Washington Nationals, MLB's Cinderella-kampioen

Voor de tweede keer in 15 jaar zagen de Houston Astros afgelopen nacht op hun veld een tegenstander de World Series-trofee optillen. In 2005 waren het de Chicago White Sox, in 2019 de Washington Nationals, die de eerste World Series-titel uit het bestaan van de club hebben binnengehaald. In een zinderende Game 7 werden de Houston Astros met 6-2 aan de kant gezet. Voor het eerst in de geschiedenis werden alle wedstrijden in een seven game series door de uitspelende ploeg gewonnen.GREINKE STERK

Zack Greinke was lange tijd teveel gevraagd voor de hoofdstedelingen, die niets konden bewerkstelligen op de 67 mph curveballen van de net 36-jarige veteraan. Ruim zes innings lang pitchte Greinke om de problemen heen, dankzij dubbelspelen en zacht contact van de potente Nationals-slagploeg.
Zijn concullega Max Scherzer had daarentegen iets meer moeite met de Astros. Scherzer, nog gescratcht in Game 5 vanwege nekproblemen, startte niet 100% fit aan het duel. Na een stevige cortisoneninjectie kon Mad Max wel zijn plek op de heuvel innemen, maar hoewel zijn pitchsnelheid in orde was, leek de controle te ontbreken. Via twee momenten konden de Texanen dan ook op voorsprong komen. Eerstehonkman Yuli Gurriel sloeg in de tweede inning een bal de Crawford Boxes in en diezelfde Gurriel scoorde in inning nummer vijf op een infield single van Carlos Correa.

WEER EEN COMEBACK

Toch lieten de Nationals zich, zoals wel vaker deze playoffs, niet van de wijs brengen. Scoren in de latere innings bleek al eerder geen probleem voor de ploeg van Dave Martinez. Vannacht was het opnieuw Anthony Rendon, die zich misschien wel een World Series MVP door de neus geboord zag worden, die de ban brak. Rendon was sowieso money in the bank voor de Nats in sleutelmomenten, deze weken. In de vijf elimination games waarin de derdehonkman in de zevende inning of later aan slag kwam, noteerde hij een walk, double, homerun, double, homerun, double, homerun.
Een solo homerun in de zevende inning bracht de Nats hun eerste punt en de daaropvolgende vrije loop voor Juan Soto maakte een einde aan Greinke’s dag. Met Gerrit Cole warm in de bullpen koos AJ Hinch echter voor Will Harris, die in twee pitches de voorsprong weggaf tegen Howie Kendrick.

GEEN GEVAAR

Die voorsprong kwam niet meer in gevaar, sterker nog: de Nationals breidden uit. In de achtste inning sloeg Juan Soto Adam Eaton over de plaat en in inning negen was het diezelfde Eaton die Robles en Gomes liet scoren voor de definitieve 6-2 voorsprong. Soto werd met zijn RBI-single de tweede speler in de geschiedenis die op z’n 21e of jonger zeven World Series-RBI’s achter zijn naam had staan. De andere was Mickey Mantle in 1953.
Nog meer individuele accolades waren er voor Stephen Strasburg. De werper werd uitgeroepen tot Most Valuable Player van de World Series en werd daarmee werd de eerste first overall draft pick die deze prijs in ontvangst mocht nemen. Andere top-3 draftpicks met een MVP achter hun naam zijn Reggie Jackson (2nd overall, 1973 en 1977 MVP Yankees), Josh Beckett (2nd overall, 2003 MVP Marlins), Paul Molitor (2nd overall, 1993 MVP Blue Jays) en Troy Glaus (3rd overall, 2002 MVP Angels).

GEWELDIG SEIZOEN

Voor de Nationals kwam met de overwinning een einde aan een magische run. De ploeg die het seizoen 19-31 begon sloot het jaar af met een titel; geen enkele andere kampioensploeg begon ooit het seizoen zo slecht. Sinds mid-augustus was de ploeg vrijwel ongenaakbaar.


Dave Martinez werd de derde Latino-manager met een titel achter zijn naam, na Alex Cora (2018, Red Sox) en Ozzie Guillen (2005, White Sox). Voor de stad Washington was het de eerste World Series-titel sinds de Washington Homestead Grays in 1948 de Negro Leagues World Series wonnen en de eerste reguliere titel sinds de 1924 Washington Senators.
De winst voor de Nationals betekende overigens ook dat de volledige Detroit Tigers-rotation uit 2014 nu een ring heeft, maar niet met Detroit. Justin Verlander (2017, Astros), Max Scherzer (2019, Nationals), Rick Porcello (2018, Red Sox), Anibal Sanchez (2019, Nationals) en David Price (2018, Red Sox) mogen zich nu allemaal World Series-winnaars noemen.

Coverfoto: mlb.com twitter

Jasper Roos
Jasper Roos
Hoofdredacteur. Schrijft voornamelijk over honkbal. Praat regelmatig in een microfoon. Pitch-sequence-aficionado. Shoeless Joe Jackson is een Hall of Famer.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen