World Series: Soto zet Nats op voorsprong

Juan Soto en zijn Nationals wisten vannacht een vroege achterstand om te draaien en Game 1 van de World Series te winnen. Max Scherzer overkwam een moeilijke eerste inning en kon als winnaar van de heuvel stappen, terwijl Gerrit Cole zijn eerste nederlaag in de playoffs leed. De pitcher van de Houston Astros moest maar liefst vijf runs incasseren.

SMALL BALL

Al meteen in de eerste inning werden de intenties van de Nationals duidelijk: punten sprokkelen. Openingsslagman Trea Turner had nog nauwelijks het eerste honk bereikt met een single of hij stal het tweede. Het was de bedoeling om Turner met een stootslag nog een honk op te laten schuiven, maar de poging van Adam Eaton leverde een vangbal van derdehonkman Alex Bregman op. Met de grote meneren Anthony Rendon en Soto aan slag leken er toch kansen te liggen voor de bezoekers, maar Cole sloeg de deur dicht. Beiden gingen met drieslag naar de kant.

HOUSTON OP VOORSPRONG

Voor Scherzer verliep de eerste inning niet zonder kleerscheuren. Voor hij een man had uitgekregen stonden George Springer (walk) en José Altuve (honkslag) op de honken. Na een strikeout voor Michael Brantley kon Springer op een wilde worp van Mad Max zelfs het derde honk bereiken. Dat maakte het tweede honk vrij om te stelen voor Altuve, wat de kleine Venezolaan dus ook deed. Met een tweehonkslag liet Yuli Gurriel vervolgens de eerste twee punten van deze fall classic noteren.

COLE MENSELIJK

Met een vroege voorsprong en de onfeilbare Cole op de heuvel leken de kansen al vroeg verkeken voor de Nationals. Niks was echter minder waar. Met een paar rake klappen keerden zij de wedstrijd in hun voordeel. Al in de volgende slagbeurt halveerde Mr. Nat Ryan Zimmerman de achterstand met een homerun. Twee innings later volgde Soto diens voorbeeld en stond het plots weer gelijk.

NATS RALLY

Waar die twee punten al niet geheel karakteristiek waren voor Cole, was de vijfde inning dat helemaal niet. Met de bottom of the lineup aan slag leek hem juist een makkelijkere beurt te wachten te staan. Na vijf worpen kon Kurt Suzuki naar het eerste honk met vier wijd. Een honkslag van Victor Robles volgde. De catcher van de Nationals kon daarna thuiskomen op een single van Eaton.

SOTO

De bezoekers namen geen genoegen met deze kleine voorsprong en zette door. Weer was het Juan Soto die de ploeg bij de hand nam. De jonge outfielder sloeg met een tweehonkslag beide teamgenoten over de thuisplaat en zette zo zijn ploeg op een comfortabele 5-2 voorsprong.

SCHERZER

Het was niet zo dat Houston al die tijd geen kansen kreeg om iets terug te doen. Elke inning kregen zij minimaal één man op de honken, maar ze slaagden er niet in verdere punten op het bord te zetten tegenover Scherzer. Die had echter 112 worpen nodig om door de eerste vijf innings te komen en dus moest manager Davey Martinez vroeg naar zijn bullpen. Net als tegen de Brewers en de Dodgers koos hij ervoor een starter als eerste vervanger in te schakelen. Patrick Corbin moest een inning zien te overbruggen tot de reliever corps het in de 7e inning zou overnemen.

BULLPEN MAAKT HET SPANNEND

Waar Corbin een vlekkeloze inning afleverde, gold dat vervolgens niet voor de bullpen. In de achtste inning moest Tanner Rainey een homerun toestaan van George Springer. Daarmee sloeg de Astro in vijf opeenvolgende wedstrijden in de World Series een homerun, een record. Na vrije lopen voor Brantley en Bregman zat Rainey’s avond er al op nog voor hij een inning was doorgekomen. Een hit van Carlos Correa op het werpen van Daniel Hudson bracht rookie Yordan Alvarez aan slag met de honken vol. Alvarez was al goed voor twee honkslagen, maar nu sneuvelde hij met drieslag.

DOOLITTLE DAMAGE CONTROL

Met die strikeout werd het gevaar in de 7e inning bezworen, maar een inning later zou Hudson weer in de problemen raken. Pinch hitter Kyle Tucker kwam op de honken met een single en kon thuiskomen op een double van Springer. Na een vangbal op een klap van Altuve besloot Martinez de wedstrijd in handen te leggen van zijn closer Sean Doolittle. Dat bleek een goede keuze. Een volgende lineout voor Brantley en een 1-2-3 laatste inning betekende het einde van de wedstrijd en een overwinning voor de Nationals.

UP NEXT

Komende nacht staat de tweede wedstrijd gepland. De beide ploegen nemen het dan opnieuw tegen elkaar op in Houston. Het belooft andermaal een geweldige pitching matchup te worden met Stephen Strasburg op de heuvel namens de Nationals, die het opneemt tegen living legend Justin Verlander.
De eerste bal zal iets na 2:00 uur Nederlandse tijd gegooid worden. De wedstrijd is te volgen via Fox en MLB.tv.

Coverfoto: Troy Taormina/USA TODAY Sports

Sander Grasman
Recreatief sporthistoricus en vice-voorzitter van de Nederlandse Fred McGriff-fanclub.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Gerelateerde artikelen