Three up, three down: De vrije val van Colorado

The Yankees’ Aaron Judge flies out in the seventh.

Vorig jaar keken we nog wekelijks naar de vorm van alle dertig teams in de SportAmerika MLB Power Ranking, maar dit jaar pakken we het anders aan. Daarvoor hebben we een nieuwe rubriek in het leven geroepen. Iedere week bespreken we de zes meest opvallende teams van de afgelopen week en gaan we dieper in op de drie snelste stijgers en drie hardste dalers. Three up, three down.

Up

Oakland Athletics

Oakland is aan een prima reeks buiten de deur bezig. Tot nu toe was men buitenshuis nog geen tien keer succesvol geweest dit seizoen. Na de zege op de Houston Astros van dinsdagavond hebben de mannen echter ineens vier overwinning on the road op rij te pakken. Dat daarbij onder andere Houston aan de verliezende kant stond is veel zeggen. Zestien van de vorige zeventien ontmoetingen tussen de twee ploegen gingen aan de zegekar van de Astros.
Wat vooral opvalt de laatste dagen is dat de lopers in scoringspositie eindelijk in gelegenheid worden gesteld de runs te scoren. Tegen Houston werden bijvoorbeeld vijf van de zes kansen afgemaakt. Daarbij is het vooral interessant om te zien dat al deze runs werden gescoord met twee ‘uitjes’ al op het bord. De grand slam van Ryon Healy gaf misschien wel het best weer hoe het met het zelfvertrouwen van de A’s gesteld is momenteel.

Arizona Diamondbacks

De Diamondbacks blijven verbazen. Er is dan ook geen enkel team dat al zo vaak op deze plek besproken is als de formatie uit Arizona. De Diamondbacks liggen nog altijd op koers voor het beste reguliere seizoen in de geschiedenis van de franchise. Dat is vooral te danken aan het uithoudingsvermogen dat het team heeft weten te kweken. Het aantal come from behind wins en het aantal zeges in extra innings is dit jaar opvallend groot.
In de laatste zeven wedstrijden met extra innings die de Diamondbacks speelden trokken zij zeven keer aan het langste eind. Zoals al in eerdere edities is opgemerkt zijn de leden van het D’backs-roster individueel niet persé aan een beter seizoen dan ooit bezig, maar is vooral het collectief heel sterk. Een voorbeeld is het duo Zack Godley en Rey Fuentes, dat als pinch hitter en pinch runner de wedstrijd tegen de St. Louis Cardinals van dinsdagavond in de tiende inning moest doen kantelen. Godley bracht Fuentes in scoringspositie en een walk-off hit van Chris Hermann klaarde de klus.

Atlanta Braves

Terwijl Bartolo Colon op het punt staat zijn terugkeer op de heuvel te maken zijn zijn Braves, en dan met name zijn directe vervanger, misschien wel heter dan ze in de afgelopen vijf seizoenen geweest zijn. De opkomst van rookie Sean Newcomb is exemplarisch voor het proces dat gaande is in Georgia. Daar waar de afbraakfase nu voorbij lijkt en de wederopbouw is ingezet.
Newcomb is een voortvloeisel uit de deal die met de Los Angeles Angels werd gemaakt omtrent Andrelton Simmons. Toen de korte stop naar Californië verhuisde, bewandelde de nog jonge Newcomb de omgekeerde weg. Na anderhalf jaar heeft hij nu zijn plek in de hoofdmacht weten te veroveren. Na vier starts in de Big League staat zijn ERA op 1.48. Wie in zes innings acht k’s en slechts één vrije loop noteert houdt de kansen op punten tegen dan ook als vanzelf laag. Newcomb dankt dit vooral aan het feit dat hij vooralsnog nauwelijks vier wijd noteert, veel minder ook dan hij gemiddeld in zijn jaren in de Minor League deed.

Down

Colorado Rockies

De magie lijkt even voorbij in Colorado. Waar sinds de start van het seizoen alles goed leek te vallen, lijkt nu niets meer in het voordeel beslist te kunnen worden. Zo laten de Rockies al de hele week, wedstrijd na wedstrijd, in de slotinnings lopers in scoringspositie op de honken achter. Dit gebeurt in elke zevende, achtste en negende inning weer opnieuw. Om die reden staan de Rockies ineens op een verliesreeks van zeven wedstrijden. Langer dan men in een jaar heeft meegemaakt.
Eén van de redenen waarom het de Rockies wat minder voor de wind lijkt te gaan is het langzaam volstromen van de wachtkamer van de clubarts. De disabled list wordt langer en langer. Zo is sinds maandag Tyler Anderson afwezig en is op dinsdag tweede honkman DJ LeMahieu aan de lijst toegevoegd. Ook werd woensdag bekend dat David Dahl dit seizoen waarschijnlijk in zijn geheel niet meer in actie komt. ook Gerardo Parra blijft langer weg dan men had gedacht, al kan die mogelijk in de komende zeven dagen terugkeren.

Detroit Tigers

Detroit staat op een vervelend kruispunt in het seizoen. Na een verliesreeks van maar liefst acht wedstrijden werd nu tweemaal op rij gewonnen. Die zeges waren vooral te danken aan de gevestigde namen op het roster. Denk aan Justin Verlander (op een enkele inning na) en aan de rake klappen van Miguel Cabrera en JD Martinez. Daardoor is zelfs in Detroit, met zes wedstrijden achterstand op de kopppositie en vijfeneenhalf op een wild card-plek, nog altijd van alles mogelijk.
Dat maakt de keuze tussen aanhaken en afhaken des te moeilijker. Detroit kan het roster bijeenhouden in de hoop dat het ergste achter de rug is en er toch nog het één en ander te halen valt in 2017. Aan de andere kant kan men er ook juist nu voor kiezen om uitverkoop te houden en drastisch opnieuw te beginnen. Juist omdat ook de andere Tigers zich aan de sterkhouders lijken op te trekken is voor geen van beide opties een waterdichte argumentatie te maken.

New York Yankees

Dat het even iets minder gaat in New York is helemaal niet erg. Het mag immers niet vergeten worden dat zowel Aaron Judge als Gary Sanchez in de afgelopen week pas de mijlpaal van honderd wedstrijden in de MLB bereikten. Desondanks wordt voor de beide jongelingen zeer sterk campagne gevoerd met betrekking tot plekken in de All Star Game en Home Run Derby. De jongelingen hebben het team dit jaar al ver gebracht.
Het is dan ook lastig voor de jongelingen om de Yankees op sleeptouw te nemen wanneer de bullpenn steeds vaker steken lijkt te laten vallen. Zo werd in het duel met de Chicago White Sox van dinsdagavond bijvoorbeeld een voorsprong van 3-1 in de achtste inning weggeven en verloren met 4-3. Met Chad Green en Aroldis Chapman nog altijd niet beschikbaar en Tyler Clippard en Dellin Betances in een mindere fase in hun carrières is het daardoor mogelijk dat de Yankees na de goede start ineens elf van de laatste veertien duels hebben verloren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen