College basketbal Dutch Watch: Post en Mast blinken uit

Het college basketbal-seizoen 2023-24 is inmiddels al een tijdje bezig, en elke maand blikken we terug op de maand en de prestaties van de Nederlanders die actief zijn in college basketbal.

POWER FIVE CONFERENCE

In de power five conferences zien we dit seizoen een paar Nederlanders erg goed presteren. Jesse Edwards (West Virginia), Quinten Post (Boston College), Rienk Mast (Nebraska) en David N’Guessan spelen allemaal meer dan 25 minuten per wedstrijd en hebben al zes of zeven duels achter de rug.

In deze minuten maken vooral Edwards, Mast en Post indruk. Post noteerde bij Boston College 20.8 PPG en 9.1 RPG in 32 minuten speeltijd per duel. Met 2.2 BPG is de center ook verdedigend erg belangrijk voor een team dat tot nu toe 4-2 aan het seizoen begonnen is.

Ook Rienk Mast is bij zijn nieuwe team, Nebraska, goed begonnen aan het seizoen. Mast speelt 28 minuten per duel als center en scoort hierin 14.7 PPG met 10.0 RPG en bijna drie assist per duel. Nebraska zelf is ongeslagen aan het seizoen begonnen: 7-0. Jesse Edwards speelt bij zijn nieuwe team, West Virginia, 35 minuten per duel (15.8 PPG, 10.7 RPG, 2.0 BPG), maar als team gaat het met West Virginia nog niet fantastisch: 3-3.

Tot slot N’Guessan, die net zoals vorig jaar bij Kansas State een belangrijke rol speelt. De center speelt 26 minuten per duel en noteert tot nu toe 7.1 PPG, 4.4 RPG en 1.3 SPG voor een team dat met een 5-2 record keurig aan het seizoen begonnen is.

DE REST

Buiten de power five zijn er ook in 2023-24 weer genoeg Nederlanders actief die ook veel minuten maken. Van alle Nederlanders in college basketbal speelt Malevy Leons namens Bradley de meeste minuten (37 minuten per duel). Hij noteert 15.5 PPG, 7.2 RPG en 2.2 SPG en is met Bradley 6-0 aan het seizoen begonnen. Namens Montana State speelt Tyler Patterson (SG) 36 minuten per duel, waarin hij 11.2 PPG, 3.5 RPG en 0.8 SPG noteert. Montana State is echter niet fantastisch aan het seizoen begonnen 3-3.

Bij Canisius lopen zelfs twee Nederlanders rond die veel minuten maken: Siem Uijtendaal (SG) en Youri Fritz (PF). Uijtendaal speelt 31 minuten per duel en noteert 14 PPG, 4.6 RPG en 2.1 SPG, terwijl Fritz 26 minuten per duel speelt en tot 7.0 PPG, 4.4 RPG en 1.3 SPG komt. Canisius is 4-3 aan het seizoen begonnen.

Tot slot nog Tristan Enaruna, die als power forward bij Cleveland State bijna dertig minuten per duel speelt en het daar tot nu toe enorm goed doet. Met 17.6 PPG, 4.7 RPG en 2 SPG is hij misschien wel de beste en belangrijkste speler van dat team. Cleveland State is 5-2 begonnen aan het seizoen.

In totaal spelen er tot nu toe veertien Nederlandse spelers meer dan twintig minuten per duel, waardoor Nederland beter dan ooit vertegenwoordigd is in college basketbal. De vraag is nu hoeveel van deze spelers we in March Madness terug gaan zien.

Foto: Ryan M. Kelly/Getty Images

Lars Leeftink
Lars Leeftink
Adjunct-hoofdredacteur, eindredacteur voor de NBA en college football/basketbal en terug te vinden in 3000 SportAmerika podcasts. Heeft de Amerikaanse sporten leren kennen via videogames. Volgt sindsdien bijna alle Amerikaanse sporten. De NFL en NBA Draft zijn mijn jaarlijkse guilty pleasure.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen