14. Detroit Pistons: 4-15
  15. Orlando Magic: 4-17

IN DE SPOTLIGHT

KAMPIOENEN UIT MILWAUKEE TERUG IN VORM

De Milwaukee Bucks lijken helemaal terug in topvorm. De regerend kampioenen begonnen zwak aan het seizoen, met zes overwinningen uit veertien wedstrijden. Sindsdien hebben ze zes wedstrijden op rij gewonnen en staan ze weer in de bovenste regionen van de Eastern Conference.

In een week die werd onderbroken door Thanksgiving, was het de wedstrijd tegen de Denver Nuggets die het meeste indruk maakte. Het eerste kwart was direct doorslaggevend, want Milwaukee won die met elf punten verschil: 27-16. Die voorsprong werd de hele wedstrijd vastgehouden, wat uiteindelijk resulteerde in een 120-109 overwinning. Topscorer aan de kant van de Bucks was Giannis Antetokounmpo. De Griek scoorde ‘slechts’ 24 punten, maar pakte ook nog 13 rebounds, gaf zeven assists en had een schotpercentage van maar liefst 76.9%.

De grootste indruk maken de Bucks defensief. Met een defensive rating van 98.3, waren zij de enige ploeg van de week met een rating onder de honderd. In de weken er voor stonden ze achttiende, met een rating van 108.3. Daarnaast speelde ze met de zesde pace in de hele NBA. Waterdichte defense, een snelle aanval met het op drie na hoogste schotpercentage. Dat noemen we efficiëntie.

TRAE YOUNG GEEFT HAWKS VLEUGELS

Oké, we beginnen met een slechte woordgrap, maar hij klopt als een bus. Onder aanvoering van Trae Young hebben de Atlanta Hawks zeven van hun acht laatste wedstrijden gewonnen, waarvan alle zeven met minimaal tien punten verschil.

In de afgelopen ‘week’, waarin de Hawks vijf keer speelde, was Young goed voor gemiddeldes van 28.8 punten, 8.6 assists en een schotpercentage van 52.6%. In de laatste vier wedstrijden wist hij iedere keer meer dan dertig punten te scoren.

Natuurlijk was niet alleen Young verantwoordelijk voor deze sterke week. Zo waren er vijf spelers die gemiddeld meer dan tien punten per wedstrijd noteerde. Dit waren Clint Capela (16.0), John Collins (14.6), Cam Reddish (11.0), Kevin Huerter (11.0) en Danilo Gallinari (10.4)

DE TEGENVALLER

BLESSURES NEKKEN PHILADELPHIA

De Philadelphia 76ers hebben een pijnlijke week achter de rug. Drie van de vier gespeelde wedstrijden werden verloren, maar vooral de manier waarop zal blijven hangen.

Coach Doc Rivers had met veel blessures te kampen. Zo mistte hij Joel Embiid en Danny Green en uiteraard speelde Ben Simmons ook niet mee tegen de Portland Trail Blazers en Golden State Warriors. De Sixers konden geen antwoord bedenken tegen Damian Lillard, die 39 punten wist te scoren en ook nog 7 assists gaf. Tegen Stephen Curry en de Golden State Warriors begon Philly ijzersterk. Ze pakten een voorsprong van maar liefst 19 punten in het tweede kwart, maar verloren alsnog ruim: 96-116.

De week werd afgesloten tegen de Minnesota Timberwolves, die al sinds 2017 niet meer wisten te winnen van Philadelphia. De Wolves begonnen ijzersterk en hadden een voorsprong van 20 punten in het derde kwart. Onder leiding van Embiid die terug was van zijn blessure, kwamen de 76ers met twee minuten te gaan in het vierde kwart voor het eerste op voorsprong. De Timberwolves kwamen uiteindelijk nog op gelijke hoogte, waardoor in overtime de beslissing moest vallen.

In overtime leek Minnesota te winnen door een driepunter van D’Angelo Russell, maar maakte Andre Drummond met één seconde te gaan gelijk met een tip-in. In de tweede overtime trok Minnesota alsnog aan het langste eind. Een turnover van Tyrese Maxey leidde een fastbreak en de winnende score in van de Timberwolves.

SPELER VAN DE WEEK

Giannis Antetokounmpo is verkozen tot de SportAmerika Eastern Conference Speler van de Week. De Griek van de Milwaukee Bucks kenden zoals benoemd een sterke week met zijn team. In de vijf overwinningen op een rij, noteerde de forward gemiddeldes van 24.4 punten, 13.4 rebounds en 6.6 assists per wedstrijd.

Met name in de wedstrijd tegen de Orlando Magic, vulde Antetokounmpo het scoreformulier op. Hij scoorde 32 punten, maar pakte ook nog eens 20 rebounds, gaf vijf assists en dat in minder dan 35 minuten. Hij was de eerste sinds Willie Naulis in 1959 die dit presteerde.

VOORUITBLIK

Aankomende week staan er echt drie must-watch wedstrijden uit de Eastern Conference op de agenda. In de nacht van maandag op dinsdag nemen de Chicago Bulls en Charlotte Hornets het tegen elkaar op. Misschien wel de twee leukste teams om naar te kijken uit de Eastern Conference en de nacht daarna de eerste Battle of the Boroughs: de New York Knicks tegen de Brooklyn Nets. Altijd een beladen wedstrijd, dus spektakel gegarandeerd. De week sluiten we goed af op zaterdag met de Bulls tegen de Nets.

Coverfoto: Michael McLoone-USA TODAY Sports

Thijs Verkuil
De dag dat Kobe Bryant zijn laatste wedstrijd speelde, was voor mij het begin dat ik basketbal ben gaan volgen. Vanaf 2016 fan van de Brooklyn Nets. Eerst als grap om het slechtste team in de NBA te supporten, maar dat werd al gauw fanatiek en kijk sinds 2017 eigenlijk alle wedstrijden live.