NBA 30-in-30 | Dallas Mavericks: kans op de playoffs?


Het NBA-seizoen komt weer dichterbij en dus is het tijd voor een 30-in-30. Vandaag gaan we verder met de Dallas Mavericks. De afgelopen drie jaar hebben de Mavericks de playoffs niet gehaald, maar gaat daar dit seizoen verandering in komen? Het spelersmateriaal lijkt in ieder geval aanwezig te zijn.


OFFSEASON


De Dallas Mavericks hebben meestal wel een rustige offseason, maar deze zomer was zelfs voor Mavericks-principes behoorlijk extreem. Tijdens de draft werden er een paar trades gedaan die eerder ervoor zorgden dat er geen picks gemaakt hoefden te worden dan wel. Uiteindelijk werd er maar een speler toegevoegd aan de selectie, en van deze speler is het nog niet echt bekend wat zijn rol gaat zijn. Small forward Isaiah Roby, de afgelopen seizoenen sterspeler van Nebraska, lijkt namelijk niet meteen een hele grote rol te gaan spelen.
Hij zal op de bank plaatsnemen en zal zeker wel minuten gaan maken, maar zijn aandeel lijkt komend seizoen (tenzij blessures natuurlijk) niet zo heel groot te gaan zijn. Hij ligt echter vier jaar onder contract (waarvan het derde en vierde seizoen team options zijn) en dit soort spelers komen altijd wel een keer bovendrijven.

FREE AGENCY

Er zijn in free agency twee nieuwe namen bijgekomen die een rol zouden kunnen spelen komend seizoen. Delon Wright werd weggehaald uit Memphis (nadat hij getrade was vanuit Toronto). Hij zal achter Luka Doncic, die waarschijnlijk de point guard-rol op zich gaat nemen, de bench unit moeten leiden. Hij zal de organisator van de offense worden wanneer Luka Doncic niet meedoet.
Boban Marjanovic was de andere aanwinst. Hij zou naast misschien wel de grootste aanwinst van de afgelopen zomer (Kristaps Porzingis) kunnen spelen, maar dat zal ten koste van de spacing kunnen gaan. De kans lijkt dan ook groot dat hij vanaf de bank de back-up van Porzingis gaat zijn, die terugkeert van zijn lange blessure. Verder werd het merendeel van de selectie die de afgelopen seizoenen al bijeen is, behouden.


SELECTIE


Daardoor zal de basisopstelling voor veel Mavericks-fans ook bekend voorkomen. Luka Doncic is de best beschikbare point guard en zal waarschijnlijk ook de offense op die positie gaan organiseren en leiden. Met Delon Wright en JJ Barea als back-ups is er in ieder geval genoeg breedte op die positie. Op shooting guard gaat Tim Hardaway Jr normaal gesproken moeten zorgen voor de spacing en het scorend vermogen. Hardaway zal de ruimte krijgen zijn eigen schot te creëren en daarnaast ook te profiteren van zijn teamgenoten. Seth Curry zou echter ook zo maar naast Luka Doncic als starter kunnen gaan spelen. Hij en Jalen Brunson vormen in ieder geval de back-up op deze positie.

Aan de zijkanten zijn er opties te over. De afgelopen jaren kreeg Dorian Finney-Smith, ondanks zijn geringe kwaliteiten als scorer, het vertrouwen. Dit komt, vanzelfsprekend, door zijn defense. Ook dit seizoen zou het niet gek zijn als hij gaat starten. Met Justin Jackson is er echter een prima alternatief die over zowel aanval als verdediging beschikt. Het probleem is echter dat hij tot nu toe extreem inconsistent presteert en er dus niet per se op gerekend kan worden.
Op power forward lijkt Dwight Powell een lock te zijn, maar ook daar zijn er genoeg alternatieven. Maxi Kleber is zijn voornaamste back-up, maar ook Kristaps Porzingis zou op deze plek kunnen spelen. Hij lijkt zich echter te gaan focussen op de center-positie, waar hij samen met Boban Marjanovic de beste opties zijn. Porzingis en Marjanovic zullen dan ook zeker samen op het veld staan.


CONCLUSIE


Is dit team goed genoeg voor de playoffs? Ja. Gaan ze dit ook halen in de ijzersterke Western Conference? Waarschijnlijk niet. Het is namelijk afwachten hoe de prestaties van Kristaps Porzingis eruit gaan zien en of Luka Doncic zich kan verbeteren ten opzichte van zijn fantastische rookie-seizoen. Daarnaast heeft de selectie genoeg ervaring, defense en shooting in huis, maar het ontbreken aan lange mensen (Porzingis en Marjanovic daargelaten) zorgt wel voor een zwakke bezetting van de paint (vooral verdedigend gezien). Helemaal als de prestaties van Porzingis blijken tegen te vallen.
Echter, als Porzingis wel uit de startblokken schiet en samen met Luka Doncic het team kan leiden, dan zijn de playoffs zeker niet onmogelijk. Het lijkt er echter op dat de fans van de Mavericks nog even geduld moeten hebben. Maar goed, niks is onmogelijk. Zeker niet in de NBA.
Voorspelling: 40-52

(Top/Cover Photo: Glenn James/NBAE via Getty Images)

Lars Leeftink
Lars Leeftink
Adjunct-hoofdredacteur, eindredacteur voor de NBA en college football/basketbal en terug te vinden in 3000 SportAmerika podcasts. Heeft de Amerikaanse sporten leren kennen via videogames. Volgt sindsdien bijna alle Amerikaanse sporten. De NFL en NBA Draft zijn mijn jaarlijkse guilty pleasure.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen