World Series: Dodgers terug in race na marathonpartij

Na meer dan 7 uur besliste Max Muncy vanochtend in de 18e inning met een walk off homerun Game 3 van de World Series. De Los Angeles Dodgers brengen daarmee de stand op 2-1 en lijken weer volledig terug in de race. Na een kort nachtje slapen wordt de serie morgen hervat met Game 4 in Los Angeles.

BUEHLER NAGENOEG PERFECT

Na twee duels tussen linkshandige starters in Boston, stuurden beide managers nu een rechtshandige werper de heuvel op. Namens de Dodgers was dat Walker Buehler. De rookie maakte het hele seizoen indruk en ook in beslissingswedstrijd 163 en Game 7 van de NLCS toonde hij zijn talent. Toch waren er nog mensen die eraan twijfelden hoe hij zich in de World Series zou weren. Na vannacht zal die twijfel waarschijnlijk niet meer bestaan.

Buehler had nog veel ballen nodig om uit de eerste inning te komen, maar daarna wist hij zijn pitch count laag te houden en gaf daarbij heel weinig weg. In de zeven innings die hij op de heuvel stond sloegen de Red Sox slechts twee hits. Buehler gooide geen enkele keer vier wijd. Niet veel andere pitchers kunnen zeggen dat ze zeven innings lang de nul hebben gehouden tegen het sterrenensemble van de Red Sox.

JOC PEDERSON

Tot deze wedstrijd had Dave Roberts veel van zijn linkshandige slagmannen aan de kant gehouden. Nu kon hij tegenover de righty Rick Porcello zijn beste paarden van stal halen. In de derde inning betaalde Joc Pederson dit vertrouwen terug met een solo shot. Dat was wel de enige schade die Porcello opliep in de 4.2 innings die hij op de heuvel stond.

Omdat de bullpen van de Red Sox opnieuw bewees in staat te zijn om de slagploeg van de Dodgers in bedwang te houden, bleef de minimale voorsprong lang op het scorebord staan. Roberts stuurde in de achtste inning onze landgenoot Kenley Jansen het veld in om die voorsprong over de streep te trekken. Het was het debuut van Jansen deze serie. En hoewel hij maar één hit tegen kreeg in de 2 innings die hij erop stond, zal hij met weinig tevredenheid terugkijken op zijn invalbeurt. Die ene hit was namelijk wel een gelijkmakende solo homerun van Jackie Bradley Jr.

HOLT SCOORT EERST

En zo eindigde de reguliere negen innings dus met een gelijke stand. Namens de Red Sox was Craig Kimbrel al de zevende pitcher van deze wedstrijd, terwijl Jansen nog maar als enige was ingevallen voor de Dodgers. De uitputtingsslag die zou volgen, kan weleens verre gevolgen hebben voor het verdere verloop van deze World Series.
Dat terwijl de wedstrijd ‘al’ in de 13e innings beslist leek te gaan worden. Brock Holt had met vier wijd het eerste honk bereikt en stal het tweede, nadat Austin Barnes een worp van reliever Scott Alexander liet wegglippen. In zijn poging de bal weer onder controle te krijgen, liep de catcher pinch hitter Eduardo Nuñez ondersteboven. Na te zijn behandeld door de fysio, kon die wel verder en met een rollertje dwong hij zelfs een slechte worp van de pitcher naar het eerste honk af, waardoor Holt eenvoudig kon scoren.

MUNCY MAAKT GELIJK

Met slechts twee punten in de eerste twaalf innings, leek dit derde punt beslissend te kunnen zijn. Zeker toen na een vier wijd voor openingsslagman Max Muncy de volgende twee man uitgingen. De Red Sox waren nog één man verwijderd van een 3-0 voorsprong. Maar omdat Nuñez na zijn vangbal in foul territory de tribunes ingekukeld was, mocht Muncy wel naar het tweede honk.

Dat extra honk bleek echter heel belangrijk. Yasiel Puig sloeg een bal langs Nathan Eovaldi in de richting van tweede honkman Ian Kinsler. Kinsler verwerkte de bal backhanded en leek de wedstrijd te kunnen beëindigen met een routineuze worp naar één, maar zijn aangooi vloog meters langs gelegenheids-eerste honkman Christian Vasquez, waardoor Muncy over de thuisplaat kon komen.

Eovaldi werd door velen gezien als de waarschijnlijke starter voor Game 4, maar uiteindelijk gooide hij bijna 100 ballen in deze invalbeurt. Zijn prestaties waren bijna even indrukwekkend als die van Buehler uren eerder op de dag, maar toch zal hij een L achter zijn naam krijgen. Nadat de Red Sox in hun deel van de 18e inning nog wel kans leken te hebben op een nieuwe voorsprong.

WALK OFF MUNCY

Invaller Alex Wood begon die inning namelijk met vier wijd voor Sandy Leon en zag vervolgens de top of the order van Boston opdoemen. Het zou echter niet de avond van die geroemde slagploeg worden. Mookie Betts kwam door velderskeus nog wel op de honken, maar een dubbelspel op een klap van Xander Bogaerts maakte aan alle aspiraties een einde.

Er zou deze wedstrijd geen herkansing meer volgen. Een slagbeurt eerder was Muncy al dicht bij een homerun geweest, maar toen draaide zijn klap nog net langs de verkeerde kant van de foul pole. Nu liet Muncy er geen twijfel over bestaan. De bal eindigde in de tribunes achter midvelder Mookie Betts en daarmee kwam een einde aan de langste World Series-wedstrijd uit de geschiedenis.

UP NEXT

Manager Alex Cora wilde nog niet zeggen wie hij in Game 4 de heuvel opstuurt. Drew Pomeranz bleef de hele wedstrijd aan de kant, maar of hij zijn eerste ballen meteen als starter in Game 4 mag gaan gooien valt te bezien. Andere opties zijn Eduardo Rodriguez, die vannacht maar één uit voor zijn rekening nam, of toch Chris Sale na slechts drie rustdagen.
De Dodgers hielden Rich Hill aan de kant en hij zal dus starten morgen. Dat betekent voor Hill een weerzien met de organisatie waarmee hij zijn carrière in 2015 nieuw leven inblies. Over welke relievers Roberts morgen komende nacht zal kunnen beschikken, is minder duidelijk.
Game 4 wordt gespeeld in Los Angeles en begint om 2:09 Nederlands tijd. De wedstrijd is te zien op Fox en op MLB.tv.
 

Coverfoto: Jon SooHoo/Los Angeles Dodgers

Sander Grasman
Sander Grasman
Recreatief sporthistoricus en vice-voorzitter van de Nederlandse Fred McGriff-fanclub.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen