Season Preview 2020: Oakland Athletics


Er dreigt een Wild Card-syndroom in Oakland. De Athletics trokken de afgelopen twee jaar in deze alles-of-niets-wedstrijd aan het kortste eind. Hoewel komend seizoen mogelijk nog iets te vroeg komt, lijkt het gat met de Houston Astros kleiner dan vorige jaren. De playoffs zullen hoe dan ook het doel zijn en dat zou goed mogelijk moeten zijn.

2019

Ook afgelopen seizoen was de AL Wild Card Game dus weer het eindstation van de A’s. Een ontketende Yandy Diaz deed ze in het eigen Coliseum stadium de das om. Die dag stond Sean Manaea op de heuvel voor de A’s. Hoewel hij die dag niet op z’n best voor de dag kwam, was hij sinds zijn terugkeer een zeer welkome versterking. In Oakland hopen ze dit jaar het hele seizoen een beroep te kunnen doen op de sterke lefty. Manaea’s blessure was niet de enige waarmee de organisatie te maken kreeg. Die andere talentvolle werper, Jesus Luzardo, kon pas in de laatste weken aansluiten. Toen de jonge werper dan eindelijk fit was,toonde hij wel waarom men zo enthousiast is over hem.


Ook offensief kreeg men de nodige tegenslag te verwerken. Matt Olson miste een aanzienlijk aantal wedstrijden, voor Ramon Laureano gold hetzelfde en ook Khris Davis stond lange tijd aan de kant. De Athletics gaan ervan uit dat die laatste veel betere statistieken zal kunnen voorleggen in 2020 als hij weer volledig aangesterkt is. Marcus Semien lijkt dan weer moeilijk zijn formidabele 2019 te kunnen herhalen. De korte stop was zelfs een kanshebber voor de MVP Award, al is dat in de league met Mike Trout natuurlijk vooral hypothetisch.

LINEUP

In 2020 zal de fysieke gesteldheid van de Athletics van groot belang zijn. Wat dat betreft is het geen goed nieuws dat de organisatie het seizoen alweer met een paar blessures zal moeten beginnen. Stephen Piscotty worstelt al lange tijd met zijn lichaam en mist de start van het seizoen. Zijn plek zal worden ingenomen door Robbie Grossman. Daardoor schuift Mark Canha van het linksveld op naar recht, terwijl Ramon Laureano in het midveld gebeiteld staat.
Het infield in Oakland hoeft niet onder te doen voor die van andere ploegen. Semien had afgelopen jaar dus een uitstekend seizoen en het lijkt niet waarschijnlijk dat hij komend jaar even goed zal zijn. Toch blijft het natuurlijk een prima kortestop. Toch is hij niet perse de beste speler in het binnenveld. De twee Matt’s in de hoeken zijn zowel offensief als verdedigend van topniveau. Matt Chapman mag zelfs als een outsider voor de MVP gezien worden.

DE ERFENIS VAN PROFAR

Vorig seizoen stond onze landgenoot Jurickson Profar op het tweede honk voor de Athletics. Zijn verblijf in Oakland bracht hem niet wat hij ervan gehoopt zal hebben. Deze winter mocht hij vertrekken naar de San Diego Padres. Wie hem zal opvolgen lijkt pas aan het einde van Spring Training besloten te worden. Oud-Astro Tony Kemp werd binnengehaald als veelzijdige optie die de talentvolle Franklin Barreto naar grote hoogte moet concurreren. Het lijkt er nu alleen op dat hij het talent in de pikorde voorbij is gestreefd.

Ook de rol van backup catcher lijkt nog niet beslist te zijn. Op dit moment is Austin Allen de frontrunner. De 26-jarige Allen kwam samen met Buddy Reed over van de Padres in de Profar-trade. Hij moet dan in de laatste weken van Spring Training afrekenen met de twee jaar jongere Jonah Heim.

ROTATION

In de rotatie hebben de Athletics al te maken met een blessure. Prospect AJ Puk leek dit jaar definitief de overstap naar de majors te mogen maken, maar staat naar verwachting de eerste maanden van het seizoen langs de kant. Toch is de rotatie ook zonder hem niet verkeerd. Manaea, Luzardo en Mike Fiers zijn uitstekende opties. Die laatste heeft natuurlijk wel een chaotische winter achter de rug, maar er zullen weinig andere spelers zo graag als hij de Astros van de troon willen stoten.


Frankie Montas zal als vierde starter fungeren. De 26-jarige Dominicaan miste net als Manaea en Luzardo een groot deel van 2019. Hij moest een schorsing uitzitten voor het gebruik van het verboden middel ostarine. Tot het moment van zijn schorsing maakte de jonge werper een bijzonder sterke indruk. Hij zal die prestaties willen bevestigen in 2020. In afwezigheid van Puk zal Chris Bassitt de vijfde starter zijn.

BULLPEN

Met de Australiër Liam Hendriks en de Venezolaan Yusmeiro Petit beschikken de Athletics over een uitstekende closer en setup man. Hendriks ving het gat op dat Blake Treinen achterliet met zijn zwakke prestaties. Het is te hopen dat Hendriks niet ook zover weg zal vallen. Voor hen zullen Lou Trivino en Joakim Soria het moeten doen. Als we komend jaar de Trivino van ’19 zien, dan is dat een prima optie, maar zijn ERA+ zakte in één jaar van 143 naar 82. Daarmee veranderde hij dus van een ver bovengemiddelde werper, naar een middelmatige. Soria daarentegen zat beide jaren op league average (101 en 100).
Twee lefties zullen de bullpen completeren. T.J. McFarland werd opgepikt van waivers van de Arizona Diamandbacks. Hij zal het vertrek van Ryan Buchter naar de Los Angeles Angels moeten opvangen. Jake Diekman kwam al halverwege het vorige seizoen en maakte daarin een betrouwbare, maar geen flitsende indruk.

CONCLUSIE

De afgelopen jaren regeerden de Houston Astros de AL West en bemachtigden de Athletics met een tweede plek een wild card. Dat leverde hen echter nooit een plek in de ALDS op. Dat lijkt ook komend jaar weer de meest waarschijnlijke uitkomst, maar als het de A’s dit jaar meezit en de Astros misschien wat minder zijn na al de commotie van deze winter, dan zou Oakland zomaar met de kroon kunnen gaan lopen.
De club beschikt over een bijzonder uitgebalanceerde selectie. Verdedigend, offensief, rotatie, bullpen, ze kennen nauwelijks een echt zwakke plek. Een belangrijke pion zou Luzardo kunnen zijn. Als hij een heel seizoen kan bewijzen dat hij inderdaad the real deal is, dan zou hij weleens de Rookie of the Year voor de neus van Luis Robert kunnen wegslepen.

Coverfoto: AP Photo/John Froschauer

 

Sander Grasman
Sander Grasman
Recreatief sporthistoricus en vice-voorzitter van de Nederlandse Fred McGriff-fanclub.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen