College Basketbal Dutch Watch: Edwards start sterk

Het college basketbal-seizoen 2022-23 is inmiddels al een tijdje bezig, en elke maand blikken we terug op de maand en de prestaties van de Nederlanders die actief zijn in college basketbal.

POWER FIVE CONFERENCE

Jesse Edwards en David N’Guessan maken in de power five conferences een hoog aantal minuten, en zijn tijdens deze minuten ook erg productief. Edwards is begonnen aan zijn zoveelste seizoen bij Syracuse en speelt bijna 30 minuten per duel. Als basisklant scoort hij tot nu toe 13.7 PPG, 11.3 RPG en 2.7 BPG. Het zijn prima statistieken.

Voor N’Guessan, die een transfer heeft gemaakt naar Kansas State, is het tot nu toe ook zeker een productief seizoen. De center speelt 23 minuten per duel en scoort 5.3 PPG. Daarnaast noteert hij 5.3 RPG en is hij een belangrijk onderdeel van de rotatie. Het zijn dan ook de enige twee spelers die in de power five actief zijn dit seizoen.

DE REST

Malevy Leons (PF) en Tristan Enaruna (PF) maken van alle Nederlandse de meeste minuten tot nu toe. Met meer dan 30 minuten per duel zijn ze de enige Nederlanders die meer dan 30 minuten spelen per wedstrijd. Leons speelt bij Bradley en scoort 14.9 punten en pakt 7.4 rebounds per duel. Ook noteert hij 1.6 SPG en 1.7 BPG. Namens Cleveland State scoort Enaruna 13.3 PPG, 7.4 RPG en 1.6 BPG. Naast Edwards maakt ook Kenan Sarvan (C van Stony Brook) veel minuten. Met 28 minuten per duel scoort hij 10.7 PPG, 3.7 RPG en 1.4 APG.

Daarnaast spelen Bas Leyte (C van UNC Greensboro), Tyler Patterson (SG van Montana State) en Sekou Sylla (SF van Towson) meer dan 20 minuten per duel. Leyte scoort momenteel 6.7 PPG en weet ook 4.9 RPG te grijpen, terwijl Patterson 4.5 PPG scoort. Sylla komt in 20 minuten tot nu toe niet verder dan 6.9 PPG en 5.9 RPG.

Tot slot nog een paar spelers die boven de tien minuten per duel uitkomen tot nu toe. Jerome Palm (C van Valparaiso), Jacco Fritz (PF van Canisius), Jamie Bergens (PG van Drexel), Rienk Mast (C van Bradley), Ibra Bayu (PF van Valparaiso), Anouar Mellouk (forward van St Bonaventure) en Joryam Saizounou (SG van UNC Greensboro) spelen meer dan tien minuten. Tijdens die minuten maakt vooral Mast (12 PPG, 6 RPG) indruk. De rest heeft amper tot geen impact tot nu toe.

Foto: Bryan Bennett/Getty Images

Lars Leeftink
Lars Leeftink
Adjunct-hoofdredacteur, eindredacteur voor de NBA en college football/basketbal en terug te vinden in 3000 SportAmerika podcasts. Heeft de Amerikaanse sporten leren kennen via videogames. Volgt sindsdien bijna alle Amerikaanse sporten. De NFL en NBA Draft zijn mijn jaarlijkse guilty pleasure.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen