Ja Morant en Memphis Grizzlies in vorm

De win-streak is voorbij. Na elf opeenvolgende overwinning, een franshise record, waren de Dallas Mavericks afgelopen weeken te sterk. Het laatste verlies van de Grizzlies in en tegen de Golden State Warriors was op 23 december. Tegen de Kings ging het nog vrij gemakkelijk, maar daarna was het niet zo makkelijk. Een kort overzicht van de beste overwinningen van de win streak en hoe deze heeft kunnen ontstaan.

PHOENIX SUNS

De tweede wedstrijd en overwinning van de win-streak was tegen de Suns. In de laatste seconde van de wedstrijd scoorde Ja Morant een layup waardoor de Grizzlies er met de overwinning vandoor gingen: 114-113. Vooral Morant (33 punten), Desmond Bane (32 punten) en Steve Adams (13 punten, 16 rebounds) waren belangrijk voor de overwinning.

LOS ANGELES LAKERS

De wedstrijd daarna was weer tegen een grote naam: de Lakers. Dit keer waren het weer Morant en Bane die belangrijk waren met 41 en 20 punten. De gehele wedstrijd waren de Lakers eigenlijk de bovenliggende partij, maar in het vierde kwart scoorden de Grizzlies 10 punten meer dan de Lakers.

BROOKLYN NETS

In Brooklyn winnen van de Nets is geen makkelijke opgave. Toch deden de Grizzlies het. Het was ook niet echt een spannende wedstijd: een voorsprong van 25 punten in het derde kwart zorgde daarvoor. Ook dit keer was Ja de belangrijkste speler met 36 punten, maar het was toch vooral een team effort: maar liefst vijf spelers haalden de dubbele cijfers: Desmond Bane (29), Brandon Clarcke(16), Jarett Culver (12) en Tyus Jones (20).

LOS ANGELES CLIPPERS

Na overwinningen tegen de Cavaliers en Pistons stond de win streak op zeven overwinningen. De Clippers waren de volgende prooi. In Los Angeles wonnen de Grizzlies vrij gemakkelijk met 123-108. Dat mag bijzonder genoemd worden, want ze moesten het doen zonder Morant en coach Jenkins. Zoals wel vaker was teamplay het woord van de wedstrijd. Jaren Jackson Jr. en Desmond Bane waren samen goed voor 49 punten, en Tyus Jones en Brandon Clarcke scoorden samen 36 punten. Voor de Grizzlies was het de elfde overwinning in twaalf uitwedstrijden.

Weer tegen de Lakers, weer een overwinning. Dit keer in Los Angeles: 127-119. Morant speelde weer en was goed voor 16 punten. Maar zoals wel vaker te lezen valt: het was echt weer team spel. Zes spelers in dubbele cijfers is niet zomaar wat. Achteraf werd er toch vooral gesproken over de spectaculaire block die Morant had in het eerste kwart. Zelfs de (partijdige) commentatoren die voor de Lakers werken waren verbijsterd:

GOLDEN STATE WARRIORS

De vorige ontmoeting tussen de twee teams was de laatste nederlaag van de Grizzlies. Ondertussen stond de teller op negen overwinningen. Ook deze wedstrijd was prooi voor de Grizzlies, die vooral het verschil maakten in het laatste kwart. Morant scoorde vijf punten in de laatste minuut en zorgde daarmee dat overwinning nummer 10 veiliggesteld werd.

DALLAS MAVERICKS

Toch kan het niet altijd goed gaan. Na overwinning nummer elf tegen de Timberwolves gaat het mis tegen de Mavericks: 112-85. Vooral Luka Doncic was de grote man van de wedstrijd met een triple-double: 27 punten, 12 rebounds en 10 assists. Bij de Grizzlies was de belangrijkste man van de winstreak goed voor 19 punten. Morant deed zijn best maar kon onderling niet om Doncic heen.

TOEKOMST VAN DE GRIZZLIES

Met de winstreak staan de Grizzlies nu op een knappe derde plaats in het westen. Als ze zo doorgaan lijkt het er wel op dat ze de playoffs niet meer kunnen mislopen. Zoals we vaker hebben gezien zijn sterren noodzakelijk in de NBA. Maar nu we de health and safety protocols hebben is diepte belangrijker dan ooit. Vorig jaar speelde Durant bijna in zijn eentje in het team van de Nets. Zo’n situatie zal bij de Grizzlies niet gebeuren met de diepte die ze hebben.

Ook zonder Morant kunnen ze van goede teams winnen. Daarnaast waren deze 11 wedstrijden het bewijs dat Desmond Bane gearriveerd is. Met gemiddeld 21 punten per wedstrijd is hij de nummer twee van Memphis geworden. Ook is duidelijk geworden dat Morant een echte ster is, en misschien wel een superstar in the making is. Alles bij elkaar op tellende: De Grizzlies zijn nog lang niet klaar dit seizoen!

Cover Foto: Joe Murphy/NBAE via Getty Images