The rich get richer op een nieuwe hectische Free Agency-dag

Nu de lockout is opgeheven en een nieuwe CBA is ondertekend, mogen teams in Major League Baseball weer volop handelen. Met nog maar drie weken op de kalender tot de start van het seizoen is er veel clubs alles aan gelegen zo snel mogelijk hun rosters te completeren. Het Free Agency-circus draait dan ook op volle toeren en meerdere spelers zijn al van club gewisseld. Hieronder de belangrijkste moves van de afgelopen dagen.

FREDDIE IS EEN DODGER

Met de deal die Matt Olson naar Atlanta bracht, werd eigenlijk het lot van Freddie Freeman in Georgia bezegeld, maar nu is de kogel definitief door de kerk. De eerstehonkman keert niet terug bij de organisatie waarmee hij vorig jaar de World Series won. Daarentegen maakt hij wel kans om zijn eigen titel te verdedigen, want in Los Angeles komt Freeman in een gespreid bedje terecht.

De lineup van de Dodgers was al niet mals, maar met Freeman mag manager Dave Roberts nog maar eens een wapen aan zijn arsenaal toevoegen. Er hangt wel weer een prijskaartje aan. De 32-jarige Freeman tekent naar verluid een zesjarig contract ter waarde van 162 miljoen dollar. Als de Dodgers nog niet de uitgesproken favoriet waren om de kroon van de Braves over te nemen, zullen ze dat nu mogelijk wel zijn.

CHAPMAN TREKT OVER DE GRENS

De organisatie die daar graag een stokje voor lijkt te willen gaan steken zijn de Toronto Blue Jays. De Canadezen bouwden de afgelopen jaren aan een ijzersterke core van jonge talenten en vullen die nu langzaam aan met bewezen sterren. De Jays hadden volgens geruchten aanvankelijk ook interesse in Freeman, maar schakelden snel door of zaten al langer op een ander spoor. Gisteren onderstreepten ze hun ambitie namelijk nog maar eens met het aantrekken van Matt Chapman.

De derdehonkman is verdedigend de absolute crème de la crème, maar ook aanvallend is hij een mooie toevoeging. De laatste twee seizoenen liepen het in het slagperk iets stroever, maar een operatie aan zijn heup zou hem dit seizoen op zijn oude offensieve niveau moeten terugbrengen. Het geeft de Blue Jays in ieder geval een infield dat kan wedijveren met dat van de bovengenoemde Dodgers.

Daarmee zijn de Athletics op hun beurt op beide hoeken van het binnenveld hun Matt kwijt, nadat Olson dus eerder deze week naar de Braves trok. Net als toen krijgt de organisatie er een aantal prospects voor terug. Van de vier talenten die overkomen vanuit Toronto is Gunnar Hoglund de belangrijkste pion. De rechthandige pitcher werd vorig jaar als negentiende gekozen in de eerste ronde van de draft. De andere drie nieuwe A’s zijn infielder Kevin Smith en de twee linkshandige werpers Zach Logue en Kirby Snead.

BRYANT GAAT, JOC KOMT

Het verblijf van Kris Bryant in de Bay Area bleef beperkt tot een half jaartje. Hij bergt al zijn ambities op en mag in Denver de enorme leemte die het vertrek van Nolan Arenado en de nog altijd clubloze Trevor Story bij de Rockies heeft achtergelaten proberen op te vullen. Voor 182 miljoen dollar moet hij de komende zeven jaar het gezicht zijn van zijn nieuwe organisatie.

Na het vertrek van de twee sterkhouders Arenado en Story – en in hun schaduw nog meer belangrijke krachten – leek een rebuild de logische keuze. Daar denkt het bestuur van de Rockies dus blijkbaar anders over en zij vonden in Bryant een dure vlag voor op hun modderschuit. Een vierde plek ver achter de Dodgers, San Diego Padres en San Francisco Giants, maar vóór de Arizona Diamondbacks moet nu wel mogelijk zijn.

Het vertrek van Bryant betekende dat de Giants een nieuwe outfielder konden gebruiken. Die vonden ze gisteren in Joc Pederson. Daarmee vond een twee kampioen van vorig jaar emplooi buiten Atlanta. Vooralsnog strijkt Pederson voor slechts één seizoen en zes miljoen dollar neer in San Francisco.

CUBS WINNEN STRIJD OM SUZUKI

Ooit wist men het al zeker: de Japanse ster Seiya Suzuki zou de volgende dure Japanner in Fenway Park worden. Zijn bestemming veranderde afgelopen week plots in San Diego, maar de waarheid blijkt in het midden te liggen. Suzuki is de komende vijf jaar als Cub te bewonderen in Chicago. Dat kost de organisatie inclusief vergoeding aan zijn vorige Japanse werkgever een slordige 100 miljoen dollar.

Suzuki is een outfielder, die offensief de nodige slagkracht en plate discipline toevoegt. In de Japanse competitie behoorde Suzuki al enkele seizoenen tot de allerbeste spelers en hij stond dus ook op het wensenlijstje van veel MLB-organisaties. Het is na Marcus Stroman, Andrelton Simmons, Chris Martin en Yan Gomes al de vijfde versterking voor de Northsiders, nadat zij vorig jaar juist veel van hun beste spelers van de hand deden in Javier Baez, Anthony Rizzo en Bryant.

SCHWARBER NAAR DE PHILLIES

Een andere oud-Cub vond ook onderdak. Kyle Schwarber beleefde vorig seizoen de beste periode uit zijn carrière en daar hopen de Philadelphia Phillies de komende jaren meer van te zien. De outfielder sloot vorig seizoen af bij de Boston Red Sox, waarmee hij een sterke start in de playoffs kende, maar hij iets eerder dan zijn teamgenoten met vakantie ging. In zijn laatste 15 slagbeurten produceerde hij geen enkele honkslag meer.

OVERIGE DEALS

Sander Grasman
Sander Grasman
Recreatief sporthistoricus en vice-voorzitter van de Nederlandse Fred McGriff-fanclub.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen