Season in Review 2017: Texas Rangers

Met het seizoen 2017 in de boeken en het off-season onderweg, werpen we een blik in de achteruitkijkspiegel van het Major League-jaar. In volgorde van de draft, van slechtste team naar het beste, kijken we terug op het seizoen van de 30 verschillende Major League-organisaties. Vandaag in deel 15: Texas Rangers.

Na divisietitels in 2015 en 2016 moesten de Texas Rangers afgelopen seizoen een flinke stap terug doen. Met de titels kwamen natuurlijk ook de winning records en voor de fans was het dus even wennen dat hun favorieten meer wedstrijden verloren dan ze wonnen. De Rangers wonnen 78 duels en keken in mei al aan tegen een achterstand van tien wedstrijden ten opzichte van de ontketende Astros.
— SPORTAMERIKA 30-IN-30 PREVIEW 2017: TEXAS RANGERS
Verwacht werd dat het een strijd zou worden om de koppositie in de AL West, maar die is eigenlijk nooit van de grond gekomen. De tegenvallende pitching rotation is daar, wat betreft de Rangers, zeker debet aan.


WAT GING GOED IN 2017?


De Rangers hadden geen enkele moeite met het scoren van runs. Gemiddeld sloeg de ploeg uit Texas bijna vijf punten per wedstrijd over de thuisplaat. Daarmee draaiden de Rangers leuk mee in de bovenste helft van de league. Joey Gallo speelde zijn eerste volledige seizoen en de derde honkman stelde bepaald niet teleur. Aanvallend dan. Maar liefst 41 keer joeg de 23-jarige Gallo een bal de tribunes in. Wat betreft het aantal homeruns kwam niemand van de Rangers in de buurt. Rougned Odor bleef steken op 30 homeruns en veteraan Mike Napoli op 29.

MIJLPAAL VOOR BELTRE

Met dit aantal homeruns kan Odor zeker thuiskomen, maar zijn slaggemiddelde viel terug van .264 in 2016 naar .204 in 2017. We moeten echter niet vergeten dat de tweede honkman nog altijd maar 23 jaar is. Adrian Beltre miste ruim 60 wedstrijden, maar sloeg eind juli wel zijn 3000e hit. In de met 10-6 verloren wedstrijd tegen de Orioles leverde een double deze mooie mijlpaal op.

JONG TALENT MAZARA

Nomar Mazara liet in zijn tweede jaar zien dat er nog altijd rek in zijn prestaties zit. De outfielder debuteerde in 2016 met 20 homeruns in de MLB en dat deed hij in 2017 nog eens dunnetjes over. Het waren echter zijn RBIs die echt indruk maakten. Mazara sloeg 101 runs binnen en daar kwamen Odor, Gallo en Elvis Andrus niet bij in de buurt. Met dit aantal behoorde Mazara op dit gebied tot de 20 beste hitters in de MLB.
Ook met Andrus ging het aan slag goed in 2017. De 28-jarige korte stop had 191 hits, 20 homeruns en 88 RBIs. Dit rapport kon de Rangers echter niet voor het derde jaar op rij naar de play-offs helpen. Met de aanval was in 2017 niet zo gek veel mis, maar met de verdediging des te meer.


WAT GING FOUT IN 2017?


Hoewel de Rangers de nodige punten op het scorebord brachten, ging er aan slag ook genoeg mis. De 1493 strikeouts betekenden een nieuw record voor de franchise uit Texas. De slagmensen besloten het oude record maar flink aan te scherpen. In 2009 kreeg de slagploeg 1253 keer drie slag. Alleen Milwaukee, San Diego en Tampa Bay deden het in 2017 op dit gebied nog slechter dan de Rangers. Joey Gallo was overigens ook lijstaanvoerder wat betreft het aantal strikeouts.
In het veld ging het voor de Rangers ook niet vanzelf in 2017. Slechts vijf teams in de MLB maakten meer fouten dan de 108 errors van Texas. Gemiddeld gingen teams vorig seizoen 94 keer de fout in, dus de Rangers zitten daar relatief ver boven. Ter vergelijking: een jaar eerder, toen de divisie gewonnen werd, zat Texas rond het gemiddelde in de MLB.

PROBLEMEN OP DE HEUVEL

Cole Hamels en Yu Darvish hadden het moeilijk in 2017. Hamels won weliswaar het merendeel van zijn wedstrijden, maar zijn ERA lag in bijna tien jaar niet zo hoog. De 33-jarige routinier startte 24 wedstrijden, won elf duels en verloor er zes. Over zijn ERA van 4.20 zal de startend werper niet tevreden zijn.
Yu Darvish deed het met een ERA van 4.01 niet zo gek veel beter. De geboren Japanner stond sinds 2012 op de heuvel in Texas, maar nooit kwam zijn ERA boven de 4 runs uit. Darvish startte 22 wedstrijden voor de Rangers, voordat hij in juli naar de Dodgers verkaste voor een veelbesproken World Series-optreden.

 
Dan was er nog Sam Dyson. De pitcher die in 2016 nog zo goed presteerde voor de Rangers zakte vorig jaar compleet door het ijs. De 29-jarige reliever kreeg rake klappen. Zijn ERA kwam uit op een beschamende 10.80. Slechts twaalf maanden daarvoor bleef dat steken op 2.43 en mocht hij 38 saves noteren. Dyson herstelde zich pas in juni een beetje, maar op dat moment droeg hij al het shirt van de Giants.

GELUKSFACTOR

Vrouwe Fortuna droeg in 2017 ook geen Rangers-shirt. Wat in 2016 vaak net goed viel, ging afgelopen seizoen te vaak verkeerd. In 37 wedstrijden was het verschil slechts één run. Van die 37 duels gingen er 24 verloren. Dit heeft natuurlijk een aantal oorzaken, maar in een aantal gevallen komt ook de geluksfactor even om de hoek kijken.

KLEINE BIJROL VOOR PROFAR

Jurickson Profar zal het seizoen snel willen vergeten. Met het Koninkrijksteam bereikte hij nog de halve finale van de WBC, maar eenmaal terug in Arlington kwam hij tot slechts 22 wedstrijden voor de Rangers. Hij bracht de meeste tijd door in de Triple-A bij de Round Rock Express, waar hij in 87 wedstrijden tot zeven homeruns en 45 RBIs kwam. Over de 22 wedstrijden in de MLB kunnen we kort zijn: die waren niet goed.

Jurickson Profar: goed in de WBC, geen rol van betekenis tijdens het seizoen (Jason Miller/Getty Images)

Profar sloeg .172/.294/.207. De veelzijdige Profar wordt in februari 25 jaar en het wordt tijd dat hij zijn belofte gaat inlossen. Of dat in dienst van de Rangers nog gaat gebeuren, is de grote vraag. De Curaçaoënaar staat hoog op de lijst met spelers die een trade kunnen verwachten.


WAT BRENGT 2018?


De Rangers-fans weten nu al dat Doug Fister in het nieuwe seizoen de rotation komt versterken. De 33-jarige pitcher hoopt in Texas zijn oude identiteit terug te vinden en dat zou de Rangers ook niet slecht uitkomen. De laatste drie seizoenen droeg Fister achtereenvolgens het shirt van de Nationals, de Astros en de Red Sox, maar indrukwekkend waren zijn cijfers geenszins. In dienst van de Rangers hoopt Fister zich te revancheren voor de afgelopen drie seizoenen, waarin zijn ERA steeds boven de 4.00 uitkwam.
De organisatie weet dat goede pitching de club zomaar terug kan brengen naar de play-offs. Doug Fister is al binnengehengeld en de Rangers zijn ook nog in de race om Darvish terug naar Arlington te brengen. Mike Minor maakt in dienst van de Rangers in elk geval zijn rentree als start. Na zijn jaren bij de Braves kampte de leftie met schouderklachten. Afgelopen seizoen was Minor reliever bij de Kansas City Royals, maar in Texas zien ze toch een starter in hem. Minor tekende voor drie jaar. De Rangers mochten ook lang hopen op het Japanse wonderkind Shohei Ohtani. We weten inmiddels dat de two-way player heeft gekozen voor de Los Angeles Angels.

EINDE TIJDPERK NAPOLI

Mike Napoli komt in elk geval niet terug in het shirt van de Rangers. De 36-jarige eerste honkman kwam weliswaar tot 29 homeruns, maar zijn slashline van .193/.285/.428 liet nogal wat te wensen over. De club heeft dan ook besloten de optie voor 2018 niet te lichten, waardoor er een einde komt aan de derde termijn van Napoli in Texas.

(Cover photo: YouTube.com)

Hans Mulder
Hans Mulder
Dankzij de Braves en de Twins gegrepen door MLB. Wat later door een simpele videogame besmet met 't ijshockeyvirus en blij dat ik hier beide liefdes mag beschrijven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen