Hoe de Chiefs de Buccaneers in week 12 versloegen

Het is de week van de Super Bowl, met de thuisspelende Tampa Bay Buccaneers vs de favoriet: de Kansas City Chiefs. Gelukkig voor ons in er al wat verzamelmateriaal, want in week 12 van dit seizoen stonden beide teams ook tegenover elkaar. Toen wonnen de Chiefs dankzij een fantastisch eerste kwart (17-0) met 27-24. De Buccanneers lieten vooral in het laatste kwart zien wel degelijk te kunnen presteren vs de Chiefs. Wat viel er op tijdens dat duel?


TYREEK HILL DOMINEERT CARLTON DAVIS III


De wedstrijd kende vooral voor de Buccanneers offense twee gezichten. We zouden Tyreek Hill echter tekort doen als we het niet over zijn 13 catches voor 269 yds en 3 TD’s zouden hebben. Zo ongeveer 70% van zijn productie ontstond tijdens het weergaloze eerste kwart van de Chiefs.

Naast zijn kwaliteiten werd tijdens deze wedstrijd ook duidelijk hoe ongelooflijk allround Hill als wapen is. De wedstrijd begint met een motion van Hill die uiteindelijk resulteert in een wheel route. De snelheid van Hill is onmogelijk voor #23 Sean Murphy-Bunting om tegen te houden, terwijl safety #33 Jordan Whitehead slechts de gain zo klein mogelijk kan houden.


Vervolgens begint de nachtmerrie van #24 Carlton Davis III, die vanaf het moment hieronder meerdere malen kansloos zou zijn tegenover Hill. In dit geval staat Hill 1 vs 1 en is het een simpele links-rechts move die hem op snelheid langs Davis weet te brengen. Niet eens slecht verdedigd door Davis. De catch van Hill is gewoon simpelweg fantastisch en de hulp van een safety ontbrak.


Kort daarna komt Carlton Davis III weer in de problemen. Bij de play hieronder geeft hij Hill veel ruimte (om de lange pass eruit te halen), maar nog steeds heeft het geen effect. Hill explodeert vanaf de snap, maakt wederom een links-rechts move op snelheid en brengt zo Davis uit positie/balans. Davis zou uiteindelijk spartelend op de grond eindigen en toekijken hoe Hill zijn welbekende celebration uitvoert voordat hij de endzone überhaupt aanraakt. Aangezien Mahomes de safety (Antoine Winfield) namelijk met zijn ogen links heeft weten te houden, ligt er achter Davis veel ruimte. En dit is precies de ruimte die Hill weet te vinden. Touchdown.


Dezelfde combinatie is amper twee minuten later wederom succesvol. Dit keer staat Hill aan de linkerkant in de slot. Hij wordt vanaf de snap niet verdedigd omdat #45 LB Devin White denkt dat het een run play is, iets wat alle Buccanneers op het veld lijken te denken. Patrick Mahomes herkent dit meteen en ziet Hill in het midden meteen vrij staan. Easy gain.


Tot slot touchdown nummer twee en drie voor Tyreek Hill. Bij de tweede touchdown begint Hill in de slot aan de linkerkant. Carlton Davis (daar is ie weer) speelt press coverage tegen hem, wat in principe al de eerste fout is die hij maakt. Wederom gebruikt Hill een links-rechts combi om Davis op snelheid te kunnen verslaan. Aangezien Mahomes wederom zijn hoofd gebruikt door naar links te kijken en zo de safety wederom links te houden, ligt er achter Davis wederom veel ruimte. Wederom wordt Hill gevonden en is de safety, in dit geval Whitehead, te laat. Hill verslaat hem en springt de endzone in.


In het derde kwart zou de horrorwedstrijd van Carlton Davis zijn climax kennen, toen Hill hem 1 vs 1 versloeg en Mahomes de bal perfect plaatst. Hill kon zo zijn derde touchdown van de wedstrijd noteren.


BUCCANNEERS OFFENSE 3/4 VAN DE WEDSTRIJD KANSLOOS


De Buccanneers konden tot het begin van het vierde kwart echter aanvallend ook helemaal niks klaarspelen. Waarom? Twee redenen. Ten eerste was de run game van Tampa Bay toen alles behalve effectief. Ondanks de aanwezigheid van Ronald Jones en Leonnard Fournette maakten de Chiefs zich er totaal geen druk om. De DL van de Chiefs zou die run game wel uitschakelen. En dat deden ze ook. De focus lag vooral op het uitschakelen van de passing game.

Reden twee, en het ontbreken van een effectieve run game is daar mede de oorzaak van, is dat Tom Brady gedurende de wedstrijd enorm onder druk stond. Dit kwam door de ‘fabricated pressure’ van Kansas City. Dit was precies zoals de Buccanneers dit jaar twee keer Aaron Rodgers en de Packers versloegen.

De incompletion hieronder is een goed voorbeeld. Tom Brady ziet voor de snap dat er zes man (waaronder 2 LB’s) dreigen te pressuren. Twee dingen kunnen dan gebeuren: of de pressure komt daadwerkelijk (zoals in dit geval), of de twee LB vallen terug in coverage om bij Brady zo verwarring te zaaien. Dit is mede mogelijk omdat de run game van Tampa Bay toen gewoon alles behalve indrukwekkend was. In dit geval levert de druk een incompletion op die Brady normaal gesproken gewoon complete voor een first down.


Ook de twee interceptions zijn hier een oorzaak van. Omdat er geen run game aanwezig is, focussen de Chiefs simpelweg op de passing game. Bij de eerste interception dreigen er zeven speler voor de snap op Brady af te komen. Er komen uiteindelijk zes spelers op hem af die ervoor zorgen dat hij (met een hand in zijn gezicht) gehaast moet gooien. Interception.


Bij zijn tweede pick dreigen zes spelers op hem af te komen. Een valt bij de snap terug in coverage, terwijl de andere vijf op Brady afkomen. Er ontbreekt gewoon simpelweg een blocker (RB), waardoor Brady wederom snel moet gooien. De interception is natuurlijk een ongelukkige, maar het gaat om het proces voorafgaand aan de beslissing om die bal zo weg te gooien. Brady heeft dankzij die fabricated pressures van de Chiefs gewoon geen tijd om zijn routes te laten ontwikkelen en zich comfortabel te voelen.


TAMPA BAY HERSTELT ZICH IN VIERDE KWART


In het vierde kwart, toen de offense van de Chiefs ook een beetje stil viel, begon de Buccanneers offense succesvoller te worden. Waarom? Omdat er, in tegenstelling tot bijna alle offensive snaps daarvoor, motions werden gebruikt voor de snap. Zoiets als een motion van een receiver, tight end of running back klinkt als iets eenvoudigs, maar is een enorm belangrijk wapen voor een QB. Mede dankzij deze motions kan een QB coverages voor de snap al herkennen en checken of het man-to-man of zone coverage is.

Bij de eerste twee plays van de tweede helft kregen we al een voorbeeld van waarom de Bucs in het vierde kwart ineens twee goede drives konden noteren. In de gevallen hieronder zien we Chris Godwin (van links naar rechts) komen. In beide gevallen komt zijn directe tegenstander met Godwin mee. Dit laat Brady weten dat het man-to-man coverage is. De twee run plays (waarvan een hieronder te zien is) leveren wat op, maar het gaat vooral om de motions. Dit ontbrak namelijk volledig in de offense van de Buccanneers in de eerste helft.


Dit is ook terug te zien bij de eerste touchdown van de Buccanneers in het vierde kwart. Chris Godwin gaat (hieronder nog net te zien) van de zijlijn naar de slot en zijn verdediger gaat met hem mee. Brady weet zo dat het man-to-man is en dat Mike Evans (dankzij de motion) bovenin 1 vs 1 staat zonder safety help, mede omdat de running game van de Buccanneers op dat moment een stuk effectiever was dan eerder in de wedstrijd. Evans verslaat zijn directe tegenstander en Brady vindt hem voor een touchdown.


De drive daarna levert wederom een touchdown op. En weer zien we bij de passing plays die succesvol zijn dat er motions worden gebruikt. Chris Godwin komt in twee gevallen van rechts naar links. In het eerste geval komt zijn directe tegenstander mee, waardoor Brady weet dat het man-to-man is. Brady ziet rechts de ruimte bij TE Cameron Brate ontstaan. Completion.

Bij het volgende moment (hieronder) loopt er echter niemand mee met de in motion-lopende Godwin. Hierdoor weet Brady dat hij met een zone coverage te maken kan hebben. Wederom ziet en vindt hij de ruimte rechts bij, in dit geval, RB Leonard Fournette. Prima gain.


Tot slot gooit Tom Brady zijn tweede touchdown van het vierde kwart. Dit doet hij door middel van een andere manier om pressure te minimaliseren. Hij gebruikt namelijk een vijf receiver set, waardoor er meer LB en DB’s in coverage nodig zijn. Dit is ook te herkennen aan het gat in het midden. De Chiefs hebben zo minder spelers tot hun beschikking om Brady onder druk te zetten. De TD-pass naar Mike Evans is vervolgens een peace of cake.


CONCLUSIE


Aanvallend waren de Chiefs tijdens week 12 zeker in de eerste helft een stuk beter. De Buccanneers zullen komende zondagnacht meer werk moeten maken van het limiteren van Tyreek Hill en Travis Kelce om een daadwerkelijk kans te maken. Dat gegeven op zich is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan.

Aanvallend zal Tom Brady meer tijd gegund moeten worden en zullen de motions die we in de tweede helft vs de Chiefs zagen (en die we ook in de succesvolle eerste helft vs de Packers zagen) actief gebruikt moeten worden om Tom Brady extra informatie te geven voor de snap. Want dat de gefabriceerde pressures van de Chiefs terug zullen keren, dat staat vast.

(AP Photo/Doug Murray)

Lars Leeftink
Lars Leeftink
Adjunct-hoofdredacteur, eindredacteur voor de NBA en college football/basketbal en terug te vinden in 3000 SportAmerika podcasts. Heeft de Amerikaanse sporten leren kennen via videogames. Volgt sindsdien bijna alle Amerikaanse sporten. De NFL en NBA Draft zijn mijn jaarlijkse guilty pleasure.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen