The Joker weer voor MVP? Jokic schiet ook in 2021-22 uit de startblokken

In heel de geschiedenis van de NBA zijn er maar 12 back-to-back MVP winnaars geweest. Voorbeelden zijn Steve Nash, Tim Duncan, Lebron James, Steph Curry,  Giannis, MJ en Magic. Grote namen dus, maar misschien staat na dit seizoen ook wel de naam van Nikola Jokic daar tussen.

JOKIC BEGINT IN VORM AAN SEIZOEN

Voor het seizoen geven de bookies zoals altijd hun MVP odds en dit jaar kwam Luka Doncic van de Dallas Mavericks uit de bus als favoriet. Het zou voor het vierde jaar op rij zijn dat een jonge Europeaan de titel zou winnen. Toch lijkt Doncic dit jaar nog niet op zijn best te zijn. Hij schiet minder efficiënt, en behaald minder punten en assist dan voorgaande jaren. Mogelijk door het nieuwe spel van coach Jason Kidd. Doncic is ondertussen ingehaald op meerdere websites door Stephen Curry, Kevin Durant en Giannis Antetokounmpo.

Degene die vrij verrassend in dat lijstje ontbreekt is Nikola Jokic. Afgelopen nacht speelden Jokic en Doncic tegen elkaar, waarbij beide spelers fantastische cijfers noteerden. Jokic was goed voor 35-13-6, terwijl Doncic 23-8-11 en de winst op zijn naam schreef. Daardoor zijn de Mavs voorbij aan de Nuggets in de standings. Toch doet Jokic individueel belangrijke zaken voor Denver. In onderstaande statistieken zie je zijn cijfers in vergelijking met vorig jaar, en kijk vooral even naar zijn PER, wat richting het hoogste aller tijden gaat (hoogste nu is 31,86 van Giannis)

SeizoenGMPPTSREBASTSTLBLKTOVTS%USG%PER
2020-217234.626.410.88.31.30.73.10.64729.631.3
2021-221231.825.313.76.31.40.93.40.67131.134.1
Nikola Jokic Statistieken

Door onder andere zijn triple double tegen de Hawks (22-19-10) en de wedstrijd tegen de Blazers (28-9-9) is hij de tweede speler ooit die in de eerste twaalf wedstrijden van het seizoen meet dan 300 punten, meer dan 150 rebounds en meer dan 75 assist heeft genoteerd. Wie was de eerste vraag je je dan vast af. Giannis in zijn tweede opeenvolgende MVP jaar. Zie je de vergelijkingen?

EFFICIËNTIE

Toch houd het daar niet bij op. Ook zijn efficientie is bizar te noemen: zo schiet Jokic 73% in de restricted area, maakt 58% van zijn floaters en maar liefst 63% van zijn mid-range schoten en om af te ronden schiet hij 39% van achter de lijn raak. Als je al die getallen naast elkaar zet, krijg je een bijna perfecte score chart:

Door dat (bijna) groene laken scoort hij 1,363 punten per schotpoging, wat zijn beste ooit is. Ook daar doet hij mee bovenin de lijst. Na Kevin Durant staat hij op de tweede plek.

Degene die dit seizoen een net zo hoge usage rate en true shooting % als Jokic hebben zijn Steph en KD, die bekend staan als de beste schutters aller tijden. Naast dat staat Nikola er ook goed op bij de offesive box plus-minus (dat is een schatting van hoeveel meer punten per 100 possesions je bijdraagt aan je offense dan een gemiddelde speler zou doen). Die plus-minus is de vijfde hoogste aller tijden na Curry’s MVP seizoen in 2015-16, het MVP seizoen van LeBron James in 2008-09, het seizoen waarin James Harden iedereen even liet zien wat hij offensief kon in 2018-19 en het 2002-03 seizoen van Tracy McGrady. Dat zijn namen en jaren waar je niet zomaar bij komt te staan.

VERDEDIGING

Toch is het niet alleen de offense die je een MVP-award oplevert. Ook aan de verdedigende kant moet je je mannetje staan. En dat doet Jokic dan ook. Zo word er met Jokic op de vloer 18,5 punten minder gescoord door de tegenstander per 100 possesions. Ook schoot de aanvallende partij maar liefst negen vrije worpen minder per 100 schoten. Van pick-and-roll naar drop back tot post defense. Jokic doet het allemaal.

Toch is hij niet een Rudy Gobert, Myles Turner of een (en daar hebben we ‘m weer) Giannis Antetokounmpo als het gaat om verdediging. Zijn geblokte schoten per wedstrijd zijn met 0,9 goed voor een 49e plek. Als je alleen naar de centers in de NBA kijkt, staat hij op de 35e plek. Daar blinkt hij dus niet in uit. Zijn rim defense is wel zijn beste sinds zijn eerste NBA-jaar, maar ook nog steeds niet het beste wat er te vinden is op de Amerikaanse velden (29e van 42 spelers die minstens 50 schoten bij de rim hebben verdedigd). Toch is het de vraag of de Nuggets als team het verdedigend kunnen opbrengen om een goede uitgangspositie (lees winning record) te kunnen bieden om voor Jokic zijn tweede MVP-award op te halen. Veel zal afhangen van Michael Porter Jr. en wanneer Jamal Murray terug komt.

TOEKOMST

Niemand zag deze ontwikkeling van Jokic aankomen. Als mensen dat wel hadden gezien, was hij niet de 41e pick in de 2014 draft geweest. Toch heeft hij jaar na jaar aan zijn spel gewerkt. Zo is hij langzaam opgeklommen van back-up center achter Timofey Mozgov naar starter, naar All-Star en zo door naar All-NBA en MVP. Toch staat hij, na al zijn prestaties, weer beter te spelen dan vorig jaar, en met zijn 26 jaar heeft hij nog een hele lange weg om zich steeds een beetje te verbeteren. Stiekem mag hij ook dromen van een tweede opeenvolgende MVP-award.

(Cover foto: Aaron Ontiveroz, The Denver Post)

Niels van der Veen
Niels van der Veen
Basketbal begonnen te volgen door Kobe Bryant. Verder groot fan van Stephen Curry, Damian Lillard en de 76ers. De laatste jaren ook naar de NFL toe gegroeid. Go Ravens!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen