Alles wat je moet weten over CBB-seizoen 2023-24

Het nieuwe college basketbal-seizoen gaat maandag van start, en dus is het hoog tijd om eens vooruit te gaan blikken. Hoeveel Nederlanders gaan we zien, wie zijn de favorieten en hoe ziet de 2024 NBA Draft eruit?

FAVORIETEN

De namen die als favorieten worden gezien zullen voor veel mensen wel bekend zijn. Kansas, Duke, Purdue, Michigan State en UCONN worden ook dit seizoen weer als favorieten gezien. Opvallende namen in de top tien zijn Marquette en Florida Atlantic, terwijl universiteiten als Texas, North Carolina en Kentucky pas later in de top 25 terug te vinden zijn.

Opvallend is ook dat Wisconsin, Phop State. UCLA, Xavier en Florida momenteel niet als top 25-teams gezien worden. De teams beginnen vandaag aan preseason, iets dat zal duren tot begin januari. Daarna volgt conference play en de conference tournaments, gevolg in maart door March Madness 2024.

NEDERLANDERS

Ook dit jaar brengen we elke maand weer een update met betrekking tot de Nederlandse basketballers in college basketbal, en ook dit seizoen zullen het er weer aardig wat zijn. Wie er precies en vooral hoeveel gaan spelen is nog afwachten. Toch mogen we van Jamie Bergens (Drexel), Tristan Enaruna (Cleveland State), Malevy Leons (Bradley), Tyler Patterson (Montana State) wel wat verwachten.

De grote namen zijn echter Jesse Edwards (transfer naar West Virginia), Rienk Mast (transfer naar Nebraska), Quinten Post (Boston College) en David N’Guessan (Kansas State). Ook Bas Leyte (Clemson) speelt bij een grote universiteit, maar de vraag is nog hoeveel hij gaat spelen.

2023 NBA DRAFT

Met stip op de eerste plaats en de grote favorieten voor de #1 pick volgend jaar zijn Matas Buzelis (SF) en Ron Holland (SF), allebei komend seizoen spelend voor de G League-ploeg. Met Alexandre Sarr (SF) en Zaccharie Risacher (PF/C) is het Franse en internationale basketbal ook goed vertegenwoordigd. Izan Almansa (PF) zal ook uit gaan komen voor de G League-ploeg, net zoals Thierry Darlan.

Vanuit college is het vooral kijken naar Kentucky, dat met Justin Edwards (SF) en DJ Wagner (PG) twee potentiele top tien-spelers heeft. Ook Isaiah Collier (USC), Stephon Castle (UCONN) en Ja’Kobe Walter (Baylor) zijn guards om in de gaten te houden, terwijl Donovan Clingan van UCONN waarschijnlijk de beste center van deze draft is. Tot slot Tyrese Proctor en Kyle Filipowski van Duke, een point guard en een power forward/center.

De aankomende draft is vooral sterk qua point guards, small forwards en power forward, terwijl de centers en shooting guards vooral richting het midden en het einde van de eerste ronden projected worden. Gedurende het seizoen zal er nog meer dan genoeg gaan veranderen.

Foto: Ethan Miller/Getty Images

Lars Leeftink
Lars Leeftink
Adjunct-hoofdredacteur, eindredacteur voor de NBA en college football/basketbal en terug te vinden in 3000 SportAmerika podcasts. Heeft de Amerikaanse sporten leren kennen via videogames. Volgt sindsdien bijna alle Amerikaanse sporten. De NFL en NBA Draft zijn mijn jaarlijkse guilty pleasure.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen