NBA 30-in-30 | New Orleans Pelicans: Met Zion naar de top

NBA 30-in-30 | New Orleans Pelicans: Met Zion naar de top
Het NBA-seizoen komt weer dichterbij en dus is het tijd voor een 30-in-30. Dit keer zijn de New Orleans Pelicans aan de beurt. Het is een qua fanbase en marketing een beetje het lelijke en jonge eentje van de NBA, maar tijdens het offseason is daar veel aan veranderd. Onder meer marketingmagneten Zion Williamson en Lonzo Ball werden gedraft en gehaald. Met een tamelijk jonge selectie (vooral dankzij de draft) gaan de Pelicans een poging wagen de playoffs te halen.


OFFSEASON


Daar waar de Pelicans vorig seizoen zeker niet het minste record van de NBA hadden en de Knicks, Bulls en Grizzlies grotere kansen hadden op de eerste pick, kwamen de Pelicans wel als eerste naam uit de koker. Daardoor mocht de ploeg uit New Orleans afgelopen zomer tijdens de NBA Draft als eerste kiezen. En waarschijnlijk kan een speler als Zion Williamson je werk niet veel makkelijker maken. Natuurlijk was hij de eerste naam die werd uitgesproken tijdens deze draft. De komende seizoenen zal hij de starting power forward moeten zijn en zal hij het team sportief (en ook marketing-technisch gezien) een stap hogerop moeten brengen.
Maar dat was maar een deel van de draft. De Pelicans traden en dealden er namelijk op los voor en tijdens de draft. Anthony Davis werd getrade voor een hele bak met picks en spelers (komen we later op terug). Center Jaxson Hayes, een atleet puur sang, was met de achtste pick de keuze van de Pelicans. In de toekomst zal een frontcourt duo met Zion Williamson/Jaxson Hayes atletisch gezien veel angst inzaaien. Vervolgens werd met de 17de pick ook een nog wingspeler gedraft. Nickeil Alexander-Walker kan zo’n beetje alles wat je van een speler kan vragen. Hij zal een belangrijke rol gaan spelen in de second unit.

FREE AGENCY

Het merendeel van het werk in free agency werd eigenlijk al gedaan voordat het gekkenhuis echt begon. De draft was daar een belangrijk onderdeel van, maar de Anthony Davis-trade zorgde natuurlijk voor een aardverschuiving. De selectie werd dankzij die trade aangevuld met Brandon Ingram, Lonzo Ball en Josh Hart. De Pelicans gingen vervolgens verder met het versterken van de selectie. Onder meer Derrick Favors en Nicola Melli werden gehaald om hun frontcourt te versterken, terwijl JJ Redick voor de ervaring en zijn schutterskwaliteiten is gehaald. Een sterke en getalenteerde line-up met een goed gevulde bank.


SELECTIE


Dankzij al deze veranderingen ziet het team (en ook de basisopstelling) er heel anders uit. Dat begint al in het backcourt, waar er opties te over zijn. Het lijkt er voor nu op dat Lonzo Ball de point guard positie zal bezetten en de sleutels van de offense in handen zal krijgen. Jrue Holiday zal zich meer off de bal  bezig gaan houden met schieten en verdedigen. Toch zal ook hij zeker de bal nog in handen gaan krijgen voor pick & rolls met bijvoorbeeld Zion Williamson en Jaxson Hayes. Als back-ups hebben de Pelicans nu JJ Redick, E’Twaun Moore, Josh Hart en Nickel Alexander-Walker. Opties te over dus.
Aan de flanken gaan Brandon Ingram en Zion Williamson de toekomst vormen van de ploeg uit New Orleans. Ze zijn jong, getalenteerd en zullen zoveel mogelijk minuten gaan maken. daarachter zijn er met Kendrick Williams, Alexander-Walker en Nicola Melli wat mindere opties beschikbaar dan in het backcourt. 
Op de center-positie zal Derrick Favors waarschijnlijk gaan starten. Ondanks dat hij niet de langste, meest atletische en verdedigend beste speler is zijn de andere opties niet veel betere en vooral minder ervaren. Jahlil Okafor zou ook zomaar eens op center kunnen starten, waardoor Favors dan op power forward de back-up van Williamson zou zijn. Daarnaast is ook Jaxson Hayes natuurlijk beschikbaar.


CONCLUSIE


De Pelicans waren de afgelopen jaren competitief en werden wel degelijk serieus genomen. Vanaf komend seizoen zullen teams echter niet meer om hun heen kunnen. Met het aantrekken van zoveel talent en free agents is het natuurlijk wel afwachten hoe snel het gaat klikken en hoe inconsistent het team zal gaan presteren. Misschien zijn juist daarom de playoffs nog wel een stap te ver. Maar, de franchise gaat dankzij een offseason ineens weer de goede kant op. De toekomst ziet er in New Orleans kleurrijk uit.
Voorspelling: 40-42

(Top/Cover Photo: Getty Images)

Lars Leeftink
Lars Leeftink
Adjunct-hoofdredacteur, eindredacteur voor de NBA en college football/basketbal en terug te vinden in 3000 SportAmerika podcasts. Heeft de Amerikaanse sporten leren kennen via videogames. Volgt sindsdien bijna alle Amerikaanse sporten. De NFL en NBA Draft zijn mijn jaarlijkse guilty pleasure.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen