CFB Update #9 | Georgia verslaat Florida, Texas stelt teleur


Afgelopen weekend stond week negen van het College Football-seizoen op het programma. Onder meer Washington, Oregon, Wisconsin en Texas gingen onderuit afgelopen weekend. We nemen alle hoogtepunten en dieptepunten van het afgelopen college football-weekend met u door!


WEDSTRIJDEN VAN HET WEEKEND


FLORIDA 17 – 36 GEORGIA

Afgelopen weekend stond World’s Largets Outdoor Cocktail Party op het programma: Florida – Georgia. De Bulldogs kwamen van een bye-week nadat ze door LSU vernederd waren (16-36) en waren uit op revanche. Florida kwam eveneens van een bye-week af nadat het tijdens de eerste zeven duels alleen in eigen huis van Kentucky had verloren (16-27). Beide teams waren dus uitgerust en konden beginnen aan de laatste vijf beslissende duels in de SEC-conference.
Georgia controleerde dankzij slordig spel van Florida QB Feleipe Franks al vroeg de wedstrijd. De Bulldogs wisten de Gators vooral via de running game pijn te doen. RB’s D’Andre Swift (12 carries, 104 yards en een TD) en Elijah Holyfield (20 carries, 71 yards) waren de voornaamste uitblinkers bij Georgia, terwijl de passing game vooral bestond uit de connectie QB Jake Fromm (17-24, 240 yards en 3 TD’s) en WR Isaac Nauta (5 catches, 73 yards). Tel daar de ijzersterke verdediging onder leiding van DB Tyson Campbell (11 tackle) bij op en het werd uiteindelijk een overtuigende zege voor de Bulldogs: 17-36.
Georgia heeft na deze zege nog twee grote uitdagingen voor de boeg. Komend weekend gaan de Bulldogs op bezoek bij Kentucky, terwijl daarna de Auburn Tigers op bezoek komen in Georgia. Voor Florida wachten er de komende weken duels met Missouri en South Carolina. Beide universiteiten hebben de laatste twee duels een wat eenvoudiger programma, waardoor vooral de komende twee weekenden belangrijk zullen zijn.

IOWA 24 – 30 PENN STATE

Penn State kreeg zaterdagavond het opvallend goed presterende Iowa op bezoek. De Hawkeyes waren 6-1 aan het seizoen begonnen en hadden tot zaterdagavond alleen maar van Wisconsin verloren. Daar kwam zaterdagavond op bezoek bij Penn State, dat dit seizoen al twee keer onderuit ging (tegen Michigan State en Ohio State), een eind aan.
De zo ijzersterke verdediging van Iowa had gedurende de wedstrijd geen antwoord op Penn State QB Trace McSorley. Hij gooide 11-25 voor 167 yards en een TD, maar was vooral met de voeten goed (12 carries, 63 yards en een TD). Met zijn passes vond hij vooral WR KJ Hamler heel vaak (5 catches, 96 yards). De verdediging kreeg wel wat punten tegen, maar zorgde er wel voor dat Iowa QB Nate Stanley weinig tijd had om te gooien en daardoor heel inaccuraat was (18-49, 205 yards en twee interceptions). DE Yetur Gross-Matos was de uitblinker bij de verdediging van Penn State met negen tackles en twee sacks. Penn State zou dankzij deze combinatie met 24-30 winnen, waardoor Iowa nu op twee nederlagen staat.
Iowa speelt de komende weken twee lastige duels tegen Purdue en Northwestern, waarna het programma wat eenvoudiger wordt (Illinois en Nebraska). Voor Penn State geldt dat het zware gedeelte nu pas gaat beginnen. Komende weken staan er duels tegen Michigan en Wisconsin op het programma, waarna het seizoen ietwat eenvoudiger wordt afgerond (Rutgers en Maryland).

WASHINGTON STATE 41 – 38 STANFORD

Het meest spectaculaire duel van afgelopen weekend was misschien wel de ontmoeting tussen Washington State en Stanford zaterdagnacht. Washington State, onder leiding van QB Gardner Minshew II en de fantastische aanval, had voorafgaand aan dit duel alleen maar verloren van USC. Stanford kent zeker niet zo’n goed seizoen en had voor het duel tegen de Cougars al twee nederlagen geleden (Notre Dame en Utah). Hier zou zaterdagnacht een derde bijkomen.
De aanval van Stanford, die het hele seizoen al zoekende is naar zijn vorm in de running game, was zaterdagnacht vooral via de passing game succesvol. QB K.J. Costello (34-43, 323 yards en 4 TD’s) speelde fantastische en vond vooral WR’s Kaden Smith (9 catches, 112 yards en een TD) en JJ Arcega-Whiteside (10 catches, 111 yards en 2 TD’s) heel gemakkelijk. RB Bryce Love was wederom onzichtbaar (5 carries, 53 yards) en is zijn vorm mede dankzij een matige O-line kwijtgeraakt.
Washington State daarentegen staat zeker niet bekend om zijn verdediging, zoals de 38 punten die het tegen kreeg zaterdagnacht ook al doet verraden. QB Minshew was weer fantastisch in de passing game (40-50, 438 yards en 3 TD’s) en zocht vooral naar WR’s Dezmon Patmon (10 catches, 127 yards) en Jamire Calvin (3 catches, 102 yards) gedurende de wedstrijd. Uiteindelijk zou Washington State deze shoot-out winnen dankzij een field goal van Blake Mazza met nog 25 seconden te gaan in het vierde kwart: 41-38.

PITTIG PROGRAMMA COUGARS

Het programma wordt er niet makkelijker op voor de Cougars. Californië, Colorado, Arizona en Washington staan nog op het programma voor Washington State. De komende vier weken zullen dan ook een echte test worden voor de Cougars. Stanford heeft een wat makkelijker programma met duels tegen Washington, Oregon State, California en UCLA. Een bowl-game zou niet in gevaar moeten komen voor de Cardinal.


VERLIEZERS VAN HET WEEKEND


OREGON VERLIEST BIJ ARIZONA

Oregon ging tijdens week acht van het seizoen onderuit op bezoek bij Washington State en had deze week opnieuw een uitwedstrijd. De Ducks moesten op bezoek bij de Arizona Wildcats, die de afgelopen twee weken verloren hadden van respectievelijk Utah en UCLA en een wisselvallig seizoen kennen. Toch domineerden de Wildcats in eigen huis tegen de Oregon Ducks.
Voor het eerst dit seizoen was de verdediging van de Wildcats uitstekend. Ze wisten QB Justin Herbert en de aanval van Oregon op twee touchdown’s (15 punten) te houden gedurende de wedstrijd. Uitblinker van de verdediging bij de Wildcats was Colin Schooler (11 tackles). Aanvallend speelde Arizona ook zijn beste wedstrijd van het seizoen. Onder leiding van QB Khalil Tate (19-33, 189 yards en 3 TD’s) en RB J.J. Taylor (30 carries, 212 yards en 2 TD’s) wist Arizona 44 punten te scoren en zo met 15-44 verrassend dominant te winnen van Oregon.
Oregon wacht nu nog ontmoetingen met UCLA, Utah, Arizona State en Oregon State en zal hier in ieder geval nog een zege moeten boeken om bowl-eligible te zijn. Normaal gesproken redden de Ducks dit wel. Arizona heeft na Colorado volgende week een bye-week, waarna het nog tegen Washington State en Arizona State zal spelen. Wil Arizona voor een bowl-game in aanmerking komen, dan zal het nog twee duels moeten winnen.

AANVAL WASHINGTON GESTOPT DOOR CALIFORNIË

Ook concurrent Washington ging onderuit in de PAC-12. Californië bleek in eigen huis met 10-12 te sterk te zijn tijdens een wedstrijd waarin de verdedigingen domineerden. Beide teams wisten aanvallend gezien bijna niks te creëren gedurende de wedstrijd. Alleen Californië RB Patrick Laird wist nog aardige statistieken te weerleggen (22 carries, 83 yards). Verdedigend waren LB Ben Burr-Kirven (14 tackles en een sack) en DL Greg Gaines (10 tackles en een sack) van Washington en LB Evan Weaver (11 tackles en een interception) van Californië de uitblinkers.
Voor Washington is het alweer de derde nederlaag van dit seizoen na eerdere nederlagen tegen Auburn en Oregon. Voor de Huskies wachten Stanford, Oregon State en Washington State nog de komende weken. Californië is nu 5-3 en heeft nog een zege nodig om een bowl-game te mogen spelen. Deze zege moet de komende weken dan gaan komen tegen Washington State, USC, Stanford of Colorado.

TEXAS ONDERUIT BIJ OKLAHOMA STATE

Texas ging met een tevreden gevoel vorige week de bye-week in. Na een teleurstellende seizoensopener tegen Maryland bleven de Longhorns in al hun andere wedstrijden ongeslagen (6-1). Hoogtepunt van deze reeks was de zege op Oklahoma tijdens week zes. Met deze winning streak ging Texas afgelopen weekend op bezoek bij Oklahoma State, waar het na een 3-0 start een beetje moeizaam gaat. Er werd voor de bye-week twee keer verloren van respectievelijk Iowa State en Kansas State. Het was dan ook tamelijk verrassend dat de Cowboys zaterdagnacht met 35-38 wonnen van Texas.
Daar waar de aanval van de Longhorns onder leiding van Sam Ehlinger meer dan prima presteerde (35 punten) was het de verdediging die het niet waar kon maken. Cowboys QB Taylor Cornelius speelde opnieuw een goede wedstrijd (23-34, 321 yards en 3 TD’s). Hij vond voornamelijk WR Tylan Wallace, die de wedstrijd van zijn leven speelde tegen de Longhorns (10 catches, 222 yards en 2 TD’s). Deze combi bleek in het vierde kwart net genoeg te zijn om de Longhorns te verslaan.
Texas speelt nog vier duels dit seizoen: West Virginia, Texas Tech, Iowa State en Kansas. Een pittig programma voor de Longhorns, die al wel bowl-eligible zijn. Oklahoma State gaat het nog opnemen tegen Baylor, Oklahoma, West Virginia en TCU. Genoeg kansen voor de Cowboys om zich nog te bewijzen en nog een zege te boeken om in een bowl-game te mogen spelen,

WISCONSIN VERWERKT VOLGENDE KLAP

Op de een of andere manier bevindt Wisconsin zich zelfs na de nederlaag tegen Northwestern nog steeds in de AP Poll Top 25. De nederlaag tegen de Wildcats was alweer de derde van dit seizoen (BYU en Michigan waren de andere twee nederlagen). Northwestern kende een matige start van het seizoen door van de eerste vier duels er drie te verliezen. Sinds de laatste nederlaag (tegen Michigan) zijn de Wildcats 4-0 met onder meer zeges tegen Michigan State en dus Wisconsin.
Wisconsin begon aanvallend nog redelijk, maar de verdediging van Northwestern wist de tactiek van de Badgers al snel te ontrafelen. Wisconsin werd op 17 punten gehouden en RB Jonathan Taylor wist maar 46 yards te noteren na 11 pogingen. Uitblinker bij de verdediging van de Wildcats was Blake Gallagher met tien tackles. Aanvallend was het vooral de running game die niet te stoppen was. RB Isaiah Bowser speelde fantastisch (34 carries, 117 yards en een TD) en de Badgers hadden de hele wedstrijd geen antwoord op hem. Wisconsin zou uiteindelijk na een dramatische tweede helft met 17-31 onderuit gaan.
Wisconsin krijgt aankomende week Rutgers op bezoek voordat het zware programma begint. Penn State, Purdue en Minnesota staan dan op het programma om het seizoen af te sluiten. Northwestern zal nog gaan uitkomen tegen Iowa en Minnesota voordat het twee keer tegen Illinois zal gaan spelen tijdens de laatste weken van dit seizoen. Beide teams lijken in ieder geval een bowl-game te gaan spelen aan het einde van dit seizoen.

OVERIGE VERRASSINGEN

We beginnen dit overzicht met South Florida, dat zaterdagavond zijn ongeslagen status zag verdwijnen Houston wist in eigen huis met 36-57 overtuigend te winnen van de Bulls. Houston QB D’Eriq King was de uitblinker tijdens deze wedstrijd. King wist 28-41 te gaan voor 419 yards en vijf TD’s. Daarnaast wist hij ook nog 11 keer te rushen voor 134 yards en twee TD’s. In totaal dus meer dan 450 yards en zeven TD’s voor de getalenteerde QB van Houston.

Ook Texas A&M ging zaterdag onderuit. Mississippi State bleek te sterk te zijn in eigen huis (13-28) en wist vooral QB Kellen Mond en de aanval van de Aggies onschadelijk te maken. De verdediging van de Bulldogs behoort tot de beste van de NCAA en liet dit afgelopen zaterdag opnieuw zien. De QB van de Bulldogs (Nick Fitzgerald) was weer goed met de voeten (16 carries, 88 yards en twee TD’s), maar wist voor de verandering ook de bal goed te gooien (14-22, 241 yards en 2 TD’s).
Naast al de hierboven genoemde upsets gingen ook Virginia Tech (49-29 tegen Georgia Tech), NC State (41-51 bij Syracuse) en TCU (26-27 bij Kansas) onderuit. Voor NC State is dit de tweede nederlaag op rij na het seizoen ongeslagen begonnen te zijn. Vooral Virginia Tech en NC State faalde om twee aanvallend sterke universiteiten uit te schakelen. TCU kreeg het vooral aanvallend niet voor elkaar om te scoren tegen de aardige verdediging van Kansas.


SPELERS VAN HET WEEKEND


HET WEEKEND VAN DE INDIVIDU

Er waren dit weekend veel spelers die in aanmerking kwamen om onder deze kop genoemd te worden. Bij de QB’s waren er naast de eerder genoemde D’Eriq King van Houston (28-40, 419 yards passing, 134 rushing yards en 7 TD’s tegen USF) en Gardner Minshew van Washington State (40-50, 438 yards en 3 TD’s) nog een paar andere QB’s die fantastisch speelde afgelopen weekend.
Ryan Finley wist tijdens de nederlaag tegen Syracuse 26-44 te gaan met 473 yards en 3 TD’s als eindresultaat. In dezelfde wedstrijd was Eric Dungey van Syracuse met 27-38 voor 411 yards en 3 TD’s ietwat accurater met wat minder yards. Een echte QB-battle dus tijdens NC-State – Syracuse. Toch was het Jordan Love van Utah State die de beste prestatie wist neer te zetten tegen New Mexico (23-34, 448 yards en 4 TD’s).

Matt Colburn van Wake Forest (20 carries, 243 yards en 3 TD’s tegen Louisville), Tobias Oliver van Georgia Tech (40 carries, 215 yards en 3 TD’s tegen Virginia Tech), de eerder genoemde J.J. Taylor van Arizona (30 carries, 212 yards en 2 TD’s tegen Oregon) en Zack Moss van Utah (26 carries, 211 yards en 3 TD’s) waren de runningbacks die uitblonken tijdens week negen.

Als we tot slot naar de WR’s kijken waren Kelvin Harmon van NC State (11 catches, 247 yards en 2 TD’s tegen Syracuse) en de eerder genoemde Tylan Wallace van Oklahoma State (10 catches, 222 yards en 2 TD’s) de uitblinkers.

(Top & Cover Photo: Kim Klement | USA TODAY Sports)

Lars Leeftink
Lars Leeftink
Adjunct-hoofdredacteur, eindredacteur voor de NBA en college football/basketbal en terug te vinden in 3000 SportAmerika podcasts. Heeft de Amerikaanse sporten leren kennen via videogames. Volgt sindsdien bijna alle Amerikaanse sporten. De NFL en NBA Draft zijn mijn jaarlijkse guilty pleasure.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen