College Football 2019 Preview: AAC, ACC en Big 12

College Football 2019 Preview AAC, ACC en Big Ten
Terwijl Florida en Miami afgelopen weekend het CFB-seizoen hebben geopend, gaat het seizoen voor alle andere universiteiten pas dit weekend beginnen. Hoog tijd dus voor een preview van de zes grootste conferences. In het eerste deel kijken we naar de AAC, ACC en Big 12.


AMERICAN ATHLETIC CONFERENCE (AAC)


EAST

In de East-divisie zijn er normaal gesproken twee grote favorieten: UCF en Cincinnati. UCF deed het de afgelopen twee jaar uitstekend, maar is afgelopen zomer vooral verdedigend veel kwijtgeraakt. Zo ook QB McKenzie Milton, misschien wel de voornaamste reden dat dit team de afgelopen twee jaar zo goed presteerde. Brandon Wimbush (transfer van Notre Dame) of Darriel Mack gaat de zware taak krijgen om hem te moeten vervangen. Aanvallend gezien is UCF echter nog steeds loaded met talent. Cincinnati is daarentegen niet bijzonder veel kwijtgeraakt en hun offense (onder leiding van QB Desmond Ridder) zal mee kunnen doen met die van de Knights. De Bearcats zijn dan ook de voornaamste uitdagers.
South Florida en Temple zouden kunnen verrassen, maar zijn beide wat spelers kwijtgeraakt. Vooral South Florida zal vanwege de ervaren offense lang mee gaan doen. Of de defense ook goed genoeg gaat zijn is de vraag. Temple zal vooral vanwege zijn ervaren QB (Anthony Russo) een aardig seizoen gaan draaien. Grote vraag is wel of de nieuwe coaching staff meteen succesvol kan zijn en de sterren die vertrokken zijn snel vergeten worden.
Van East Carolina (worden vooral aanvallend wel steeds beter) en UCONN hoeven we niet veel te verwachten. Normaal gesproken moeten beide universiteiten komend seizoen al blij zijn als ze meer dan drie zeges behalen. Voor UCONN is dit het laatste seizoen dat ze in de AAC uit zullen komen. Vanaf 2020 is de universiteit actief in de Independent Conference (met onder meer Notre Dame en Army).

Voorspelling: 1: UCF, 2: Cincinnati, 3: USF, 4: Temple, 5: East Carolina, 6: UCONN.

WEST

In het westen zijn er ook twee favorieten: Houston en Memphis. Memphis verloor zijn beste speler (Darrell Henderson) aan de NFL, maar ziet zijn QB (Brady White) en veel andere spelers terugkeren. Bij Houston zal QB D’Eriq King weer terugkeren en proberen zijn prestaties van begin 2018 te evenaren. Normaal gesproken zijn King en White de beste QB’s in de AAC. De vraag is echter of de verdediging van de Cougars dit jaar teams onder de 30 punten kan houden. Hetzelfde kan gezegd worden van Memphis, zei het in mindere maten.
Daarachter zijn Navy (run, run, run), SMU (met Texas transfer QB Shane Buechele), Tulsa (weinig kwaliteit) en Tulane (verdedigend heel ervaren) normaal gesproken niet goed genoeg om de twee hierboven genoemde universiteiten echt uit te dagen. Desondanks kunnen deze vier uni’s komend seizoen zeker zes duels winnen en dus een bowl game halen. Dat zal voor alle vier de teams het voornaamste doel zijn van 2019. Het is vooral oppassen voor de offense van SMU en de ervaren ploeg van Tulane. Tulane heeft echter een bijzonder zwaar schema en SMU heeft een twijfelachtige defense.

Voorspelling: 1: Houston, 2: Memphis. 3: SMU, 4: Tulane, 5: Navy , 6: Tulsa.


ATLANTIC COAST CONFERENCE (ACC)


ATLANTIC

In de Atlantic-divisie van de ACC is het niet de vraag wie er eerste eindigt, maar of Clemson ook ongeslagen gaat blijven. Vorig seizoen lukte dat en ook dit seizoen lijkt niemand ze tijdens het reguliere seizoen in de weg te gaan staan. Bijna alles van de Tigers offense keert terug (waaronder QB Trevor Lawrence en RB Travis Etienne) en de defense verloor veel talent maar heeft ook weer veel talent toegevoegd. Geen twijfel over mogelijk dat de Tigers deze divisie zullen winnen.
Daarachter lijkt Syracuse het beste team te zijn. De Orange waren vorig seizoen één en al offense en dit jaar zal dat niet anders zijn. QB Tommy DeVito neemt het over van Syracuse-legende Eric Dungey en lijkt een heel hoog plafond te hebben. De rest van de offense is tevens enorm getalenteerd en explosief. De verdediging van vorig seizoen keert voor het merendeel terug en heeft dus in ieder geval aardig wat ervaring. De Orange lijken komend seizoen samen met Texas A&M de zwaarste tegenstander van Clemson, dat op bezoek zal gaan bij Syracuse.

DE REST VAN DE ACC ATLANTIC

Florida State gaat het met RB Cam Akers en QB James Blackmon proberen dit seizoen beter te doen, wat gezien de aanwezige kwaliteit mogelijk moet zijn. NC State ziet het merendeel van zijn goede defense terugkeren maar levert aanvallend wel veel in (QB Ryan Finley en een paar goede receivers vertrokken). Daar liggen dus ook de vraagtekens.
Wake Forest heeft nog vraagtekens op de QB-positie, maar er heerst wat betreft het team van de Deamon Deacons sowieso veel twijfel. Het is wel de Tulane van de ACC: aardig wat ervaring en potentie om te verrassen. Dat is niet zo bij Boston College, dat met QB Anthony Brown en RB AJ Dillon een fantastisch en gerenommeerd aanvallend duo in de gelederen heeft. De rest van het team zal zich echter nog moeten bewijzen. Van Louisville (met een nieuwe trainer en een onervaren maar talentvolle QB) hoeven we niet veel te verwachten.

Voorspelling: 1: Clemson, 2: Syracuse, 3: Florida State, 4: NC State, 5: Boston College, 6: Wake Forest, 7: Louisville.

COASTAL

In de Coastal-divisie is het wat spannender. Op het oog lijkt de verrassing van vorig seizoen, Virginia, de grote favoriet. QB Bryce Perkins keert terug en de verdediging zal één van de beste van het college-seizoen worden. Rivaal Virginia Tech zal de grootste uitdager zijn. De Hookies kenden vorig seizoen verdedigend gezien wat problemen, maar de kans dat dit twee keer op rij gaat gebeuren lijkt klein. De aanval (onder leiding van QB Ryan Willis) zal prima met Virginia mee kunnen.
Let ook op Miami, onder leiding van nieuwe trainer Manny Diaz. De Hurricanes hebben al jaren één van de beste verdedigingen in college football en dit seizoen zullen vooral de linebackers enorm sterk gaan zijn. De aanval is echter een groter vraagteken. Wie wordt de QB? Tate MartellJarren Williams of N”Kosi Perry? Tijdens de nederlaag tegen Florida viel de keuze in ieder geval op de onervaren Jarren Williams. Of dit het hele seizoen zo zal zijn valt te bezien.
Daarna wordt het kwalitatief wat minder. Pittsburgh verliest veel starters uit het succesvolle seizoen van vorig jaar. Weinig ervaring dus en veel gaten om te vullen. Hetzelfde geldt voor Duke, dat QB Daniel Jones zag vertrekken naar de NFL en verdedigend veel kwijt is geraakt. Tot slot met afstand de twee minste universiteiten van deze divisie: North Carolina en Georgia Tech. Ook dit seizoen lijken we niet veel te hoeven verwachten van de Tar Heels en de Yellow Jackets. Net zoals Louisville zullen ook North Carolina en Georgia Tech dit seizoen met nieuwe trainers gaan werken. Rebuild mode dus.

Voorspelling: 1: Virginia, 2: Miami, 3: Virginia Tech, 4: Pittsburgh, 5: Duke, 6: Georgia Tech, 7: North Carolina.


BIG 12 CONFERENCE (BIG 12)


Tot slot van dit eerste preview-artikel: de Big 12. De conference die gewoon uit één divisie bestaat en waar iedereen tegen iedereen speelt. De grote favoriet? Oklahoma. Onder leiding van Kyler Murray bereikten de Sooners vorig seizoen de play-offs. Dit seizoen zal dat moeten gebeuren onder leiding van een nieuwe QB: Alabama transfer Jalen Hurts. Hij zal nog steeds een explosieve offense ter beschikking hebben, maar het zal afwachten zijn hoe de OL eruit gaat zien (vier starters zijn vertrokken). Verder zal vooral de defense veel beter moeten presteren dan vorig seizoen. Dat zal het doel in ieder geval zijn van nieuwe defensive coördinator Alex Grinch.
Texas, dat vorig jaar fantastisch presteerde, zal opnieuw de grootste uitdager zijn. Onder leiding van QB en Heisman Trophy-kandidaat Sam Ehlinger zal ook Texas aanvallend gezien weer ijzersterk gaan zijn. Vooral de running game zal uitstekend gaan functioneren. Op WR en TE zijn er echter nog wat twijfels. Verdedigend gezien heeft Texas natuurlijk wel meer kwaliteit dan Oklahoma. Toch zijn de Longhorns aan die kant van de bal ook heel jong en mogelijk dus inconsistent.

Daarachter ontstaat een gat. Iowa State lijkt de best of the rest. Iowa State heeft een ervaren defense en een goede QB (Brock Purdy). De defense van de Cyclones kan zich met zijn ervaring gaan mengen bij de beste defenses in college football. West Virginia, dat de afgelopen seizoenen goed presteerden, is vooral aanvallend gezien veel kwijtgeraakt. Onder meer QB Will Grier en een paar receivers keren niet meer terug. Tevens zal een nieuwe trainer de teugels in handen krijgen en is de defense (zover dat kan) achteruit gegaan. Verwacht van de Mountaineers dus een stap terug.

DE REST VAN DE BIG 12

Texas Tech heeft een nieuwe trainer, maar krijgt wel veel van het team dat vorig jaar aardig presteerde terug, waaronder QB Allan Bowman en heel wat namen van de OL en de defense. Als de nieuwe tactiek van trainer Matt Wells snel aanslaat, kunnen ook de Red Raiders een goed seizoen beleven.
TCU en Oklahoma State gaan prima presteren, maar de vraag is of ze de volgende stap kunnen zetten richting de top twee. Beide teams hebben vraagtekens op QB, maar vooral TCU heeft verdedigend veel potentie. Oklahoma State zal dan vooral aanvallend weer genoeg kwaliteit hebben (met WR Tylan Wallace als absolute uitblinker) om lang mee te doen voor een bowl game. De universiteit die zijn QB-situatie kan stabiliseren lijkt de grootste kans te maken op een strijd om de divisie. Baylor kan rare sprongen gaan maken, maar ook ver wegzakken. Net zoals bij Tulane en Wake Forest is deze universiteit lastig om in te schatten. Veel ervaring (vooral verdedigend gezien) en een goede QB (Charlie Brewer), maar voor de rest veel vraagtekens.
Van Kansas (rebuild en nieuwe trainer) en Kansas State (veel kwaliteit verloren en een nieuwe trainer) valt er normaal gesproken niet zoveel te verwachten.

Voorspelling: 1: Oklahoma, 2: Texas, 3: Iowa State, 4: Baylor, 5: Texas Tech, 6: TCU, 7: Oklahoma State, 8: West Virginia, 9: Kansas State, 10: Kansas.

(Top/Cover Photo: Streeter Lecka/Getty Image)

Lars Leeftink
Lars Leeftink
Adjunct-hoofdredacteur, eindredacteur voor de NBA en college football/basketbal en terug te vinden in 3000 SportAmerika podcasts. Heeft de Amerikaanse sporten leren kennen via videogames. Volgt sindsdien bijna alle Amerikaanse sporten. De NFL en NBA Draft zijn mijn jaarlijkse guilty pleasure.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen