Baylor klaar na tweede ronde March Madness, NC State door

De tweede ronde van March Madness 2024 leverde een stuk minder spektakel en verrassingen op dan de eerste ronde, met als grootse verrassing dat Baylor werd uitgeschakeld. Verder waren er drie duels die een overtime-periode nodig had voordat het beslist was. Een overzicht.

EAST REGION

Te beginnen in de East region, waar eerlijkheid gediend te zeggen dat er geen spannende duels of verrassingen waren. Illinois (89-63 vs Duquesne), UCONN (75-58), San Diego State (85-57 vs Yale) en Iowa State (67-56 vs Washington State) wonnen hun duel gemakkelijk, waardoor ze doorgaan naar de Sweet Sixteen. Dit levert de volgende duels op:

#1 UCONN – #5 San Siego State

#2 Iowa State – #3 Illinois

WEST REGION

Dan naar de West region, waar wel een verrassing plaatsvond. #3 Baylor, dat overtuigde tijdens de eerste ronde door Colgate met 92-67 te verslaan, had het enorm lastig met #6 Clemson. Clemson domineerde New Mexico in de eerste ronde (77-56) en trok deze lijn tegen de Bears door. In de eerste helft kwam Clemson al snel op voorsprong, die niet veel groter dan vijf a tien punten werd. De voorsprong bleef wel constant in handen van de Tigers. Het was pas aan het einde van het duel dat Baylor een run kon maken, maar Clemson had daar een antwoord op. Clemson won met 72-64 en gaat zo, vooral dankzij twintig punten van Chase Hunter door naar de Sweet Sixteen. Bij Baylor scoorde RayJ Dennis 27 punten en Ja’Kobe Walter twintig punten.

OVERIGE UITSLAGEN

North Carolina (85-69 vs Michigan State), Alabama (72-61 vs Grand Canyon) en Arizona (78-68 vs Dayton) wonnen hun duels eenvoudig, waardoor de volgende duels voor de Sweet Sixteen komende donderdag en vrijdag op het programma staan in deze regio:

#1 North Carolina – #4 Alabama

#2 Arizona – #6 Clemson

SOUTH REGION

In de South region vond tijdens de tweede ronde de meeste spanning plaats en bleek het duel tussen#11 NC State en #14 Oakland, twee universiteiten die de ronde ervoor een upset hadden veroorzaakt, een overtime nodig te hebben om tot een beslissing te komen. NC State had eigenlijk gedurende de wedstrijd een voorsprong van ongeveer vijf punten, maar tijdens de laatste drie minuten verdween de voorsprong en gingen beide teams vol voor de zege. Beide teams kregen aan het einde twee kansen om te winnen, maar scoorden niet. Daardoor werd het overtime, waarin NC State simpelweg de betere ploeg was. DJ Burns Jr scoorde 24 punten en greep 11 rebounds, terwijl bij Oakland Trey Townsend (30 PTS en 13 REB) en Jack Gohlke (22 PTS, 8 REB, 6-17 3PT) de uitblinkers waren.

HOUSTON WINT IN OVERTIME VAN TEXAS A&M

Ook #1 Houston en #9 Texas A&M hadden overtime nodig om een beslissing te forceren. Beide teams wonnen met gemak hun duel in de eerste ronde en konden dit duel dus zijn als eerste echte test. Na een eerste helft waarin beide teams niet veel voor elkaar onder deden, liep Houston aan het begin van de tweede helft uit naar een voorsprong van tien punten. Deze voorsprong (elf punten met nog drie minuten te gaan) bleek echter niet veilig, want in de slotfase van de wedstrijd kwamen de Aggies terug om overtime af te dwingen. Dit deden ze met een buzzer-beater van Andersson Garcia via een inbounds play.

In overtime zou Houston de zege echter alsnog binnen weten te slepen: 100-95. Dit gebeurde vooral dankzij Emanuel Sharp (30 PTS) en Jamal Shead (21 PTS, 5 REB en 10 AST), terwijl bij Texas A&M Tyreec Radford (27 PTS, 15 REB) en Wade Taylor IV (21 PTS, 7 REB) de uitblinkers waren.

OVERIGE DUELS

Verder wonnen Marquette (81-77 vs Colorado) en Duke (93-55 vs James Madison) hun duels, waardoor we in deze regio de volgende matchups hebben tijdens de Sweet Sixteen:

#1 Houston – #4 Duke

#2 Marquette – #11 NC State

MIDWEST REGION

Het meest bizarre duel van de tweede ronde vond plaats in de Midwest region, waar #3 Creighton het enorm lastig had met #11 Oregon. In de eerste helft had Creighton constant een voorsprong van ongeveer vijf punten, maar aan het begin van de tweede helft werd deze voorsprong teniet gedaan door Oregon. Vanaf dat moment was het uitwisselen van de voorsprong begonnen, waarbij het vooral de Ducks waren die vaak aan de leiding gingen. Dit leek in de slotfase een zege van Oregon op te gaan leveren, maar een late basket van Creighton zorgde ervoor dat overtime nodig was.

Dit bleek double overtime te worden, nadat beide teams in de eerste overtime het verschil niet konden maken. Het was dit keer een late driepunter van Oregon die voor een tweede overtime-periode zorgde. 2OT werd vervolgens gedomineerd door Creighton, dat uiteindelijk met 86-73 won. Ryan Kalkbrenner (19 PTS, 14 REB en 5 BLK) was samen met Steven Ashworth (21 PTS) en Trey Alexander (20 PTS, 7 REB, 5 AST) de uitblinker bij Creighton, terwijl bij Oregon het vooral van het duo Jermaine Couisnard (32 PTS, 8 REB en 6 3PT) en D’Faly Dante (28 PTS, 20 REB) moest komen.

OVERIGE DUELS

Gonzaga (89-68 vs Kansas) en Purdue (106-67 vs Utah State) wonnen met gemak, terwijl Tennessee (62-58 vs Texas) het een stuk lastiger had om naar de Sweet Sixteen te gaan. Het levert de volgende duels in de regio op:

#1 Purdue – #5 Gonzaga

#2 Tennessee – #3 Creighton

Foto: Joe Sargent/Getty Images

Lars Leeftink
Lars Leeftink
Adjunct-hoofdredacteur, eindredacteur voor de NBA en college football/basketbal en terug te vinden in 3000 SportAmerika podcasts. Heeft de Amerikaanse sporten leren kennen via videogames. Volgt sindsdien bijna alle Amerikaanse sporten. De NFL en NBA Draft zijn mijn jaarlijkse guilty pleasure.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen