'Stro Show: Keuchel, Gonzalez zetten Astros op 1-0


Men zegt wel dat pitchers die er op de belangrijkste momenten moeten staan, er ook daadwerkelijk staan. Vrijdagnacht was Dallas Keuchel zo’n pitcher. In de openingswedstrijd van de ALCS, tussen de New York Yankees en Houston Astros, gooide Keuchel voor de Texanen een meesterwerk. De lefty verlengde daarmee zijn dominante streak tegen de Yankees; zijn regular season ERA tegen New York stond voor de wedstrijd op 1.24. In 2015 gooide hij nog zes shutout innings in de AL Wild Card-wedstrijd.
De 29-jarige Oklahomaan hield de Bronx Bombers deze keer op vier hits (uitsluitend singles), gooide één keer vier wijd en zond tien Yankees met een strikeout terug naar de dugout. Dit bleek voldoende voor de Astros-attack om een win tegen de eveneens sterk gooiende Masahiro Tanaka uit het vuur te slepen.

SPANNING

Het leek vroeg in de wedstrijd alsof beide teams wat last hadden van postseason pressure. Althans, beide aanvallen. Tot de derde inning bereikten slechts Aaron Judge en George Springer met een vrije loop het honk. Brett Gardner haalde de nul onder hits op het scorebord weg, met een honkslag in de derde inning. Voor de Astros duurde het tot de vierde inning voordat een basehit werd genoteerd op het werpen van Tanaka. Het was in die inning echter wel ook meteen goed raak.
Met één uit sloeg (wie anders) José Altuve een honkslag, waarna hij het tweede honk stal. Carlos Correa sloeg Houston’s MVP vervolgens over de plaat.

Houston’s Zwitserse zakmes Marwin Gonzalez bracht de korte stop een honk verder met een ground out en Cubaanse eerste honkman Yuli Gurriel deed de rest.

VASTHOUDEN

Met een 2-0 voorsprong en de formidabele Yankees-bullpen in het vooruitzicht, was het voor de Astros een kwestie van de voorsprong consolideren. Dat leek in de vijfde inning meteen te mislukken, want Keuchel kwam voor het eerst in de wedstrijd in de problemen. Greg Bird sloeg een honkslag en Matt Holliday bereikte één door een error van Altuve. Na een line-out van Todd Frazier en een strikeout voor Gardner, leek Keuchel uit de inning te komen. Hij had daar echter wat hulp van (opnieuw) Marwin Gonzalez voor nodig.

Joe Girardi gebruikte deze keer wél zijn challenge, maar na de replay-analyse bleek Bird inderdaad uit te zijn. De voorsprong van twee runs bleef intact.

GREG BIRD

Tegen relievers Chris Devenski en Ken Giles konden de Yankees in de achtste inning weinig beginnen. In de negende inning maakte eerste honkman Greg Bird het duel echter nog even spannend. De langdurig geblesseerde slugger liet, na zijn beslissende homerun in één van de ALDS-wedstrijden tegen Cleveland, wederom zien dat een fitte Bird een waardevolle Bird is voor New York. De lefty greep een 98 mph fastball van Astros-closer Giles en deponeerde deze tegen de foutpaal in het rechtsveld.

New York kon echter niet doordrukken. De overige slagmensen in de inning moesten met drie slag naar de kant en Giles sleepte de 2-1 overwinning uit het vuur. De Yankees zullen nu aan de bak moeten in het vervolg van de series.
De 2017-Yankees werden met hun 14 strikeouts van vrijdagnacht (10 van Keuchel, vier van Giles), het eerste team in de geschiedenis dat tien keer of vaker drie slag kreeg in zes opeenvolgende play-off-wedstrijden. Het lijkt dus een goed begin om te proberen die streak te doorbreken in Game 2.

UP NEXT

Die belangrijke tweede wedstrijd staat voor later vandaag op het programma. Om 22:00 uur (Nederlandse tijd) nemen Justin Verlander en Luis Severino het tegen elkaar op in een strijd tussen generaties. De 34-jarige veteraan Verlander heeft een enorme hoeveelheid postseason-ervaring. De 23-jarige Severino komt net kijken. Kunnen de Astros met een belangrijke 2-0 voorsprong in de series naar New York afreizen?

(Top photo: Elsa / Getty Images)

Jasper Roos
Jasper Roos
Hoofdredacteur. Schrijft voornamelijk over honkbal. Praat regelmatig in een microfoon. Pitch-sequence-aficionado. Shoeless Joe Jackson is een Hall of Famer.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen