Simba tekent bij Twins, Didi terug naar Philly

Nadat Jurickson Profar eerder dit offseason terugkeerde bij het team waar hij afgelopen jaar al onder contract stond, volgde Didi Gregorius onlangs zijn voorbeeld met een nieuwe, tweejarige deal met de Philadelphia Phillies. Andrelton Simmons wisselde dan weer van werkgever. Simba staat komend jaar onder contract bij de Minnesota Twins.

GREGORIUS

Didi Gregorius kon afgelopen seizoen eindelijk wat opkrabbelen van de armblessure die hem twee jaar geleden op de operatietafel deed belanden. Gedurende zijn eerste terugkeer, in de pinstripes van de New York Yankees, kunnen we uit zijn statistieken opmaken, dat onze landgenoot nog niet geheel vrijuit kon spelen. Dat was in het verkorte seizoen van 2020 wel het geval. De kortestop sloeg in slechts 60 wedstrijden een hogere WAR bij elkaar dan in het jaar ervoor. Reden genoeg voor zijn organisatie in Philadelphia om Didi terug te halen voor een hernieuwde kennismaking. Gregorius ondertekende een contract voor twee jaar ter waarde van $28 miljoen.

REALMUTO

Gregorius is al de tweede steunpilaar die Dave Dombrowski in Pennsylvania weet te houden. Een paar dagen eerder had de organisatie namelijk al een smak geld ($115,5 miljoen/5 jaar) naar catcher J.T. Realmuto gegooid. Dealin’ Dave is niet vies van een vet contractje links en rechts en maakt zijn bijnaam ook dit dienstverband weer volledig waar. Het geeft de Phillies, met onder anderen ook nog Bryce Harper in de slagploeg, een stevige lineup. Wil men echter ook een gooi doen naar de titel in de NL East, dan zal er op de heuvel nog wel wat moeten gebeuren.

SIMMONS

In tegenstelling tot Profar, Gregorius en Realmuto koos Andrelton Simmons er voor om van organisatie te wisselen. Hij verliet de Angels om zijn heil te zoeken in de Twin Cities. Door de komst van de viervoudig Gold Glove-winnaar zal Jorge Polanco een plekje naar rechts verschuiven. Met Josh Donaldson en Simmons beschikken de Twins nu over een uitermate sterke defensieve linkerkant van het binnenveld.

MENTALE PROBLEMEN

Een paar dagen na Simmons’ contractondertekening kwam er ook ander nieuws over de koninkrijksspeler naar buiten. Kort voor het einde van het coronaseizoen besloot Simba om zich niet langer beschikbaar te stellen. Nu werd duidelijk wat daar de reden achter was. Hij bleek te worstelen met mentale problemen. Simmons bekende al van jongs af aan depressieve gedachten te hebben en het idee om het slot van het seizoen in een bubble te moeten doorbrengen, brachten vervolgens ideeën over zelfdoding in hem naar boven. Ter bescherming van hemzelf en zijn familie koos hij alsnog voor de opt-out.

Simmons is niet de eerste honkballer die openlijk spreekt over zijn problemen. Ook Giants-outfielder Drew Robinson kwam eerder al naar buiten met een eerlijk verhaal over zijn geestelijke gesteldheid.

CRUZ EN COLOMÉ

De Twins hielden het overigens niet bij het aantrekken van Simmons. Ze verlengden de samenwerking met oudgediende Nelson Cruz, die voor één jaar verlengde ($13 miljoen). Hoewel Cruz’ kamer in het bejaardentehuis al lang en breed is ingericht, weigert de 40-jarige slugger voorlopig zijn knuppel aan de wilgen te hangen. Rocco Baldelli en zijn staf zijn daar maar wat blij mee, want zij zien in de veteraan een belangrijke mentor voor hun jonge kern van Polanco, Miguel Sano, Max Kepler en prospect Alex Kirilloff.

Ook Alex Colomé werd toegevoegd aan de selectie. De voormalig White Sox-closer tekende een contract voor één seizoen ter waarde van $5 miljoen (met een optie en een buyout).

SEMIEN

Waar sommige teams nog diep in hun winterslaap lijken te verkeren, pakken andere teams dit offseason de koe bij de hoorns. Dat kan zeker van de Toronto Blue Jays gezegd worden. Waar zij eerder al een grote vis met George Springer vingen, voegden zij onlangs Marcus Semien aan hun selectie toe. Net als Polanco lijkt ook de oud-Oakland-speler na deze move van positie te wisselen. Op korte stop staat namelijk al toptalent Bo Bichette en dus schuift Semien door naar het tweede honk. Na Springer komt er dus weer een ervaren kracht naar Toronto om de jonge wolven richting een Al East-titel te loodsen.

AFSCHEID PEDROIA

Voor die titel hoeven de Jays in vervolg niet meer af te rekenen met Dustin Pedroia. De tweedehonkman die al jaren door blessures geteisterd wordt, besloot deze week dat het mooi geweest was. Daarmee komt er een einde aan een prachtige carrière die als een raket van start ging, maar uiteindelijk als een nachtkaars uitging. Dat einde doet echter geen recht aan de knappe prestaties van de ooit te klein geachte Pedey. Met een RoY- en een MVP-Award logenstrafte hij al zijn criticasters in zijn eerste twee seizoenen in de majors. Bovendien won hij met de Red Sox tweemaal de World Series (’07 en ’13), terwijl hij bij de laatste titel van Boston geblesseerd moest toekijken.

Coverfoto: Greg A. Vasquez/USA Today Sports

Sander Grasman
Sander Grasman
Recreatief sporthistoricus en vice-voorzitter van de Nederlandse Fred McGriff-fanclub.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen