game, terwijl Auburn voor de vierde keer dit seizoen de kans kreeg om zich te laten zien tegen een sterke tegenstander. Tegen Oregon werd er gewonnen, maar van LSU en Florida werd er verloren. Tegen Georgia was het niet anders.
Georgia was, op de slotfase na, dominant. Lang stond Georgia met 14-0 voor en domineerden de Bulldogs de Auburn Tigers defensief gezien. Bo Nix, de QB van Auburn, kreeg het niet voor elkaar een goede drive neer te zetten. Tot het vierde kwart, toen hij een touchdown gooide en daarna rushde. Auburn kreeg vervolgens in de slotfase de kans om alsnog op gelijke hoogte te komen, maar Georgia hield de offense van de Tigers tegen. Auburn kan zijn playoff-droom in de koelkast zetten, Georgia kan op weg naar de SEC Championship game tegen (waarschijnlijk) LSU.

OVERIGE UITSLAGEN

Florida – Missouri (23-6), Alabama – Mississippi State (38-7), Kentucky – Vanderbilt (38-14), LSU – Ole Miss (58-37), South Carolina – Texas A&M (6-30).

(Top/Cover Photo: Jerome Miron-USA TODAY Sports)

Lars Leeftink
Lars Leeftink
Adjunct-hoofdredacteur, eindredacteur voor de NBA en college football/basketbal en terug te vinden in 3000 SportAmerika podcasts. Heeft de Amerikaanse sporten leren kennen via videogames. Volgt sindsdien bijna alle Amerikaanse sporten. De NFL en NBA Draft zijn mijn jaarlijkse guilty pleasure.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen