Bulls en Thunder grijpen laatste strohalm

De Chicago Bulls en Oklahoma City Thunder hebben afgelopen nacht hun laatste kans gegrepen om zich voor de playoffs te plaatsen. Door hun zeges op de Toronto Raptors en New Orleans Pelicans krijgen ze een laatste kans om zich voor de playoffs te kwalificeren door de Miami Heat of Minnesota Timberwolves in een uitwedstrijd uit te schakelen.

#9 NEW ORLEANS PELICANS – #10 OKLAHOMA CITY THUNDER: 118-123

De Pelicans begonnen aan hun thuiswedstrijd in New Orleans zonder Zion Williamson, Jose Alvarado en Larry Nance Jr aan een duel tegen een fitte en jonge selectie van de Thunder. Na een vooral prima tweede kwart (25-34) leek ze dit echter niet bepaald op te breken. Met een 57-63 voorsprong ging de thuisploeg de rust in. In het derde kwart gaven de Pelicans hun voorsprong en uiteindelijk ook de wedstrijd weg. Dankzij een 39-24 derde kwart moesten de Pelicans in het vierde kwart in de achtervolging. Dit lukte wel, want in de slotminuten stond het weer gelijk.

Brandon Ingram en Shay Gilgeous-Alexander wisselde baskets uit en lieten zichzelf zien tijdens de slotfase van het duel, dat uiteindelijk door een late driepunter van Ingram met nog drie seconden te gaan een punt verschil opleverde. De Pelicans kregen met drie punten achterstand en iets meer dan twee seconden te gaan vervolgens nog een kans op overtime, maar de bal weer door Herbert Jones buiten het veld gegooid. Toen was het duel afgelopen.

Bij de Thunder waren Gilgeous-Alexander (32 punten) en Josh Giddey (31 punten, 9 rebounds en 10 assists) de uitblinkers, terwijl Luguentz Dort er 27 punten en 5 rebounds aan toevoegde. Bij de Pelicans was het Ingram die met 30 punten, 6 rebounds en 7 assists zijn best deed om zijn team levend te houden. De rest van het team, en zeker de bank, kon echter niet mee in zijn niveau. Voor de Pelicans is het seizoen voorbij, terwijl de Thunder het in Minnesota op gaan nemen voor een plek als #8 seed en een serie tegen de #1 Denver Nuggets.

#9 TORONTO RAPTORS – #10 CHICAGO BULLS: 105-109

Dan door naar de andere uitploeg die het afgelopen nacht voor elkaar kreeg om hun seizoen in leven te houden. De Bulls moesten op bezoek bij de Raptors, die de laatste tijd in vorm waren en zeker thuis lastig te verslaan zijn. Dit bleek ook wel in de eerste helft. De Raptors wonnen het eerste (23-28) en tweede kwart (24-30) en gingen met een 58-47 voorsprong de rust in. Deze voorsprong werd vlak na rust uitgebreid naar 19 punten. Er leek niks aan de hand, maar vervolgens deden de Raptors wat ze dit seizoen al vaak gedaan hebben: voorsprongen in de slotfase van een duel weggeven.

De Bulls wonnen het vierde kwart met 37-24 nadat ze in het derde kwart al wat van die 19 punten achterstand hadden afgesnoept, en in de slotfase bleek de fitheid van de starters de doorslag te geven. De 109-105 zege moest van ver komen, maar de Bulls kregen het voor elkaar. Onder meer Pascal Siakam miste vanaf de free throw line kansen om het duel op gelijke hoogte te brengen. De Raptors gingen überhaupt maar 50% van de free throw line, en dit kwam mede door de dochter van DeMar DeRozan:

UITBLINKERS

Bij de Bulls was het Zach LaVine die met 39 punten en 6 rebounds de ster van de wedstrijd en van dit play-in toernooi. DeRozan voegde in ‘zijn’ Toronto 23 punten en 7 rebounds toe aan het geheel. Bij de Raptors waren het Pascal Siakam (32 punten, 9 rebounds en 6 assists) en Fred VanVleet (26 punten, 12 rebounds en 8 assists) die een prima duel speelden en de kar trokken. Het was niet genoeg om een comeback van de Bulls te voorkomen. De Raptors zijn klaar, terwijl de Bulls in Miami met de Heat gaan strijden om de #8 seed en een serie tegen de #1 Milwaukee Bucks.