World Series: Price in control, Red Sox op 2-0

Zes dagen na zijn eerste win als een postseason-starter, heeft David Price ook zijn tweede overwinning op zak. Wat een moment om dat te doen. In zes innings wist de lefty de Dodgers tot slechts drie honkslagen en twee runs te beperken. Lange tijd leek die topprestatie niet voldoende voor de win, maar net op tijd werd de thuisploeg wakker om haar werper met een voorsprong naar de dugout te sturen. J.D. Martinez werd aanvallend de held voor Boston met twee binnengeslagen punten. Met een 2-0 achterstand in de Series wordt de terugkeer naar Dodger Stadium voor Los Angeles do or die.WEER PRICE VOOR BOSTON

Het niet kunnen presteren in het postseason was lange tijd een reden tot hoon van Price door de lokale fanbase van Boston. Echter, na de win in Game 5 van de ALCS tegen Houston is het tij volledig gekeerd. Luid toegejuicht betrad de werper de heuvel en dat vertrouwen maakte hij volledig waar.
In de eerste drie innings stond Price slechts twee honklopers toe, beiden door een vrije loop. Nadat alle negen Dodgers voor de eerste maal aan de beurt waren geweest, was het alleen David Freese gelukt op de honken te komen. Het zou pas tot de vierde inning duren totdat Los Angeles de eerste honkslag sloeg.

TWO OUTS MEANS RUNS

Zoals het gehele postseason lukte het de Red Sox ook dit duel weer om vroeg op voorsprong te komen. Ditmaal echter niet door de grote namen in het bovenste deel van de lineup. Nadat het eerste trio aan slagmannen al in de eerste inning met nullen naar de kant gingen, lukte uit het tweede trio alleen Xander Bogaerts het honk te bereiken. De Arubaan noteerde met een diepe tweehonkslag tegen The Green Monster de eerste hit van de wedstrijd op het werpen van Hyun-Jin Ryu.
Na een nul van Rafael Devers trad andermaal de “Law of the Two Outs” in werking. De Red Sox lijken dit postseason onhoudbaar wanneer ze een loper in scoringspositie hebben, maar wel al twee nullen hebben staan. De ploeg is 17-uit-41 (.415) met drie doubles, een triple en drie homeruns in die situaties. Om dat in perspectief te plaatsen, de enige andere ploeg die daar enigszins in de buurt kwam: Philadelphia Athletics in 1910, die in dezelfde soort situaties .394 als slaggemiddelde hadden.
Ook nu sloeg Boston weer toe. Met Bogaerts op het tweede honk plaatste tweedehonkman Ian Kinsler een RBI single in het linksveld om de thuisploeg op voorsprong te brengen.

DODGERS WORDEN WAKKER

Drie innings lang wisten de Dodgers geen antwoord op het werpen van Price, maar bij het aanbreken van de middle innings, hadden de bezoekers de focus ineens volledig terug. Achtereenvolgens sloegen David Freese en Manny Machado de eerste twee honkslagen voor Los Angeles. Ook de volgende slagman, Chris Taylor, kwam op de honken. Ditmaal door een vrije loop.
Met de honken bezet en niemand uit waren alle tekens daar voor een grote inning voor de Dodgers. Toch zal de ploeg achteraf op deze inning terugkijken met een gevoel dat er meer te halen viel. Matt Kemp sloeg namelijk weliswaar een punt binnen bij de volgende slagbeurt, maar hij deed dat middels een opofferingsslag. Ook Enrique “Kike” Hernández ging vervolgens uit met drie slag.
Yasiel Puig leek een beetje two out magic van Boston af te hebben gepakt, want met twee uit sloeg hij de honkslag die de Dodgers voor het eerst deze Series op voorsprong zette. Groot zou die voorsprong uiteindelijk niet worden, want door een strikeout van Austin Barnes bleef het bij 2-1 voor LA.

COMEBACK RED SOX

Anderhalve inning later hadden beide starters de controle weer terug na foutloze innings. Starter Ryu leek lange tijd de Red Sox volledig in de tang te hebben door zijn arsenaal aan verschillende pitches. In de eerste vier innings had de Zuid-Koreaan pas vier honkslagen tegen gehad.
Ook de vijfde inning leek een eitje te worden, door twee snelle nullen te noteren. Toen trad eerdergenoemde Wet weer in werking. Met twee uit en de honken leeg sloegen de Red Sox zich volledig terug in de wedstrijd. Achtereenvolgende honkslagen van Christian Vázquez en Mookie Betts en een vrije loop van Andrew Benintendi bracht de honken vol. Daarop werd Ryu naar de kant gehaald voor Ryan Madson. De reliever maakte in Game 1 al enkele cruciale fouten en dat was ook dit duel niet anders.
Met de honken vol gaf hij namelijk een vrije loop op aan Steve Pearce, waardoor de gelijkmaker binnengewandeld werd. Daarop volgde J.D. Martinez, die compleet opleeft in RBI-situaties, zo ook in dit duel. Met een diepe honkslag in het rechtsveld sloeg hij twee punten binnen waardoor de thuisploeg de voorsprong terug had: 4-2.

GEEN PROBLEMEN VOOR BOSTON

In het vervolg van het duel leken de Dodgers zich al volledig te hebben gefocust op hun warme bedje thuis, want alvorens terug te keren naar Los Angeles wisten de bezoekers geen honkslag meer te slaan. Price wist de zesde inning met drie nullen op een rij uit te gooien waarna de bullpen het voor Boston indrukwekkend overnam.
Achtereenvolgende runloze innings van Joe KellyNathan Eovaldi en closer Craig Kimbrel benadrukten dat de bullpen van Boston, hoe bekritiseerd ook, er nog steeds ijzersterk uitziet. Tel daarbij op dat manager Alex Cora niet bang is om starters op cruciale momenten in relief in te zetten. Eovaldi, die oorspronkelijk de verwachte Game 3-starter leek, heeft in beide duels van deze Series al opwachtingen vanuit de bullpen gemaakt met 16 en 13 worpen respectievelijk. De kans is dan ook aannemelijk dat Rick Porcello het eerste duel in Los Angeles zal starten in plaats van Eovaldi.

Met de urgentie zoek liet ook Boston weinig zien in de laatste innings. Alleen Mookie Betts plaatste nog een tweehonkslag tegen The Green Monster, maar zelfs met twee uit sloegen de Red Sox hem niet meer binnen. Het enige hoogtepunt van de latere innings zou uiteindelijk een spectaculaire vangbal van Andrew Benintendi blijken.

UP NEXT

De hele karavaan doorkruist de Verenigde Staten diagonaal en verruilt het ijskoude New England voor de zomerse toestanden van Zuid-Californië. Na de reisdag van vandaag zal Game 3 plaatsvinden in de nacht van vrijdag op zaterdag. Voor de thuisploeg start Rookie of the Year-kandidaat Walker Buehler (3 GS dit postseason, 16.2 IP, 0-1 record, 5.40 ERA). Tegenover hem, zoals gezegd, hoogstwaarschijnlijk Rick Porcello (4 G/2 GS dit postseason, 10.2 IP, 1-0 record, 4.22 ERA). Eerste worp vindt plaats om 02:09 Nederlandse tijd en wordt ook weer uitgezonden op Fox Sports NL 4 (Nederlands commentaar), Fox Sports NL 6 (Amerikaans commentaar) en MLB.tv.

Coverfoto: David J. Phillip/Associated Press

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen