Team of the Week, week 5: American League

Ingaande deze week kiezen vier redacteuren gezamenlijk een Team of the Week voor zowel de American League, als de National League. Vandaag trappen we af met de Junior Circuit. Redacteuren Dennis Bakker en Sander Grasman maken een selectie van de beste spelers in de American League voor week vier van het seizoen 2020.


C AUSTIN NOLA (Seattle Mariners)

29 AB, 7 R, 2 HR, 8 RBI, .345 AVG, .897 OPS


We beginnen met een van de lastigste posities in deze selectie. De backstops ontlopen elkaar niet veel deze week en dus zou een keuze voor spelers als José Trevino van de Texas Rangers of Chicago White Sox’ Yasmani Grandal ook te billijken zijn geweest. Wij gaan deze week echter voor Austin Nola van de Seattle Mariners.
De oud-Marlin is sinds zijn komst naar het noordwesten een prima optie voor de Mariners achter de plaat gebleken, maar afgelopen week steeg de 30-jarige boven zichzelf uit. Zijn slaggemiddelde van .345 is meer dan uitstekend. Tel daarbij zijn twee homeruns op en je hebt een prima offensieve week voor een catcher.


1B JOSÉ ABREU (Chicago White Sox)

30 AB, 9 R, 3 2B, 7 HR, 15 RBI, .533 AVG, 1.896 OPS


Op het eerste honk kunnen we deze week maar één man kwijt: José Abreu. De op Cuba geboren eerstehonkman had misschien wel de beste week uit zijn carrière en was de beste slagman in de Major League over de laatste zeven dagen. In dertig slagbeurten een OPS noteren van 1.896(!) noteren is buitenaards. In de Crosstown Series tegen aartsrivaal Chicago Cubs was Abreu goed voor maar liefst zes homeruns in drie wedstrijden, waarvan vier in opeenvolgende slagbeurten, een evenaring van het MLB-record. Abreu werd dan ook ruimschoots tot AL Player of the Week uitgeroepen.

 
Het seizoen 2020 is voor Abreu in zijn geheel een voortvarende campagne. Op zijn positie is er dit seizoen geen betere te vinden. Al komt Brandon Lowe van de Tampa Bay Rays dicht in de buurt.


2B JONATHAN SCHOOP (Detroit Tigers)

23 AB, 4 R, 2B, 2 HR, 3 RBI, .435 AVG, 1.198 OPS


Cavan Biggio van de Toronto Blue Jays was geweldig op dreef afgelopen week, maar hij speelde de helft van zijn wedstrijden in het buitenveld. Wij kiezen daarom voor Jonathan Schoop op het tweede honk. Onze landgenoot bewijst na twee mindere seizoenen nog altijd op niveau te kunnen presteren.
Vorig jaar koos Schoop ervoor om in een jaartje Minnesota te bewijzen dat hij weer de oude kon worden. Zijn verblijf in de Twin Cities werd niet wat hij ervan gehoopt had. Een tweede kort contract was het gevolg en die kans grijpt hij. Met twee ‘bomba’s’ bracht hij zijn seizoenstotaal alweer op zes. Met een Ops van boven de 1.000 sla je jezelf sowieso op de radar voor het Team van de Week.


SS TIM ANDERSON (Chicago White Sox)

32 AB, 9 R, 2 2B, 4 HR, 7 RBI, 2 SB, .375 AVG, 1.224 OPS


Hijzelf schijnt niet graag naar honkbalwedstrijden te kijken, maar wij kijken wel graag naar Tim Anderson. De kortestop aan de Southside van Chicago speelt met passie en enthousiasme, wat niet altijd door iedereen wordt gewaardeerd. Bij ons heb je dan echter wel een streepje voor, al had hij die deze week zeker niet nodig om een plaatsje in dit sterrenensemble te verdienen.
Net als een handvol teamgenoten was Tim Anderson deze week namelijk en fuego. De batting champ van vorig jaar doet er alles aan om zijn titel te verdedigen en daar slaagt hij vooralsnog goed in. Bovendien sloeg hij afgelopen week maar liefst vier dingers en stal hij twee honken.


3B ANTHONY RENDON (Los Angeles Angels)

32 AB, 2 2B, 4 R, 5 RBI, .531 AVG, 1.125 OPS


De man die op het derde honk veel goed deed deze week is terug te vinden Anaheim, Californië. Anthony Rendon sloeg .531 met een OPS van 1.125. Hoewel de rest van de statline behoorlijk leeg bleef, is hem dat (gezien de staat van de rest van zijn ploeg) niet persé aan te rekenen. Met name in de serie tegen de San Francisco Giants maakte de 30-jarige Rendon indruk.
Er is tot op heden niet veel te juichen bij de Angels. Rendon is deze week dan ook de man die de eer voor de Halos hoog houdt in het Team van de Week.


LF LOURDES GURRIEL JR. (Toronto Blue Jays)

29 AB, 3 R, 2 2B, 2 HR, 10 RBI, 1.015 OPS


Alleskunner Lourdes Gurriel Jr. vinden we deze week in het linksveld. De 26-jarige Cubaan maakt deze week met twee homeruns en tien RBI’s indruk bij de Blue Jays. Ook defensief stond de Cubaan zijn mannetje deze week. Vooral zijn “Céspedes-like” worp van het linksveld richting thuisplaat deed de naam Gurriel Jr. in het team van de week verschijnen.

 
Na een aantal blessures in het seizoen 2019 laat Gurriel Jr. weer zien tot wat hij allemaal in staat is. De man die als één van de top international prospects te boek stond zal het resterende seizoen proberen de lijn van deze week door te trekken.


CF KYLE LEWIS (Seattle Mariners)

23 AB, 11 R, 3 HR, 4 RBI, 7 BB, SB, .522 AVG, 1.590 OPS


Kyle Lewis is dit jaar dé man in Seattle. De rookie maakt veel indruk in zijn tweede seizoen. Waar Luis Robert vooraf de gedoodverfde favoriet voor Rookie of the Year leek — en de Cubaan zelf bovendien allerminst teleurstelt — maakt Lewis het hem vooralsnog knap lastig.
De statistieken van Lewis waren deze week gewoonweg fenomenaal. Hij sloeg drie homeruns, verdiende zevenmaal vier wijd om slechts twee strikeouts en zijn OPS over de week eindigde boven de 1.500. De toekomst in Seattle is misschien toch iets minder grijs dan het weer.


RF ANTONY SANTANDER (Baltimore Orioles)

 30 AB, 4 R, 4 2B, 3 HR, 5 RBI, .333 AVG, 1.161 OPS


Het buitenveld wordt gecompleteerd door Antony Santander van de Baltimore Orioles. Met een slaggemiddelde van .333, een OPS van 1.161 en drie homeruns kun je spreken van een goede week voor de in Venezuela geboren rechtsvelder.
Voor de man die in 2017 bij de Orioles debuteerde is het seizoen 2020 er tot nu toe één om over naar huis te schrijven. In 115 slagbeurten is de 25-jarige Santander goed voor .296/.670/1.011. Met een totaal van tien homeruns deelt hij — met onder andere Mike Trout — op dit moment plaats nummer drie in de homerun-lijsten; de lijst die wordt aangevoerd door Fernando Tatis Jr.


SP ZACK GREINKE (Houston Astros)

0-0, 14.2 IP, 11 K, 2 BB, 1.93 ERA, 0.64 WHIP, 2 QS


De beste individuele prestatie van een pitcher was deze week kwam op naam van Cleveland Indians-pitcher Aaron Civale. Zijn ene optreden moet het echter afleggen tegen de twee quality starts van Zack Greinke. Dat de Astros-pitcher daar geen W aan overhield, valt hem niet te verwijten.
Dat Greinke een vreemde vogel is, wisten we al een tijdje. Dit jaar voegde hij daar het callen van zijn eigen pitches aan toe. Toch weet hij de slagmannen alsnog in de luren te leggen. Zonder de geblesseerde Justin Verlander en de vertrokken Gerrit Cole, ligt de druk van de rotatie in Houston voornamelijk op de frêle schouders van Greinke. Zijn prestaties lijden er niet onder, gezien zijn ERA deze week van 1.93 en WHIP van 0.64.


RP TAYLOR WILLIAMS (Seattle Mariners)

4.1 IP, 7 K,  2 BB, 0.00 ERA, 0.92 WHIP, 4 SV, 1 HD.


Wanneer men de pitching-statistieken van de afgelopen zeven dagen er bij pakt, zal de naam van Taylor Williams niet op nummer één naar voren komen. Duik wat dieper de statistieken in en je zult de afgelopen week geen betere vinden. In vier innings op de heuvel stuurt Williams zeven man met drie slag terug naar de bank en krijgt hij bovendien geen enkele run tegen.
De van de Brewers afkomstige Williams is sinds 2017 actief in de Major League en leeft tot nu toe een anoniem bestaan tussen al het pitchers-geweld. De wedstrijden van de afgelopen week zullen zijn vertrouwen ongetwijfeld een boost hebben gegeven.

(Coverfoto: White Sox Twitter)

Sander Grasman
Sander Grasman
Recreatief sporthistoricus en vice-voorzitter van de Nederlandse Fred McGriff-fanclub.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen