SportAmerika NBA MVP Ladder: Durant blijft elite efficiënt

Met het NBA-seizoen nu een maand onderweg is het tijd voor een blik op de race voor de Most Valuable Player award. In onze top vijf staan drie voormalig winnaars en twee relatieve verrassingen. Grote afwezige? Giannis Antetokounmpo.

#1 Kevin Durant / Brooklyn Nets / 10-5

28.9 ppg / 8.1 reb / 5.0 apg

Durant is de absolute ster en katalysator van de Brooklyn Nets dit seizoen. In de absentie van Kyrie Irving en met een de slow start van James Harden is het de elfvoudig All-Star die de aanjager is van het 10-5 record dat de Nets na 15 wedstrijd noteren. Durant scoort 28,9 punten per wedstrijd en is daarmee momenteel topscorer in de NBA. Maar de 56,7% van het veld wekt zo mogelijk nog meer indruk.

Met zijn 62,7% effective field goal percentage staat Durant in de top-20 van de NBA, waarbij hij er met een usage rate van 31,2% bovenuit springt (nummer 2 is Jokic met 30,7, nummer 3 JaVale McGee met 21,6%). Dodelijk efficiënt en daarnaast al jaren uiterst constant lijkt de forward nu frontrunner voor de MVP titel, welke de tweede uit zijn carrière zou betekenen. Alweer in 2014 won Durant zijn eerste en vooralsnog enige MVP-trofee, toen nog in dienst van de Oklahoma City Thunder.

#2 Nikola Jokic / Denver Nuggets / 9-5

26.1 ppg / 13.8 reb / 6.3 apg

De regerend MVP maakt ook dit seizoen een sterke case voor zijn uitverkiezing. Jokic leidt zijn team in punten (26,1), rebounds (13,8), field goal percentage (59,3), assists (6,3), samen met Wil Barton in steals (1,3) en samen met Aaron Gordon in blocks (0,9). Indrukwekkende gemiddelden, ondanks een daling in zijn assists, die doen terugdenken aan vorig seizoen, toen Jokic na alle 72 wedstrijden gespeeld te hebben tot MVP werd uitgeroepen. Aangetekend moet worden dat huidige MVP’s het altijd lastiger zullen hebben in een stemronde.

Daarnaast zullen de Nuggets hoog in het Westen moeten blijven staan voor de Serviër om een reële kans te maken op een daadwerkelijke uitverkiezing. Daarin ligt een uitdaging en mogelijk hogere standaard, al heeft Jokic meermaals te kennen gegeven zich niet bezig te houden met de MVP race en slechts gefocust te zijn op een zo goed mogelijk resultaat met zijn team. Ironisch genoeg zal juist een hoge plaats in de standings Jokic’ MVP case alleen maar sterker maken.

#3 Stephen Curry / Golden State Warriors / 12-2

28.7 ppg / 6.3 reb / 6.6 apg

Net als voor Durant geldt dat het eigenlijk ongelofelijk knap is dat Stephen Curry opnieuw in de race lijkt voor MVP als bedacht wordt dat de 33-jarige point guard al tweevoudig winnaar is (2015, 2016 red.) en zelfs vorig seizoen nog topscorer van het reguliere seizoen werd. Groot verschil voor Curry’s case is dat de Warriors het vooralsnog een stuk beter doen dan in de vorige jaargang, toen de naam van de 11-voudig All-Star ook viel, hij misschien statistisch nog een sterker seizoen draaide, maar door de matige prestaties van de ploeg het niet kwam tot een uitverkiezing.

Zo anders is dit jaar. Tegen de Atlanta Hawks werd Curry de oudste speler ooit die tot 50 punten en 10 assists in een wedstrijd kwam. En daarnaast draaien de Warriors op volle toeren en leiden het Westen met een NBA-best 12-2 record, een niet onbelangrijk gegeven voor de stemgerechtigden, zo leert de ervaring.

#4 Paul George / Los Angeles Clippers / 9-5

27.0 ppg / 8.2 reb / 5.1 apg

Wie Paul George een verrassende naam noemt in dit rijtje heeft wat uit te leggen, alleen al kijkend naar zijn cv. Toch werd de forward van de Los Angeles Clippers vooraf lang niet door iedereen genoemd als kanshebber. En dat ondanks de ingecalculeerde afwezigheid van co-star Kahwi Leonard die door een knieblessure waarschijnlijk vrijwel het gehele seizoen zal missen. Dat George juist in die situaties opstaat is niet onbekend. Dat de Clippers na een beroerde start (1-4) aan de hand van de zevenvoudig All-Star de weg omhoog hebben ingeslagen mag voor sommigen enigszins verrassend worden genoemd. En mocht George zich in de MVP lijstjes staande willen houden, dan lijkt een goede uitgangspositie van de Clippers (lees: top-6) een minimale voorwaarde.

#5 DeMar DeRozan / Chicago Bulls / 10-4

26.9 ppg / 5.4 reb / 4.1 apg

Wel absoluut verrassend is de aanwezigheid van DeMar DeRozan in onze lijst. Bij zowel de overgang van DeRozan naar Chicago (of wellicht meer de prijs die daarvoor werd betaald) als de verdedigende capaciteiten van de Bulls werden door de nodige kenners vraagtekens geplaatst. Inmiddels kan de bekende slogan ‘Da Bulls are back!’ weer uit de kast worden getrokken want met een 10-4 record zijn ze een van de smaakmakers in het Oosten. En aanvallend is het smullen geblazen in Chicago dit seizoen. I

n de laatste twee wedstrijden, beiden in Los Angeles waar DeRozan werd geboren, liet de twaalfjarige veteraan zien waartoe hij nog altijd in staat is. Met respectievelijk 35 en 38 punten, tegen 75% en 65,2% van het veld werden zowel de Clippers als de Lakers verslagen. Opvallend gegeven is dat DeRozan vooralsnog 37% van zijn 2,5 pogingen aan driepunters raakschiet. Geen indrukwekkende cijfers, echter wel voor ‘Mr. Midrange’ die in zijn carrière slechts eenmaal eerder in de buurt kwam van dit percentage (33,8% in 2015-2016), maar toen op ‘slechts’ 1,8 pogingen per duel.

Noemenswaardig

Allereerst de afwezigheid van Giannis Antetokounmpo. De Griek scoort vooralsnog anderhalve punt minder per wedstrijd dan vorig seizoen, maar schuurt in de overige categorieën tegen diezelfde gemiddelden aan. Vrijwel allesbeslissend in zijn geval is echter de elfde plek die de Bucks momenteel in het Oosten innemen. Als de ploeg, wellicht na de terugkeer van de geblesseerde Brook Lopez en Kris Middleton weer op stoom komt, zal ook de Greek Freak weer in de MVP lijstjes verschijnen.

Zowel Jimmy Butler als Chris Paul, beide standouts in teams die in de top meedraaien, verdienen het wel om genoemd te worden. Bij deze.

Foto: Sarah Stier/Getty Imagess

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen