Team of the Week, American League: Week 9

Elke week van het MLB-seizoen kiezen vier SportAmerika-redacteuren gezamenlijk een Team of the Week voor zowel de American League, als de National League. Ook deze week nomineren redacteuren Dennis Bakker en Sander Grasman weer de crème de la crème in de American League voor week 9 van het seizoen 2020.


C SALVADOR PEREZ (Kansas City Royals)

 20 AB, 3 HR, 3 2B, 9 RBI, 4 R, .500 AVG, 1.100 SLG, 1.624 OPS


Nadat Salvador Perez bijna een maand aan de kant stond, is hij inmiddels sterker dan ooit teruggekomen. Voor onze vorige selectie was zijn sample size nog iets te klein om hem al op te nemen in het Team of the Week, maar hij zette die lijn sindsdien gewoon voort. Sterker nog, hij voegde er nog meer power aan toe.


Sinds zijn terugkeer sloeg de catcher al 9 extra base hits, waarvan er vier de tribunes in verdwenen. Het leverde de backstop een slugging percentage op van boven de 1.000. Waar we de eerste weken soms goed moesten zoeken naar een valide optie op deze positie, passen de statistieken van de ervaren Royal perfect tussen die van de andere posities.


1B LUKE VOIT (New York Yankees)

26 AB, 10 H, 5 HR, 1 2B, 12 RBI, .385 AVG, 1.429 OPS


Er lijkt deze maand geen maat te staan op Yankee Luke Voit. Andermaal is hij de beste eerste honkman van de American League. In 26 slagbeurten produceert de Amerikaan een slaggemiddelde van .385 met daarbij vijf (!) homeruns en een OPS van 1.429.
Met zijn vijf homeruns heeft Voit er nu in totaal 21 verzameld. Met zijn twintigste homerun tegen de Toronto Blue Jays schaarde de 29-jarige Amerikaan zich bovendien in een illuster rijtje. Naast Mickey Mantle en Babe Ruth — die deze prestatie zelfs drie keer voor elkaar bokste — is Voit nu de derde Yankee die in de eerste 50 wedstrijden van het seizoen minimaal twintig ballen over de hekken weet te slaan. Bovendien voert Voit met 21 nu fier het klassement in totaal aantal homeruns aan in de gehele MLB, op gepaste afstand gevolgd door José Abreu met achttien.
In New York was het deze week sowieso een week van de records die sneuvelden. Zo presteerde de ploeg van Aaron Boone het om in drie opeenvolgende wedstrijden zes homeruns te produceren. Iets wat in de gehele geschiedenis van de Yankees nog nooit is voorgekomen. Daarbij kwam nog het feit dat er vijf homeruns in één enkele inning werden geslagen. Met deze prestatie voegden de Yankees zich bij de New York Giants (1939), Philadelphia Phillies (1949), San Francisco Giants (1961), Minnesota Twins (1966) en Milwaukee Brewers (2006) en de Washington Nationals (2017).


2B DJ LEMAHIEU (New York Yankees)

26 AB, 4 HR, 4 2B, 10 RBI, 9 R, .423 AVG, 1.038 SLG, 1.554 OPS


Met al die records is het niet zo gek dat we op het tweede honk nog een Yankee terugvinden. DJ LeMahieu is over het hele seizoen gezien misschien wel de belangrijkste speler in de Bronx. De tweede honkman is niet de pure power hitter als zijn teamgenoot Voit, maar toch heeft hij over het hele seizoen een OPS van 1.033. De Yankees zijn de afgelopen weken weer in bloedvorm en LeMahieu lijkt een spark plug daarvoor te zijn geweest.
In de twee weken die de Californiaan moest missen in augustus liep het niet, maar sinds zijn terugkeer is ook het slaggeweld weer op gang gekomen. De organisatie kan daarnaast ook weer precies op tijd beschikken over Aaron Judge en Giancarlo Stanton, waarmee de New Yorkers toch weer een van de belangrijkste kandidaten op de World Series zijn geworden. Aan de huidige vorm zal het in ieder geval niet liggen. Zo blijkt ook wel uit ons Team of the Week.


SS TIM ANDERSON (Chicago White Sox)

26 AB, 3 HR, 2B, 4 RBI, 4 R, .346 AVG, 1.077 OPSJe weet dat je te maken hebt met een MVP-kandidaat als een week met een OPS van 1.077 toch als een mindere week voelt. Vooral zijn twee homeruns tegen de Cincinnati Reds zorgen ervoor dat Tim Anderson ook deze week weer tot de crème de la crème in de American League behoort. Het is dan ook te hopen voor de White Sox dat de blessure waarmee de korte stop in de wedstrijd op zondag uitviel, meevalt. Het lijkt er wel op, want Anderson stond maandagnacht gewoon weer in de basisopstelling van de Chicagoans. Hopelijk krijgt de batting race tussen LeMahieu en Anderson op deze manier een verdiend einde.


3B JOSÉ RAMÍREZ (Cleveland Indians)

26 AB, 11 H, 4 HR, 10 RBI, .423 AVG, 1.385 OPS


Op het derde honk José Ramírez van de Cleveland Indians. De 28-jarige Dominicaan was deze week van grote waarde voor de ploeg uit de AL Central. Met een slaggemiddelde van .423, vier homeruns en een OPS van 1.385 kunnen we spreken van een sterke week voor de tweemalig All-Star.
In de wedstrijd van afgelopen vrijdag tegen de Detroit Tigers deed er zich nog een grappig voorval voor. Op een lage curveball van reliever Jordan Zimmermann gooide Ramírez letterlijk met zijn knuppel naar de bal. Tijdens de swing verloor de Dominicaan de grip over zijn knuppel en raakte de bal niet zoals hij had bedoeld. Wonder boven wonder werd het toch een single. Bekijk de beelden hieronder:


LF LOURDES GURRIEL JR. (Toronto Blue Jays)

27 AB,  11 H, 3 HR, 2 2B, 5 RBI, .407 AVG,  1.222 OPS


In het linksveld is er deze week andermaal plaats voor alleskunner Lourdes Gurriel Jr. van de Toronto Blue Jays. De man die in 2015 met Cuba het World Port Tournament veroverde, was deze week met een slaggemiddelde van .407, drie homeruns en een OPS van 1.222 ruimschoots de beste linksvelder van de American League.
In een week waarin de Toronto Blue Jays niet sterk voor de dag kwamen (3-7), zorgde de Cubaan wel voor een prachtig hoogtepunt. Na een hit van Mets-speler J.D. Davis dook de Cubaan met elke vezel van het lijf richting de snel dalende bal.


CF BYRON BUXTON (Minnesota Twins)

24 AB,  1 2H, 4 HR, 6 RBI, 5 R, .375 AVG, .917 SLG, 1.317 OPS


Dat Byron Buxton een getalenteerde speler is en één van de beste verdedigende centerfielders wisten we al, maar het leek er vooral offensief nooit helemaal uit te komen. Daar is de afgelopen twee weken verandering in gekomen. Net als vorige week hield de Twin ook nu weer de concurrentie achter zich met een indrukwekkend OPS van 1.317.
Die statistiek heeft hij vooral te danken aan de vier homeruns die hij deze week sloeg. Daarmee heeft hij dus over de afgelopen 14 dagen 7 dingers geslagen en ligt zijn slugging percentage maar iets onder de 1.000. Daar kunnen de mensen in Minnesota hoop uit putten voor de playoffs en de verdere toekomst van hun eeuwige talent. Hij staat nu in ieder geval al twee keer achter elkaar in onze AL Team of the Week.


RF CLINT FRAZIER (New York Yankees)

22 AB, 8 R, 3 HR, 7 RBI, .364 AVG, 1.318 OPS


In een week waarin de Yankees record na record lieten sneuvelen, is het ook niet verwonderlijk dat in het rechtsveld plaats is gemaakt voor een man uit New York. Rechtsvelder Clint Frazier van de New York Yankees is deze week de man op “9”. In achttien slagbeurten kan de fifth overall pick van 2013 met een slaggemiddelde van .364, drie homeruns en een OPS van 1.318 mooie statistieken voorleggen. Bovendien kwam het OBP van Frazier met vijf vrije lopen uit op .500.
Het seizoen 2020 kun je gerust noemen als het seizoen waarin Frazier doorbreekt in de Major League. De man die vorig seizoen als een jojo tussen de Minor- en de Major League slingerde, is de laatste weken een stabiele factor in de aanvalslinie van de Yankees. Ook defensief is de 26-jarige Amerikaan met een % van .982 een zekerheidje.


SP TANNER HOUCK (Boston Red Sox)

2-0, 11 IP, 3 H, 11 K, 6 BB, 0.00 ERA, 0.82 WHIP


Waar we in onze selectie enkele terugkerende namen tegenkomen, was onze keuze voor startend werper vorige week nog niet eens een MLB’er. Tanner Houck werd deze week overgeheveld vanuit de alternate site en groeide al snel uit tot Red Sox Nations hoop in bange dagen. In je tweede wedstrijd de New York Yankees verslaan, is altijd mooi, maar als je bedenkt dat de vorige overwinning op de rivaal al een jaar geleden is, dan geeft dat zo’n zege een extra randje. Gedurende die tijdspanne wonnen de Yankees maar liefst twaalf opeenvolgende wedstrijden.
In zijn eerste wedstrijd tegen de Miami Marlins kon de righty misschien nog wel mooiere cijfers voorleggen. Tegenover twee schamele honkslagen en driemaal vier wijd plaatste hij 7 strikeouts. De Yankees gingen minder vaak naar de kant met drie slag, maar moesten tot de zesde inning wachten op hun eerste honkslag. Dat is niet iets waar de streaking New Yorkers de afgelopen week gewend aan waren.


RP RYAN PRESSLY (Houston Astros)

0-1, 3.2 IP, 3 H, 5 K, 1 BB, 1.09 WHIP, 3 SV


Als slotakkoord een pitcher die andermaal zichzelf een plek in het Team of the Week weet te verschaffen. Ryan Pressly van de Houston Astros is de naam. In een week waarin de reliever weliswaar een loss achter zijn naam kreeg, haalde hij wel een perfecte score aan saves en stuurde hij vijf slagmannen met drie slag terug naar de bank.

Coverfoto: Associated Press/Frank Franklin II

Dennis Bakker
Dennis Bakker
Honkbal en ijshockey zijn de sporten waar zijn hart sneller van gaat kloppen. Heeft na MLB 1999 en NHL 2000 op de PS1 Chicago als sportstad geadopteerd. Go White Sox, Blackhawks, Bears en Bulls! Met vier kampioenschappen op rij in OOTP Baseball 8, Colorado Rockies als schaduwfranchise in MLB geadopteerd. Domineerde de NHL met Winnipeg Jets in Franchise Hockey Manager.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen