WBC: Nederland verliest van Puerto Rico

Profar
Nederland heeft in de halve finale van Puerto Rico verloren. In een zeer spannende halve finale werd het na elf innings 3-4. Nederland is daardoor uitgeschakeld.


Team Kingdom begon opnieuw met wat kleine wijzigingen in de line-up. Doordat Didi Gregorius eerder op de dag defintief moest afhaken met een blessure maakte Curt Smith zijn opwachting als designated hitter. Dat betekende ook dat de slagvolgorde enigszins aangepast werd ten opzichte van de twee poulefases. Nederland begon goed aan de wedstrijd met een infield hit van Andrelton Simmons. Xander Bogaerts werd vervolgens geraakt en kreeg vrije doorgang naar het eerste honk.
Daarna lieten de Nederlanders zich snel twee keer verrassen. Eerst ging Simmons uit bij een mislukte poging het derde honk te stelen. Daarna ging Jurickson Profar uit omdat hij na een goede honkslag het honk losliet en de Puerto Ricaanse catcher Yadier Molina dit door had. Daardoor bleef alleen Bogaerts op de honken. Dit bleek enigszins dure gevolgen te hebben. Wladimir Balentien ging namelijk rustig verder waar hij gebleven was in dit toernooi en sloeg direct in zijn eerste slagbeurt een homerun, 2-0. Jonathan Schoop werd daarna de derde ‘nul’ voor Team Kingdom.

Gelijke munt

Wat Team Kingdom kan, dat kunnen wij ook, moeten de Puerto Ricanen gedacht hebben. Na een tweehonkslag van Francisco Lindor sloeg Carlos Correa dan ook direct een homerun. Daarmee kwam de stand al in de eerste inning op 2-2. Een dubbelspel maakten Carlos Beltran en Yadier Molina uit waardoor de schade beperkt bleef. Puerto Rico kwam echter in de tweede inning alsnog op 2-3 door een homerun van T.J. Rivera.
In de derde inning werd Rick van den Hurk vervangen door Jair Jurrjens. Die kende weinig moeite met de slagmensen tegenover hem waardoor Nederland voor het eerst in de wedstrijd wat minder onder druk werd gezet. In de vierde inning was het tijd voor een primeur. Voor het eerst werd instant replay ingezet. Er werd gekeken of Smith safe was op het tweede honk na een honkslag van Kalian Sams. Dit bleek het geval. Nederland wist echter verder niet tot scoren te komen.

Replay en beslissingen

In de gelijkmakende vierde slagbeurt gebeurde er vervolgens van alles. Nederland trok daarbij iedere keer aan het kortste eind. Zo leek de tweede nul tot twee keer toe gemaakt te worden maar bleek dit even zo vaak niet het geval. Uiteindelijk kwam Javier Baez op het derde honk met slechts één uit. Jurrjens wist zich echter uit de benarde situatie te redden waardoor de stand nog altijd op 2-3 bleef staan.


Dankzij een tweehonkslag van Balentien (opvallend genoeg pas zijn eerste in deze WBC) en vier wijd voor Jonathan Schoop kwam Nederland weer in scoringspositie. Een tweehonkslag van Shawn Zarraga bracht Balentien binnen, 3-3. Ook Schoop leek binnen te komen maar werd uit gegeven. Een beslissing die ook na het bekijken van de replay bleef staan.
Shairon Martis kwam Jurrjens aflossen in de vijfde inning. Zijn eerste daad was een strike out noteren voor Carlos Beltan. Ook Molina ging snel uit waarmee de inning ten einde kwam. Ook in de zesde en zevende inning viel er van beide kanten weinig te beleven. Wel was Tom Stuifbergen inmiddels Martis komen aflossen.

Slotstuk

De achtste inning begon eindelijk weer eens in het voordeel van Nederland. Yurendell DeCaster produceerde een honkslag met een man uit. Een dubbelspel waarbij zowel DeCaster als Smith uitgingen betekende echter opnieuw geen score voor de mannen van Hensley Meulens.
Puerto Rico noteerde direct een honkslag dankzij Beltran. De 39-jarige werd vervolgens direct vervangen door pinchrunner Enrique Hernandez. De bunt van Molina ging echter mis, Baez ontving drie slag en Eddie Rosario noteerde een fly=out waardoor Hernandez weer terug naar de dug-out kon.
In de negende inning kon Nederland aan slag opnieuw niets brengen. In de gelijkmakende slagbeurt van Puerto Rico maakte Kenley Jansen zijn opwachting op de heuvel voor Nederland. Hij begon zijn dienst met een strike out. De tweede slagman ging eruit met een strike out. Ook de derde slagman ging uit en na negen pitches kon Jansen weer gaan zitten.
In de tiende inning begonnen de gemoederen wat hoger op te lopen. Closer Edwin Diaz en Wladimir Balentien kregen het met elkaar aan de stok en de banken begonnen al leeg te lopen. Uiteindelijk werd de boel gesust en na drie strike outs was Nederland alweer klaar. Loek van Mil zorgde dat er opnieuw niet gescoord werd en de elfde inning moest de beslissing gaan brengen.

tie break

Nederland mocht de elfde inning beginnen met lopers op het eerste (Schoop) en tweede (Balentien) honk en Stijn van der Meer als pinchhitter. Zijn opofferingsstootslag bracht de lopers naar twee en drie. DeCaster kreeg opzettelijk vier wijd en de honken stonden vol met één man uit. Een dubbelspel op Curt Smith betekende dat Nederland zonder score uit de elfde inning kwam.
Ook Puerto Rico begong met lopers op het eerste en tweede honk met Yadier Molina aan slag. Ook hij bracht de lopers naar het tweede en derde honk. Baez kreeg daarna opzettelijk vier wijd. Dashenko Ricardo had het inmiddels als catcher overgenomen. Op een honkslag kwam Carlos Correa binnen voor de walk-off.
Foto: KNBSB

1 REACTIE

  1. Wat een dure fouten in de eerste inning zeg. Anders kom je op 4-0 ipv 2-0. Maar goed, wel weer een erg sterk toernooi van ‘Kingdom Netherlands’, ik heb genoten!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen