World Series Preview: Dodgers uit op revanche

Het kwam aan op een Game 7 in de NLCS, maar uiteindelijk wisten de Los Angeles Dodgers ook dit jaar de National League pennant te winnen. Zij mogen zich dus net als vorig jaar opmaken voor de World Series, waarin zij het nu zullen opnemen tegen de Boston Red Sox. Daarin zullen zij vooral hun eigen wisselvalligheid de baas moeten zien te worden. Dat ze over genoeg talent beschikken, staat als een paal boven water.

WORLD SERIES 1988

Dertig jaar geleden wonnen de Dodgers voor het laatst de World Series. Toen versloegen zij in vijf wedstrijden hun buurman uit Oakland. Oudere fans zullen zich ongetwijfeld nog de slagbeurt van Kirk Gibson in de negende inning van Game 1 herinneren. Dit jaar zullen dergelijke heroics verwacht moeten worden van Justin Turner, NLCS MVP Cody Bellinger of misschien wel good ol’ Matt Kemp.

MACHADO

Iemand die waarschijnlijk niet veel nodig heeft om zich te motiveren voor de komende tweestrijd is Manny Machado. De speler die ook in de NLCS de meeste toorn van het vijandige publiek op zich gericht wist, zal in Boston op weinig liefde hoeven rekenen. De wederzijdse animositeit ontstond, toen Machado in zijn Oriole-tijd, op het oog per ongeluk, zijn spikes in het onderbeen van Dustin Pedroia zette na een sliding richting het tweede honk.

 
Wat volgden waren worpen van Chris Sale en Matt Barnes, twee pitchers die hij ook in deze World Series zal treffen, die vervaarlijk in de richting van zijn hoofd vlogen. Achteraf was hij heel duidelijk over wat hij van de club en haar spelers vond. Maar belangrijker nog voor de Dodgerfans, hij zette zijn frustratie om in meerdere homeruns en doubles in de daaropvolgende duels met Boston. Zij mogen dus heel wat verwachten van hun korte stop.

KERSHAW

Hoewel Clayton Kershaw nog vanuit de bullpen in actie kwam tijdens Game 7 van de NLCS, zal hij misschien toch als eerste starter van LA de heuvel bestijgen. Vooralsnog doet manager Dave Roberts daar echter nog geen definitieve uitspraken over.  Mocht Kershaw niet starten, dan is Rich Hill zijn vervanger. Hill blies zijn tot dan toe door blessures gefrustreerde carrière nieuw leven in, toen hij op 35-jarige leeftijd definitief doorbrak bij de Boston Red Sox. Voor hem zal het dus een warm weerzien zijn in Fenway Park.

 
De drie lefties in de starting rotation van de Dodgers lijken een voordeel deze World Series. Waar de Red Sox zich de sterkste slagploeg toonden tegen rechtshandige pitchers, waren zij tegen linkshandige een stuk minder effectief. Met Kershaw, Hyun-Jin Ryu en Hill hopen ze dit voordeel maximaal uit te buiten. Rookie Walker Buehler is de enige rechtshandige die waarschijnlijk zal gaan starten namens de ploeg uit Californië.

KENLEY

Onze landgenoot Kenley Jansen maakt een beduidend sterkere indruk tijdens dit postseason dan zijn collega van de Red Sox, Craig Kimbrel. Hoewel Jansen dit seizoen niet altijd even zeker oogde, vooral na zijn nieuwe hartklachten in Denver, gooit hij de laatste weken weer ouderwets dominant. Vorig jaar beleefde Kenley geen geweldige Fall Classic, waarbij hij enkele keren stevig geraakt werd door de Astros. Toch bewees hij ook toen zijn waarde.

De wegen die naar Jansen leiden zijn talloos. Kenta Maeda is minder sterk dan verwacht, maar dat kan niet gezegd worden van Ryan Madson en Pedro Baez. Wat dat betreft lijken ze een lichte voorsprong op Boston te hebben, al presteerde die achilleshiel de afgelopen weken dan weer sterker dan verwacht. Naast de vier eerder genoemde relievers beschikt Los Angeles ook nog over Dylan Floro, Caleb Ferguson en Alex Wood. Bovendien schroomt Roberts niet om zijn starters als relievers in te zetten, dus kijk niet gek op als Hill of Kershaw laat in de wedstrijd ineens uit de bullpen tevoorschijn komt.

SLAGPLOEG

Misschien nog wel dieper dan hun relievers corps is de slagploeg van de Dodgers. Na een kleine sophomore slump lijkt Cody Bellinger zich in oktober te herstellen. De honkslagen zijn misschien nog spaarzaam, maar als hij hem raakt, dan doet hij dat goed. Zijn belangrijke homeruns, gekoppeld aan een prachtige game ending catch, leverden hem de NLCS MVP op.

 
Hij is zeker niet de enige van wie vuurwerk te verwachten valt. Manny Machado zal er alles aan doen om zijn free agent resumé van nog iets meer glans te voorzien. Yasiel Puig blijft onvoorspelbaar, maar speelt zijn beste honkbal de afgelopen wedstrijden. Dan heb je ook nog Justin Turner, voormalig World Series MVP David Freese en de verrassing van dit jaar, Max Muncy. Zowel de top als de bottom of the order kan een pitcher pijn doen.

VOORSPELLING

Het roster van de Los Angeles Dodgers bulkt van het talent. Aan beide zijdes van de bal staan zij hun mannetje en als zij naar hun capaciteiten spelen, dan zullen zij voor iedereen lastig te verslaan zijn. Maar daar zit hem wel net de crux. Dat zij zeven wedstrijden nodig hadden tegen de Milwaukee Brewers was vooral het resultaat van heel matig spel van Dodgerkant in de drie wedstrijden die ze verloren.
Tegen deze Red Sox zullen zij constanter moeten spelen dan in de NLCS. Zo niet, dan lopen ze het risico dat Boston hun fouten zal gaan uitbuiten, zoals zij dat tegen de Yankees en de Astros deden. Maar spelen ze op de toppen van hun kunnen, dan zijn er weinig ploegen beter. Dat bewijzen ze maar weer door als eerste team sinds de Philadelphia Phillies in 2009 twee jaar op rij de National League pennant te winnen.
De eerste wedstrijd begint dinsdagnacht om 02:09 uur Nederlandse tijd. De wedstrijd zal te zien zijn op Fox Sports NL en MLB.tv.

Sander Grasman
Sander Grasman
Recreatief sporthistoricus en vice-voorzitter van de Nederlandse Fred McGriff-fanclub.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen